Ukategorisert

Liberale Tromsø blir skjelt ut

Politikere som er liberale i skjenkepolitikken tar folkehelsen på alvor. Et rikt utvalg av skjenkeplasser betyr færre privatfester og dermed lavere alkoholkonsum.

Tromsø er den byen i Norge som har flest skjenkebevillinger til klokken 03:00. 57 prosent av byens skjenkeplasser har rett til å skjenke i glassene til klokken 03:00. Politikerne i Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim, er ikke like liberale. Dermed kan vi krone Tromsø til Norges skjenkehovedstad.

Sten Magne Berglund, politisk rådgiver i Actis, mener tallene viser at politikerne i ishavsbyen ikke tar folkehelsen på alvor. Til Nordlys sier formynderen Berglund, at han synes det er et paradoks at en AP-ordfører kan føre en så liberal alkoholpolitikk som Tromsø gjør.

Kjære Sten Magne Berglund, det er ikke ordføreren som bestemmer skjenkepolitikken. Foruten dobbeltstemmen ved stemmelikhet, har ordføreren like mye makt som et vanlig kommunestyremedlem. Dessuten blir en del av politikken avgjort på gruppe- og medlemsmøter. I Tromsø blir søknadene avgjort av formannskapet, ifølge Tromso.no.

Det blir anslått at cirka 15 prosent av alkoholen blir konsumert hos aktører som har skjenkebevillinger. 15 prosent er en liten bit av en kake. Avholdsfolket, også kalt formyndere, bruker i alkoholdebatten veldig mye tid og ressurser på skjenkeplassene. Dette er aktører som forholder seg til et strengt regelverk og det er skjenking i svært kontrollerte former. Resten, altså cirka 85 prosent, forholder seg ikke til et lovverk på skjenking. Det bør bekymre Sten Magne Berglund & co.

En liberal alkoholpolitikk er en god alkoholpolitikk!

Tags:

14 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anne-Karin Kolstad
Anne-Karin Kolstad
11 years ago

Flere utesteder kan kanskje bidra til at vi får mer fyll og vold, men fordelt på flere steder?! Økt tilgjengelighet, som lengre åpningstider er ihvertfall veldokumentert å bidra til mer fyll og vold. Om din påstand om flere utesteder bidrar til færre hjemmefester ville jeg gjerne sett forskning på. Uansett er det i grunnen noe merkelig at utestedene har såpass med kunder som de har, ihvertfall med pris på alkoholen som utgangspunkt. Det har slått meg som merkelig at folk godtar de høye prisene som utestedene operer med på alkohol. Alkoavgiften er jo den samme på flaske/boks med alko i… Read more »

bigboyen
bigboyen
11 years ago

«NB! Vi ville kanskje ikke hatt debatten om utestedene hadde fulgt alkoloven. Når så mange som 40% av mindreårige sier de får kjøpt alko på utesteder (blir ikke spurt om ID) og så mye sm 80% av allerede for fulle mennesker får kjøpt alko uten problem»

Du må nesten komme med kilde før man kan ha en seriøs debatt om en slik påstand.

Anne-Karin Kolstad
Anne-Karin Kolstad
11 years ago

Kilde: SIRUS (Statens institutt for rusmiddelforskning) som har årlige undersøkelser blandt ungdom + har gjennomført kontroller knyttet til overskjenking i Bergen og Trondheim.
Juvente – organisasjonen som i 20 år har hatt jevnlige kontroll ved bruk av mindreårige som forsøker å kjøpe alko støtter SIRUS sin forskning.

bigboyen
bigboyen
11 years ago

Sirus sin hjemmeside er nede, men prøvde å google uten å finne noen undersøkelse som har slike tall.

Juvente er vel mest kjent for å sende 17åringer som ser eldre ut til å kjøpe øl på matbutikker. Akkurat hvordan er det samfunnsproblem er vanskelig å se. Men moralister greier å skape problemer ut av alt de ikke liker.

Anonym
Anonym
11 years ago

Hjemmefester er mye mer trivelig. I Oslo kan man f.eks. på de fleste hjemmefester røyke marihuana i fred, uten å bli plaget eller behandlet som en unge. Og man får ikke pekefingeren selv om man er brisen (ja, folk nektes ofte servering selv om de ikke er fulle).

Når myndighetene skal være så utrolig overformynderske gidder ikke folk lenger, og tar det hjemme i stedet.

