Ukategorisert

Polutsalg ga ikke økt alkoholforbruk

Formynderne hevder jevnt og trutt at økt tilgjengelighet av alkoholholdige drikker gir økt forbruk. Påstanden stemmer rett og slett ikke!

Det er ingen automatikk i at økt tilgjengelighet gir økt forbruk. Mange faktorer spiller inn i regnestykket.

SIRUS-forsker Sturla Nordlund, har studert tallene for kommuner som fikk økt sin tilgjengelighet i form av nye utsalg. Alt tyder på at det totale brennevinforbruket har gått ned på grunn av en markant nedgang i forbruk av hjemmebrent. Nok en gang; en liberal alkoholpolitikk er en god alkoholpolitikk.

Les mer om undersøkelsen på nettstedet til SIRUS.

Vinmonopolet er ikke en spesiell liberal oppfinnelse, men det bør være i samfunnets interesse at alkohol blir omsatt så fritt og åpent som overhode mulig. Det er én av mange grunner til liberalister vil ha et helt fritt marked på omsetning av alkoholholdige drikkevarer.

Tags:

8 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
11 years ago

En god og mer moderne modell for Norge hadde vært å tillate private rusutsalg. Alkoholutsalg med lisens – privat, men underlagt et regelverk. Cannabisutsalg – samme, men færre i nummer. Harde stoffer i eget utsalg, ennå færre i antall. Reklameforbud. Men sterkt nedsatt skatt. Da fjerner man noe av «glamouren» – om det blir billig, og folk får et mer avslappet forhold til det. Et gram hasj eller en flaske vin burde koste 20-30 kroner.

asdf
11 years ago

Det var rart.

KR
KR
11 years ago

»Alkoholutsalg med lisens – privat, men underlagt et regelverk. »

Det høyrast korkje liberalt eller moderne ut, spyr du meg.

Leirbag
Leirbag
11 years ago

Til anonym:

Hva med hjemmeproduksjon? Hvorfor skulle ikke jeg f.eks. kunne dyrke opium hjemme på min egen eiendom om jeg så ville?

Det tar vel ikke lang tid før det blir forbud mot å kjøpe sukker og gjær i større skala for å hindre hjemmebrenning i dette landet slik alt skal gjennomreguleres og dikteres ifra statlig hold.

Anonym
Anonym
11 years ago

«Det høyrast korkje liberalt eller moderne ut, spyr du meg.»

Mye mer liberalt enn det vi har i hvert fall, og mer realistisk å få til.

«Hva med hjemmeproduksjon?»

Det synes jeg burde vært tillatt, så lenge man bor i hus og har skikkelig brannsikkerhet på anlegget.

Leirbag
Leirbag
11 years ago

Jeg bor i et hus som er oppdelt i flere leiligheter som leies ut, så jeg får ikke lov?

Det høres ikke særlig liberalt ut at det skal være slike restriksjoner på hjemmebrenning.

Det er tross alt farligere å brenne stearinlys hjemme enn hjemmebrenning er (Ref: antallet ulykker/branner forårsaket av hjemmebrenning vs stearinlys)

Ann Helen Storbakk
Ann Helen Storbakk
11 years ago

Er ikke så begeistret for alkoholutsalg i dagligvarebutikkene, rett og slett fordi jeg mener at øl ikke er en daglig vare. Når det er sagt mener jeg at som voksne mennesker skal vi ha friheten til å ta en øl etter jobb hver dag om vi ønsker det. Jeg ser på tallene SIRUS presenterer som en klar indikasjon på at strengere restriksjoner enn i dag ikke er ønskelig for noen.

Anonym
Anonym
11 years ago

Det er en historisk og gastronomisk kobling mellom alkoholholdig drikke og mat, så det er ikke så unaturlig at alkohol finnes i dagligvaren. At øl er i norske butikker, men ikke vin, tror jeg skyldes at vi produserer førstnevnte mer enn det skyldes andre hensyn.

Uansett så er ruspolitikken generelt katastrofal, og cannabis og khat må legaliseres. Om det innebærer at alle rusmidler fjernes fra dagligvarebutikkene gjør det meg ingen ting, det viktigste er at voksne mennesker skal slippe å være redde for straff.

Fra arkivet