Magasin

Om bøker, markedskultur og sånt; Vebjørn Selbekk

I sommerens serie om litteratur og kultur intervjuer vi idag konstituert redaktør i DagenMagazinet, Vebjørn Selbekk. Han ble verdenskjent for å trykke Muhammedkarikaturene. Han sysler med en idé om å skrive bok om folk som lever med drapstrusler fra islamske miljøer.


Hvis du bare skulle ha/beholde én bok resten av ditt liv, hvilken ville du velge?
– Det kan jo ikke bli noen annen enn Bibelen, det.

Hvorfor er akkurat denne boken så viktig?

– Som kristen er jeg overbevist om at troen på det sentrale i denne boken, budskapet om Jesu død og oppstandelse, er veien til frelse og evig liv. Dessuten er hele vår sivilisasjon bygd på budskapet i denne boken. Kjennskap til den er derfor helt nødvendig for å forstå vårt samfunn, vår historie og kultur.

Når leste du boken første gang?

– Som 15-åring leste jeg den helt igjennom for første gang. Siden har det blitt omtrent en gang i året.

I Dagbladet Magasinets spalte ”Bokettersynet” kan intervuobjektet fortelle om bokenman helst vil brenne. Er det heldig eller uheldig at en Dagbladet med sin profil som kulturavis bruker et begrep om kultur som vi forbinder med totalitære ideologier?

– Bokbål bør være reservert nazister.

Bør boktittelen ”Min kamp” reserveres for hysterikere med manglende ideologisk gangsyn?

– Det blir i hvert fall litt spesielt når tittelen skal oversettes til tysk.

I Danmark gav eieren av Mærsk, Arnold Mærsk McKinney Møller i 2004 landet en ny opera – for egen regning. Hvis du skulle bli kontaktet av Kjell Inge Røkke eller Stein Erik Hagen med beskjed om at bare du fikk velge deg en kulturrelatert gave til hele det norske folk – både fødte og ufødte – hva ville du svart da?

– Et nytt og mer sentralt plassert Holocaust-minnesmerke. Nye generasjoner trengs å bli minnet på at dette aldri må skje igjen.

Savner du partiledere eller toppolitikere som skriver andre bøker enn egne memoarer?

– Ja, det kunne passet med en Winston Churchill, her også. Forrige århundres størtste politiker fikk Nobelprisen i litteratur.

Hva synes du om at når FrP ikke får gjennomslag for å kutte kulturstøtte, velger de subsidiært å støtte kulturuttrykk med bred folkelig appell – som uansett burde klare å overleve uten subsidier?

– Her er jeg nok på FrPs linje. Vi må ha respekt for folkelige kulturuttrykk.

Hvilken bok kunne du selv tenke deg å ha skrevet?

– Har en idé til en intervjubok med europeiske forfattere, politikere og intellektuelle som lever med drapstrusler fra islamske miljøer.

Vebjørn Selbekk er konstituert redaktør i det kristne DagenMagazinet. Han ble verdenskjent for å ha publisert Muhammedkarikaturene, og skrev senere boken Truet av islamister. Du kan lese Liberalerens anmeldelse av boken her.

Mest lest

Arrangementer