Magasin

Om bøker, markedskultur og sånt; Fredrik Mellem

I Liberalerens sommerserie om litteratur og kultur intervjuer vi idag Arbeiderpartiets beste blogger, Fredrik Mellem. Han lever godt uten Dagbladet, og vil gjerne se et monument over Birger Eriksen skrevende over Drøbaksundet – omtrent som kolossen på Rhodos.

Hvis du bare skulle ha/beholde én bok resten av ditt liv, hvilken ville du velge?

– Hvis jeg bare fikk velge én bok, ville jeg valgt – mellom to permerselvsagt – trilogien Gift, Fortuna, Sankthansfest av Alexander Kielland.

mellem

Hvorfor er akkurat denne boken så viktig?

– Fordi beretningen er viktig, det er enormt bra litterart sett og fremdeles like aktuelt som da Kjelland skrev det for 120-130 år siden.

I Dagbladet Magasinets spalte Bokettersynet kan intervuobjektet fortelleom boken man helst vil brenne. Er det heldig eller uheldig at en Dagbladet med sin profil som kulturavis bruker et begrep om kultur som vi forbindermed totalitære ideologier?

– Jasså? Det visste jeg ikke. Jeg har kommet til at livet stort sett kan leves uten Dagbladet. Jeg kjenner at jeg ikke gidder å tillegge dette spørsmålet noen vekt.

Bør boktittelen Min kamp reserveres for hysterikere med manglende ideologisk gangsyn?

– Nei, hvordan skulle den reservasjonen praktiseres?

I Danmark gav eieren av Mærsk, Arnold Mærsk McKinney Møller i 2004 landeten ny opera for egen regning. Hvis du skulle bli kontaktet av Kjell Inge Røkke eller Stein Erik Hagen med beskjed om at bare du fikk velge deg enkulturrelatert gave til hele det norske folk – både fødte og ufødte – hva ville du svart da?

– Tja. Da ville jeg kanskje fått reist en vanvittig og gigantisk skulpturav Oberst Birger Eriksen. Jeg ser for meg at han står med ett bein på hver side av Drøbaksundet og lar vennligsinnede skip passere mellom sine ben.

Savner du partiledere eller toppolitikere som skriver andre bøker enn egne memoarer?

– Ja, det gjør jeg. Vel og merke hvis de har noe annet og viktig på hjertet.

Hva synes du om at når FrP ikke får gjennomslag for å kutte kulturstøtte,velger de subsidiært å støtte kulturuttrykk med bred folkelig appell som uansett burde klare å overleve uten subsidier?

– Jeg har ikke noen forventninger til rasjonalitet eller konsistens i FrPs politikk.

Hvilken bok kunne du selv tenke deg å ha skrevet?

– Tja. Kanskje den som måtte selge mest akkurat nå?

Fredrik Mellem er leder i Aps største lokallag, Oslo Arbeidersamfunn, og driver bloggen sosialdemokratiet.no

Mest lest

Arrangementer