Magasin

Om bøker, markedskultur og sånt; Svein Tore Marthinsen

I Liberalerens sommerserie om litteratur intervjuer vi idag statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen. Han mener Stein Erik Hagen kunne finansiert en riksavis med høyreorientert ståsted, mens Kjell Inge Røkke kunne gitt landet et skikkelig nasjonalanlegg for fotball.

Hvis du bare skulle ha/beholde én bok resten av ditt liv, hvilken ville du velge?

– Bibelen.

profil[1]

Hvorfor er akkurat denne boken så viktig?

– Fordi den danner grunnlaget for mye av vårt samfunn. Og fordi den gir et håp om at det er en mening med det hele. Så får det bli opp til hver enkelt av oss å vurdere og tro om håpet er reelt eller ei.

Når leste du boken første gang?

– Jeg fikk den i bursdagspresang på min åtteårsdag av mamma og pappa og bladde nok i den allerede da. Men jeg har vel strengt tatt aldri lest hele. Det er ikke akkurat en slik bok som jeg leser fra perm til perm. Nå bør det føyes til at den i grunn er to bøker i en. Hvor toeren, uvanlig nok, er klart bedre enn eneren. Et hovedsammendrag av den beste boken står forvørig i Johannes 3.16.

I Dagbladet Magasinets spalte ”Bokettersynet” kan intervuobjektet fortelle om boken man helst vil brenne. Er det heldig eller uheldig at en Dagbladet med sin profil som kulturavis bruker et begrep om kultur som vi forbinder med totalitære ideologier?

– At folk brenner noe, kan like gjerne være et liberalt som et totalitært uttrykk. Det er mer enn nok av andre ting å kritisere for Dagbladet enn akkurat den spørsmålsstillingen..

Bør boktittelen ”Min kamp” reserveres for hysterikere med manglende ideologisk gangsyn?

– Jeg tror i alle fall at det blir vrient å hoppe etter både Hitler og Knausgård etter dette angåede akkurat den tittelen. Når det gjelder han siste, så har hypen vært så enorm at min ryggmargsrefleks har hindret meg i å lese et eneste ord av hva han har skrevet. Jeg kommer minst til å la det gå et par år, så får vi se. Hitler var også noe overhypet, men jeg håper og tror at det går bedre med Knausgård..

I Danmark gav eieren av Mærsk, Arnold Mærsk McKinney Møller i 2004 landet en ny opera – for egen regning. Hvis du skulle bli kontaktet av Kjell Inge Røkke eller Stein Erik Hagen med beskjed om at bare du fikk velge deg en kulturrelatert gave til hele det norske folk – både fødte og ufødte – hva ville du svart da?

– Et skikkelig nasjonalanlegg for fotball hadde vært noe! Ullevål holder ikke. For finere kunst enn en god fotballkamp finnes ikke (dårligere kunst enn en dårlig fotballkamp finnes dog heller ikke..). Men nesten like viktig som et skikkelig fotballstadion, hadde vært og gitt landet en god riksavis med et klart høyreorientert ståsted. Mangelen på en slik avis utgjør i dag et betydelig samfunnsproblem. Det forekommer meg imidlertid at Røkke neppe ville ha finansiert en slik avis. En utmerket løsning kunne derfor være at Hagen finansierte avisen, så kunne Røkke tatt seg av fotballen.

Savner du partiledere eller toppolitikere som skriver andre bøker enn egne memoarer?

– Jeg savner generelt politikere som kan skrive. Og jeg synes det er beklagelig at politikere faktisk ofte gjør lurest i å overlate memoarskrivingen til andre. Selv har jeg mest sans for at politikere er mest mulig politikere og minst mulig annet. Skrivedyktige politikere som skriver gode memoarer, ville således vært et betydelig framskritt.

Når det er sagt, så synes jeg Åslaug Hagas roman hadde fint driv og var overraskende godt skrevet. Så det kan finnes enkelte unntak. Her bør det tilføyes at Hagas bok nok var vel så mye biografi som roman..

Hva synes du om at når FrP ikke får gjennomslag for å kutte kulturstøtte, velger de subsidiært å støtte kulturuttrykk med bred folkelig appell – som uansett burde klare å overleve uten subsidier?

– Alle partier og politikere er i noen grad populister. Alle må tidvis også gå inn for subsidiære standpunkter. Alle partier og politikere bedriver også dobbeltkommunikasjon i ulike fomer. Dette tilhører politikkens vesen og er ikke noe å klandre Frp spesielt for. Få, om noen, er likevel så durkdrevne i sin dobbeltkommunikasjon som Frp. «Hagen-skolen» er slett ingen god skole å gå for de som ønsker å gå ut med seksere i prinsippfasthet. Når Frp på den ene siden er for å privatisere NRK, men på den annen side også er for at politikerne skal presse på for å bevare Norsktoppen og Drømmehagen på sendeskjemaet, så blir det noe som skurrer langt mer enn Ole Ivars og Tomlingemusikken til sammen.

Hvilken bok kunne du selv tenke deg å ha skrevet?

– Jeg hadde ikke akkurat vært flau over å ha skrevet «Vindenes skygge«. Innerst inne kunne jeg ha tenkt å skrive en drivende god roman om studentmiljøet på Blindern. Gjerne med noen ideer hentet fra min egen tid som seminarleder. Eller en fascinerende skildring fra fotball-VM i 2014. Men å samle sammen de avgjørende momentene i valgkampen 2013 og sette disse sammen til en spennende bok, er også en besnærende tanke som nok ligger mest i min gate. Noen kioskvelter blir det vel dessverre neppe.

Svein Tore Marthinsen er statsviter og valganalytiker. Du finner bloggen hans her.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer