Ukategorisert

Demokrati – i Sverige?

Det ble stilt spørsmålstegn ved det svenske demokratiet før valget. Det er det ingen grunn til, lenger. Det arrangeres «sørgetog» i de største byene, brukes ufine metoder i SVT-intervjuer, og partiets databaser hackes. Personvernet til tusenvis av svensker krenkes.

Før valget ble Sverigedemokratene rammet av det samme som norske og danske FrP har opplevet i årevis: Venstreekstremistisk pøbel ødela valgmøter, truet og overfalt partiets kandidater og tillitsvalgte. Mediene boikottet partiet. De etablerte partiene ville ikke debattere med SD. Å stille spørsmål ved integreringspolitikken er mindre politisk korrekt i Sverige enn i de fleste andre land. Til tross for at Sverige åpenbart har utfordringer på dette området. Slik sett sviktet aktørene i det svenske demokratiet – før valget.

Efter valget er det blitt ennå verre.

Det begynte valgnatten. Vänsterpartiets leder Lars Ohly ville ikke sitte i samme sminkerom hos SVT som Jimmie Åkesson, før TV-intervjuene. Lars Ohly, som først i 2004 sluttet å kalle seg kommunist, og som tidligere roste de kommunistiske diktaturene i Østblokken. Skal han belære andre om de rette verdier?

Miljøpartiet er statsminister Fredrik Reinfeldts håp om å skaffe stabile rammebetingelser for fortsatt borgerlig regjering, efter at Sverigedemokratene havnet på vippen i riksdagen. Men Miljøpartiet mener at alle de tre rødgrønne partiene må møte til forhandlinger med regjeringen – for å isolere Sverigedemokratene. Miljøpartiet vil nemlig ikke ta ansvaret alene. Man skulle tro det var krig eller alvorlige krisetilstander i Sverige. Hvis alle de syv «gamle» riksdagspartiene (hvorav Miljøpartiet er det nyeste), slår seg sammen om å isolere Sverigedemokratene, vil sistnevnte for alvor kunne dyrke offerrollen. Den politiske eliten i Sverige tåler åpenbart ikke åpen politisk debatt om integrering.

Statsminister Fredrik Reinfeldt går langt i å idiotforklare SDs velgere. De føler seg utenfor. De stoler ikke på de øvrige partiene, og heller ikke på media. Men er deet noen grunn til at de skulle gjøre det? Når integreringsutfordringene ikke debatteres, og når det ikke går an å vise at man respektere velgernes frie valg?

Man kan ikke kreve at noen skal samarbeid med SD. Dette må politiske avstander og forskjeller i samfunnsanalyse og løsningsforslag avgjøre. Det er dette som er de normale politiske arbeidsmåtene. Ta f.eks Miljøpartiets krav om at Reinfeldt må møte hele det rødgrønne alternativet til diskusjon om hvordan man skal isolere SD. Reinfeldt vil finne en utvei slik at regjeringen hans skal kunne fortsette, uten at det blir helt uforutsigbart i riksdagen. Men er det naturlig at han skal be Vänsterpartiet om støtte? Partiet er det som i forrige riksdag lå lengst unna den sittende regjeringen, politisk.

Igår møtte SDs partileder Jimmie Åkesson den legendariske SVT-reporteren K-G Bergström i en valgspesialsending av programmet Agenda. Jeg så den sendingen. Åkesson, hvis politikk jeg er grunnleggende uenig i, gjorde et helt greit inntrykk. Han hadde ikke større problemer enn andre partiledere i å svare for seg. Jeg synes personlig at Bergström, som både hadde utenriksminister Carl Bildt, Folkpartiets partisekretær og flere andre politikere i studio, var både tam og lite engasjerende i sine «inkvisitoriske» spørsmål efter det historiske valget i Sverige. Åkesson klarte seg bra. Bergström var tydelig ute efter å provosere. Til svenske aviser sier han at han har sett flere intervjuer med Åkesson, og de journalistene som har intervjuet ham har ikke klart seg bra.

