Diverse, Magasin

Om bøker, markedskultur og sånt; Aslak Sira Myhre

Idag starter Liberaleren en ny serie, der vi intervjuer personer om bøker, markedskultur og sånt. Og hva er mer naturlig enn å starte hele serie med å intervjue lederen for Litteraturhuset, Aslak Sira Myhre?

Hvis du bare skulle ha/beholde én bok resten av ditt liv, hvilken ville du velge?

– Veldig vanskelig spørsmål det der, NAFs veibok ligger jo veldig godt an. Men sett at det ikke bare var for meg, men for omverden jeg fikk velge en, ville det nok blitt Kapitalen.

Aslak Sira Myhre
Aslak Sira Myhre
Hvorfor er akkurat denne boken så viktig?

– Tar lang tid å lese, enda lenger tid å forstå, men gjør det mulig å forstå de økonomiske strukturene som gjør verden rundt oss så ulogisk

Når leste du boken første gang?

– Begynte for tjue år siden og er ikke ferdig enda

I Dagbladet Magasinets spalte ”Bokettersynet” kan intervuobjektet fortelle om boken man helst vil brenne. Er det heldig eller uheldig at en Dagbladet med sin profil som kulturavis bruker et begrep om kultur som vi forbinder med totalitære ideologier?

– Lysten til å brenne en bok er ikke det samme som at man gjør det. Sjøl har jeg stadig lyst til å kaste en del norske barnbøker på offentlige bokbål, du aner ikke hvor lei man kan bli av dem.

Bør boktittelen ”Min kamp” reserveres for hysterikere med manglende ideologisk gangsyn?

– Ja.

I Danmark gav eieren av Mærsk, Arnold Mærsk McKinney Møller i 2004 landet en ny opera – for egen regning. Hvis du skulle bli kontaktet av Kjell Inge Røkke eller Stein Erik Hagen med beskjed om at bare du fikk velge deg en kulturrelatert gave til hele det norske folk – både fødte og ufødte – hva ville du svart da?

– Da ville jeg valgt folkebibliotekene, mange små i stedet for ett stort.

Savner du partiledere eller toppolitikere som skriver andre bøker enn egne memoarer?

– Ja, vil gjerne bli en sånn, sier Myhre og smiler.

Hva synes du om at når FrP ikke får gjennomslag for å kutte kulturstøtte, velger de subsidiært å støtte kulturuttrykk med bred folkelig appell – som uansett burde klare å overleve uten subsidier?

– Som så mye annet i politikken henger det ikke sammen. Det fungerer fordi politkkens oppgave for stadig flere partier og politikere er å sanke stemmer, ikke å styre. Sjølmotsigelsene, enten de kommer fra Frp eller AP fungerer utmerka så lenge de uansett aldri er ment å gjennomføres.

Hvilken bok kunne du selv tenke deg å ha skrevet?

– En god en.

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
JS.
JS.
11 years ago

Personlig hadde jeg kastet Das Kapital på det hypotetiske bokbålet. Ellers håper jeg at liberaleren ikke bare skal intervjue raddiser, de får jo slippe til i media hele tiden uansett.

norskgoy
11 years ago

Tja. Kapitalen er nå et viktig verk, uansett om man er enig eller ei. Hvis mantraet som brukes mye i den vestlige verden, «kritikk er viktig», så er Kapitalen viktigere enn noen sinne. Et av hovedparadoksene om kapitalismen (lave kostnader Vs høy forbruk) medfører jo noen kinkige situasjoner. Men som så mye annet er det vanskelig å lese kritikk av sitt eget ståsted. Således er Myhre, JS, og jeg i samme båt.

trackback
11 years ago

[…] Aslak Sira Myhre Hilde Solheim Bjørn Stærk Ole Asbjørn Ness Knut Olav Åmås Anders Giæver Anine Kierulf Jon Henrik Gilhuus Thomas Havro Hansen Afshan Rafiq Håkon Haugli Vampus Jan Arild Snoen Frank Rossavik Erlend Efskind Lene Johansen Magnus Marsdal Torbjørn Røe Isaksen Are Slettan Jørn K. Baltzersen Fredrik Mellem Svein Tore Marthinsen Peter N. Myhre Vox Populi Ole Jørgen Anfindsen Paul Chaffey Vebjørn Selbekk Atle Guttormsen Erik Solheim Jon Wessel-Aas Yngve Brox Sara Azmeh Rasmussen Trine Skei Grande Hans Olav Lahlum Kategori(er): Kultur, Om bøker markedskultur og sånt, Personer  […]

Fra arkivet