Magasin

Om bøker, markedskultur og sånt; Torbjørn Røe Isaksen

I Liberalerens sommerserie om litteratur og kultur intervjuer vi idag Høyres stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen. Han foretrekker Bibelen fremfor Ayn Rands Atlas Shrugged, selv om han leste begge samtidig.

Hvis du bare skulle ha/beholde én bok resten av ditt liv, hvilken ville du velge?

– Trolig Bibelen faktisk.

RøeIsaksen

Hvorfor er akkurat denne boken så viktig?

– Det er Bøkenes Bok, trolig den viktigste boken som er skrevet i Vestlig historie. I hvert fall en av de viktigste. Bibelen er så full av fargerike personer, sjalusi, drap, forfall og frelse at den kan leses igjen og igjen.

Når leste du boken første gang?

– Jeg leste hele Bibelen da jeg var 16 og bodde i USA. Merkelig nok leste jeg samtidig Atlas Shrugged.

I Dagbladet Magasinets spalte ”Bokettersynet” kan intervuobjektet fortelle om boken man helst vil brenne. Er det heldig eller uheldig at en Dagbladet med sin profil som kulturavis bruker et begrep om kultur som vi forbinder med totalitære ideologier?

– Det er vel strengt tatt komplett likegyldig, selv om det å brenne bøker i bokstavelig forstand for alltid vil gi assosiasjoner til det ytterste barbari.

Bør boktittelen ”Min kamp” reserveres for hysterikere med manglende ideologisk gangsyn?

– Nei.

I Danmark gav eieren av Mærsk, Arnold Mærsk McKinney Møller i 2004 landet en ny opera – for egen regning. Hvis du skulle bli kontaktet av Kjell Inge Røkke eller Stein Erik Hagen med beskjed om at bare du fikk velge deg en kulturrelatert gave til hele det norske folk – både fødte og ufødte – hva ville du svart da?

– Et stort, åpent folkebibliotek med en fullstendig digitalisert samling av alle norske aviser, tidsskrifter osv. fra de siste århundrene.

Savner du partiledere eller toppolitikere som skriver andre bøker enn egne memoarer?

– Ja. Så lenge de ikke skriver spenningsromaner som er dårlig skjulte forsøk på selvforherligelse.

Hva synes du om at når FrP ikke får gjennomslag for å kutte kulturstøtte, velger de subsidiært å støtte kulturuttrykk med bred folkelig appell – som uansett burde klare å overleve uten subsidier?

– Jeg er litt pragmatisk der. Primært bør staten støtte de delene av kulturlivet som ikke kan leve i et marked, men kulturstøtten må også gå til noen brede kulturuttrykk som alle får glede av. Lokalt i kommunene synes jeg det er greit at man av og til støtter kulturarrangementer som er viktige for folk, men alt med måte!

Hvilken bok kunne du selv tenke deg å ha skrevet?

– Din kamp.

Torbjørn Røe Isaksen er stortingsrepresentant fra Telemark for Høyre. Han har tidligere vært leder i Unge Høyre, og er samfunnsredaktør i tidsskriftet Minerva. Han har også utgitt boken «Høyre om! For en ny konservatisme». Bloggen hans finner du her.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer