Diverse, Magasin

Om bøker, markedskultur og sånt; Ole Asbjørn Ness

Liberaleren har startet en serie, der vi intervjuer personer om bøker, markedskultur og sånt. Idag har vi intervjuet forfatter Ole Asbjørn Ness.

Hvis du bare skulle ha/beholde én bok resten av ditt liv, hvilken ville du velge?

– En verden hvor bare en bok skal beholdes er en verden hvor jeg foretrekker å ta sjansen på det hinsidige. Det fine med bøker er at desto flere du leser desto viktigere blir de alle sammen.

Hvorfor er akkurat denne boken så viktig?

– Mange bøker har vært viktige for meg. “Søvgjengerne” av Broch fordi den som ingen annen får frem en sivilisasjon i krise og fordi jeg etter å ha lest den bestemt meg for å bli forfatter likevel. Alt av Hamsun var viktig i tenårene, han satt som en gift i meg og ødela alt jeg forsøkte å skrive. Lenge var jeg besatt av Hemingway, men jeg fulgte det gode rådet om å få ham ut av blodet med Faulkner.

Når leste du boken første gang?

– “Søvgjengerne” leste jeg da jeg var tyve, studerte og trodde at jeg hadde lagt fra meg forfatterambisjonene …

I Dagbladet Magasinets spalte ”Bokettersynet” kan intervuobjektet fortelle om boken man helst vil brenne. Er det heldig eller uheldig at en Dagbladet med sin profil som kulturavis bruker et begrep om kultur som vi forbinder med totalitære ideologier?

– Kulturavisen Dagbladet har jeg aldri lest, men at en enkel, hysterisk tabloid under samme navn – hvor det eneste med format er byline bildet til journalistene – roper på bokbål er ikke akkurat overraskende.

Bør boktittelen ”Min kamp” reserveres for hysterikere med manglende ideologisk gangsyn?

– Skriver du godt nok tilgir jeg det meste.

I Danmark gav eieren av Mærsk, Arnold Mærsk McKinney Møller i 2004 landet en ny opera – for egen regning. Hvis du skulle bli kontaktet av Kjell Inge Røkke eller Stein Erik Hagen med beskjed om at bare du fikk velge deg en kulturrelatert gave til hele det norske folk – både fødte og ufødte – hva ville du svart da?

– En skole som lærte alle å lese og skrive innen de var ferdige med grunnskolen hadde vært noe å drømme om, og at vi da blir spart for sokkeløse fiskere i mokasiner og grosserere i lederhosen er en bonus.

Savner du partiledere eller toppolitikere som skriver andre bøker enn egne memoarer?

– Nei, og det bør bemerkes hvor forferdelig dårlig dagens politikere skriver i forhold til sine forgjengere. Les. f.eks. Gerhardsens eller Lies memoarer mot Willochs, det er intet annet enn pinlig for Willoch sin del. Les deretter Willochs mot Jaglands pinligheter …

Hva synes du om at når FrP ikke får gjennomslag for å kutte kulturstøtte, velger de subsidiært å støtte kulturuttrykk med bred folkelig appell – som uansett burde klare å overleve uten subsidier?

– FrP’ere gjør seg dummere enn de er. En strategi som har blitt vel forutsigbar.

Hvilken bok kunne du selv tenke deg å ha skrevet?

– Først og fremst satser jeg på å bli ferdig med en roman som jeg har skrevet på i fem år. Når jeg engang setter meg ned for å lese den håper jeg at jeg blir stolt. Forøvrig vil jeg alltid misunne Saul Bellow hans “Herzog” eller Samuel Josef Agnon hans “Shira”, av norske skulle jeg gjerne ha skrevet “Lillelord” eller “Pan”.

Ole Asbjørn Ness debuterte som forfatter i 2004, med den prisbelønte romanen Det er natt.

Comments are closed.

Fra arkivet

 • Vekk med kontanter?Vekk med kontanter?
  Er det virkelig så enkelt at kontanter bare er en bakstreversk museumsgjenstand?
 • Ja til bompengerJa til bompenger
  Bompenger er en rettferdig måte å finansiere veier på.
 • 28.juli 1794: Da Terroren endte28.juli 1794: Da Terroren endte
  I 1794 mistet Robespierre hodet. Bokstavelig talt. Det kan hevdes at han mistet det i overført betydning før det.
 • Til glede for nye lesereTil glede for nye lesere
  Denne artikkelen skrev redaktøren for 10 år siden i forbindelse med Liberalerens 10-års jubileum.
 • La pensjonistene betale full prisLa pensjonistene betale full pris
  I Norge er det slik at den rikeste gruppen må betale mindre enn andre i kollektivtrafikken.
 • FrPs ruspolitiske dobbelstandardFrPs ruspolitiske dobbelstandard
  FrP og KrF står i veien for regjeringens varslede rusreform. At et kristent avholdsparti sitter på bakbena må man forvente. FrPs motstand mot avkriminalisering er vanskeligere å akseptere.
 • Vår individualistiske velferdsstatVår individualistiske velferdsstat
  Ideen om at individualisme og kollektivisme er to motsetninger, som er fiender med hverandre, er feil. La oss tenke på kollektivet også!