Anonym
Anonym
11 years ago

Og ikke hør på Anne Karin Kolstad, hun er et fanatisk medlem av avholdsbevegelsen som markedsfører seg selv på Facebook og andre steder med Blenda-hvite tenner som kan gi selv de tøffeste av oss innovertiss.

Anne-Karin Kolstad
Anne-Karin Kolstad
11 years ago

Ha…Ha…ha…
Ja, ja, ANONYM. Du har ikke mye til baller når du ikke tør vise din identitet. Du vet forøvrig mye om meg, som jeg ikke var klar over selv…..(ler enda mer)

Anonym
Anonym
11 years ago

Akkurat som tidlige feminister, kan ikke vi som jobber for legalisering vise vår identitet ennå fordi stigmaet og forfølgelsen vedvarer. Heldigvis er det noen som tør å stå fram i fullt navn – noen modige sjeler i den norske legaliseringsbevegelsen.

I Danmark har avholdsbevegelsen nettopp lagt ned – det var ingen interesse lenger. De første skal bli de siste. Husk det. Personlig tror jeg det er snakk om veldig få år nå, så vil dere i ACTIS gå inn i historien som flaue diskriminatorer og undertrykkere på linje med nazistene og gale kristne som har plaget homofile.

Anne-Karin Kolstad
Anne-Karin Kolstad
11 years ago

Tullball….dette blir så useriøst at jeg ikke gidder bruke mer tid på denne diskusjonen. Kom gjerne innom og hils på de mange homofile som jobber hos oss 🙂

Anonym
Anonym
11 years ago

Hva er useriøst med det Anne-Karin?

Forbudet mot narkotika fører til tusenvis av dødsfall og fengsling av uskyldige – dødsfall som kunne vært unngått om heroin var legalisert. Det kan sammenliknes med et holocaust mot vanskeligstilte. I tillegg skaper det splid og ødelegger mange familier på grunn av forfølgelsen av ansvarlige voksne cannabisnytere. Det er helt uakseptabelt: all narkotika må, og kommer til å legaliseres. Og det kommer til å komme rettssaker – folk vil be om erstatninger for ødeleggelsene staten har påført dem, og som organisasjoner som ACTIS har støttet opp om.

Anonym
Anonym
11 years ago

Og tørk av deg det blendagliset! Dette er ramme alvor, absolutt ikke noe morsomt i det hele tatt. At man tillater institusjonalisert diskriminering slik den falske organisasjonen «Rusmisbrukernes interesseorganisasjon» driver med f.eks. der man falskt hevder å representere en gruppe .. Og i stedet representerer frykt, fordommer, hat og moralisme… ACTIS er bare tragisk! Tenk om vi hadde en organisasjon styrt av den katolske kirken som het Homofiles Interesseorganisasjon… Det hadde ikke gått så bra i 2010, tror jeg. I 2020 kommer RIO til å fungere ganske dårlig også. Det er dere i ACTIS som er rusmisbrukere – dere misbruker… Read more »

Kardaffi
Kardaffi
11 years ago

«Økt tilgjengelighet, som lengre åpningstider er ihvertfall veldokumentert å bidra til mer fyll og vold.» Hvordan kan det da ha seg at reduserte skjenketider ikke har bidratt til nedgang i vold mange steder? Merkelig hvordan veldokumenterte ting ikke er så veldokumentert i praksis. http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3762780.ece «Flere utesteder mener jeg vil bidra til; 1. Tøffere konkurranse mellom utestedene og flere konkurser 2. Flere useriøse aktører som bryter loven for å overleve, og derav økt tilgjengelighet og mer fyll og vold. » For det første, -DU MENER- er ikke det samme som «vil skje». Og det er en kjennsgjerning at avholdsfolk alltid mener… Read more »

Anonym
Anonym
11 years ago

Jepp – narkotika er BRA. Det er medisiner, som folk trenger. Hele narkotikapolitikken er en løgn, og hysteriet gjør at folk ikke får nok smertestillende.

Ja- narkotikabruk kan være destruktivt om det overdrives. Men det er stort sett den illegale situasjonen som forårsaker store helseskader. Måten vi tilnærmer oss rekreasjonell ansvarlig bruk og selvmedisinering – ved å skjære begge deler under samme kam, uten bruka av skadereduksjon, men nedverdigende FENGSEL – det er like primitivt som i gamle dager da man straffet homofile.

Det er helt sinnssykt.

ACTIS burde faktisk legges ned. De promoterer massedrap.

Fra arkivet