Ukategorisert

Betenkelig samrøre av Støre og kronprinsen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal feire sin femtiårsdag. Blant gjestene er kronprinsparet. Samrøret mellom en av Aps fremste ledere og Norges kommende kongepar er betenkelig.

Nylig var kronprinsparet på pilegrimsvandring til Trondhjem, og i følget var utenriksminister Støre med ektefelle. Vel fremme i Trondhjem deltok kronprinsparet og utenriksministeren i en felles seanse i Nidarosdomen der de snakket om tro og tvil. Seansen ble godt dekket av media. Når Støre feirer 50-årsdag er Haakon og Mette-Marit blant de inviterte gjestene, rapporterer en rekke medier; VG, Dagbladet, Aftenposten, Nettavisen, NRK, og TV2.

Til Dagbladet uttaler utenriksministeren: «- Hun er invitert, og det er han også. Utover det mener jeg dette er et privat lag der det ikke har noen offentlig interesse hvem som kommer, sier Støre til avisen.» Det samme står i andre medier.

Nettavisen siterer hva utenriksministeren uttalte på NRKs Politisk Kvartér imorges: «- Etter at jeg ble utenriksminister, så kan jeg ikke slutte å kjenne folk, sa Støre på Politisk kvarter onsdag morgen.» Akkurat dét intervjuet er Høyres stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen meget kritisk til.

Jonas Gahr Støre ble utenriksminister i 2005. Men han kjente altså kronprinsparet før dette, ifølge ham selv. Mette-Marit ble ikke en del av kongehuset før i 2001. Da var Støre stabssjef for Gro Harlem Brundtland i Verdens helseorganisasjon (WHO). I 2003 ble Støre generalsekretær i Norges Røde Kors. Medmindre han kjente Mette-Marit i tiden før hun forlovet og giftet seg med kronprinsen, er det sannsynlig at Støre ble kjent med henne i tiden enten i Røde Kors eller WHO.

Det er en fast tradisjon at landets utenriksminister møter Kongen til jevnlige orienteringer om utenrikspolitiske forhold. Men det er ikke vanlig at en statsråd pleier et vennskapelig forhold til landets fremtidige konge. Det kan imidlertid være grunn til å minne om at også næringsminister Trond Giske hører til i vennekretsen rundt kronprinsparet og kongens datter Märtha Louise og hennes mann.

Det er tillagt kong Haakon at han i en tilspisset politisk situasjon (1927/28) uttalte at han også var kommunistenes konge (om Ap, som da fikk danne sin første regjering, Hornsrud).

Kongen skal stå over politikken. Kongen har knapt noen politisk rolle å spille i Norges politiske system. Dog har han en konstitusjonell rolle, der han møter statsrådet (regjeringen) hver fredag, og signerer alle lovvedtak. Han åpner også Stortingets forhandlinger hver høst.

Når fremtredende sosialdemokrater begynner å pleie vennskapelig omgang med ulike medlemmer av kongefamilien er det grunn til å være skeptisk til de konstitusjonelle sidene ved dette.

La oss se for oss en H/FrP-regjering, der kronprinsen har et nært vennskapsforhold til utenriksminister Morten Høglund, mens kronprinsessen blir venninne med Siv Jensen. Og det finnes flere Høyre-topper på listen over vennskapskandidater med kronprins- og evt. kongeparet. Fra Ap-hold ville vi sannsyligvis få en dulgt kritikk av kongehusets uheldige sosiale og politiske slagside.

Når det gjelder det kongelige norske Arbeiderparti stiller det seg imidlertid annerledes. Tydeligvis.

Utenriksministeren sier at hans femtiårsfeiring er et privat anliggende. Men knapt noe rundt kongehuset er privat anliggende. Det er derfor ikke Støres vennskap med kronprinsen som nødvendigvis fortjener medias søkelys, men det omvendte.

Selv om ingenting tyder på at kong Harald er ved dårlig helse, kan man komme i en situasjon der landets konge om få år heter Haakon VIII og landets statsminister heter Jonas Gahr Støre eller Trond Giske. Hvordan skal man da skille mellom de konstitusjonelle rollene og det private vennskapet?

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer