Diverse, Magasin

Om bøker, markedskultur og sånt; Anders Giæver

Liberaleren har startet en serie, der vi intervjuer personer om bøker, markedskultur og sånt. Idag har vi intervjuet VGs korrespondent i USA, Anders Giæver.

Hvis du bare skulle ha/beholde én bok resten av ditt liv, hvilken ville du velge?

– Resten av livet? Da tror jeg at jeg ville gått for noe jeg ikke hadde lest før, gitt. Kan «På sporet av den tapte tid» kvalifisere som én bok? Det virker som en utmerket anledning til å få lest den. Ellers får det bli Bibelen, den er såpass omfattende og full av gode historier at den vil kunne vare en stund.

Hvorfor er akkurat denne boken så viktig?

– Som sagt, aldri lest Proust. Bibelen er viktig fordi den inneholder mange av urfortellingene i vår kultur.

Når leste du boken første gang?

– Har aldri lest den fra perm til perm, hvilket er grunnen til at jeg velger den. Kjenner mest Mosebøkene og evangeliene. Kjøpte nylig Genesis illustrert av Robert Crumb, en mann som frika meg fullstendig ut med undergrunnstegneseriene sine i min tidlige ungdom. Men nesten ingenting av det han serverte den gang kan overgå Bøkenes Bok.

I Dagbladet Magasinets spalte ”Bokettersynet” kan intervuobjektet fortelle om boken man helst vil brenne. Er det heldig eller uheldig at en Dagbladet med sin profil som kulturavis bruker et begrep om kultur som vi forbinder med totalitære ideologier?

– Oppfordring til å brenne bøker er vel aldri «heldig», men jeg ville ikke lagt for mye i det spørsmålet.

Bør boktittelen ”Min kamp” reserveres for hysterikere med manglende ideologisk gangsyn?

– Folk skal få krangle om opphavsretten til Adolf Hitlers etterlatenskaper uten at jeg skal begynne å bry meg.

I Danmark gav eieren av Mærsk, Arnold Mærsk McKinney Møller i 2004 landet en ny opera – for egen regning. Hvis du skulle bli kontaktet av Kjell Inge Røkke eller Stein Erik Hagen med beskjed om at bare du fikk velge deg en kulturrelatert gave til hele det norske folk – både fødte og ufødte – hva ville du svart da?

– Tja, hva gir man til et folk som har alt? Et akvarium? Et tivoli? Kanskje et samlet nasjonalbibliotek….?

Savner du partiledere eller toppolitikere som skriver andre bøker enn egne memoarer?

– Har du lest Bendik Rosenlund alias Lars Roar Langslets kriminalroman «Mord ved statsminsterens kontor»? Jeg foretrekker å huske ham for at han oppløste kringkastingsmonopolet og kan ikke si at jeg savner mer av den typen bøker.

Hva synes du om at når FrP ikke får gjennomslag for å kutte kulturstøtte, velger de subsidiært å støtte kulturuttrykk med bred folkelig appell – som uansett burde klare å overleve uten subsidier?

– Det syns jeg er norsk politikk i et nøtteskall.

Hvilken bok kunne du selv tenke deg å ha skrevet?

– En spennende, velskrevet internasjonal bestselger. Kanskje Ken Follets «Mannen fra St. Petersburg», med den russiske bombeanarkisten Feliks som hovedperson og antihelt. Tror den har solgt nok til å holde meg flytende mens jeg vier resten av livet til å lese Proust.

Anders Giæver har gitt ut flere bøker, har vært politisk kommentator i VG, og er nå avisens korrespondent i USA. Giæver er også innehaver av bloggen Amerikanske tilstander.

Mest lest

Arrangementer