Ukategorisert

Giske vil øremerke skatt

Trond Giske (Ap), nærings- og handelsminister i den rødgrønne regjeringen, ønsker at skatt blir øremerket.

Hvis Giske virkelig mener alvor med utspillet på TV2.no og det er flertall i de rødgrønne partiene, er dette nye signaler fra stortingsflertallet.

Politikerne har til nå vært skeptiske med å øremerke skatter og avgifter. Det har for eksempel lenge vært kjent at mange miljøavgifter blir brukt til å finansiere velferdsstaten, noe blant annet Liberaleren har skrevet om.

For liberalister vil det bety lite at politikerne øremerker skatter og avgifter til ulike formål. Skattenivået definerer hvor mye politikerne skal bestemme over borgerne, og i dag har politikerne altfor stor makt over oss. Skattenivået definerer hvor omfattende staten skal være, og i dag er den norske staten gigantisk. Å øremerke skatt er kun en metode for å øke skattene, uten at borgerne protesterer i altfor stor grad.

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Placebo
11 years ago

Øremerking kunne kanskje vært en idé dersom all skatt var øremerket. Da kunne man ihvertfall hold en noenlunde oversikt over hva skattekronene gikk til.

Men dette vil selvsagt ikke skje. Skattesystemet er konstruert slik det er for å holde maktbasen til statskapitalistene mest mulig stabil. En maksimert stat sikrer både den statlige og økonomiske makteliten spillerom på bekostning av dynamikk og frihet.

IvarE
IvarE
11 years ago

Giske må jo tro folk er større idioter enn de faktisk er. Om man øremerker nye skatter, så frigjør det eksisterende innbetaling av midler til skalting og valting atter politikerenes forgodtbefinnende, og er altså fortsatt ikke noe som helst annet enn en økning av skattetrykket.

Fra arkivet