Men Bergström hadde funnet resepten. Kun tre av 20 folkevalgte for SD er kvinner i den nye riksdagen. En kvinneandel som hvis dette skulle vært fasiten for hele riksdagen ville plassert Sverige bak parlamentene i flere muslimske land hva angår kvinneandel.

På dette punktet klarte ikke Åkesson å svare så bra. Men jeg har sett det før. Også norske FrP har i årevis blitt uthengt og latterliggjort for det samme. Men dét journalistene (og politiske motstandere) setter seg til doms over, er myndige kvinners frie valg. Ingen kan tvinge kvinner til å gå inn i SD hvis de ikke sympatiserer. Og i motsetning til sosialistiske partier bruker sannsynligvis SD ikke kunstige virkemidler som kvotering til å oppjustere kvinneandelen. Åkesson kunne også påpekt et og annet om kvinners rettigheter i en del land der islam er dominerende religion. Men det ville vel bli utlagt som hets av islam.

Ifølge svenske medier idag var Åkesson ikke spesielt fornøyd med intervjuet. Men K-G Bergströms sammenligning var et slag under beltestedet. Åkesson og SD vil med inntredenen i riksdagen få tilgang til riksmedia på en helt annen måte enn før valget. Blant annet sendes debatter i riksdagen direkte i svensk TV. Men SD må regne med å svare for sine standpunkter. I motsetning til tidligere. De må nå kunne stille i reelle politiske debatter. Og er de ikke forberedt vil de bli avkledt. Mange håper på dette. Men motstanderne risikerer også å få resultatene av integreringspolitikken avdekket. Det behøver slett ikke bli noe pent syn.

NB! Korrigert. Jeg skrev først SVT her, men det skal altså være TV4. Åkesson deltok også i programmet Kvällsöppet i TV4. Og TV4-ansatte går ikke av veien for private demonstrasjoner mens de er på jobb. Før TV-intervjuet ble Åkesson ble sminket av en kvinne. For anledningen hadde hun iført seg slør. Som en politisk markering. Hvis dette er greit for TV4-ledelsen bør personer med et liberalt grunnsyn få anledning til å demonstrere mot f.eks kommunister i Vänsterpartiet.

En 17 år gammel pike tok via Facebook initiativ til demonstrasjon mot SDs inntok i riksdagen. Hun klarte å fylle Sergels torg i Stockholm på kort tid. Imponerende gjort. Men hva med å vise dette engasjementet før valget? Hva med å debattere integreringen – istedenfor å arrangere sørgetog for resultatene av frie menneskers frie valg? Svenskene klarer tydeligvis ikke å ta inn over seg at 330 000 svensker mener integreringen er mislykket. Det er tross alt flere velgere enn det var som stemte på henholdsvis SVs og KrFs søsterpartier.

Det ar bra at svenskene engasjerer seg mot rasisme. Men det er ikke rasisme å stille spørsmålstegn ved resultatene av integreringspolitikken. At SD har sitt opphav i organisasjoner som Bevara Sverige Svenskt betyr ikke at de ikke stiller viktige spørsmål. Andre partier kunne stilt de samme spørsmålene. Andre partier kunne overflødiggjort Sverigedemokratene. Men det var tydeligvis farlig å ikke vise seg politisk korrekt nok for den politiske eliten i Sverige.

I Sverige ble det kjempet en heroisk kamp mot FRA-loven (som er mer ytterliggående enn EUs datalagringsdirektiv). Men i kampen mot Sverigedemokratene er heller ikke personvernet viktig. Sverigedemokratenes datasystemer er blitt hacket og hjemmesidene sabotert, og 5700 svensker som har ønsket informasjon om eller vært interessert i SD har fått sine navn lagt ut på internett. Jeg mener at folk må kunne svare for sine politiske valg, men så lenge det er en privatsak hva man stemmer og ellers foretar seg i sine private liv må slike innbrudd som hackingen av SD fordømmes.

Sverigedemokratenes inntog i riksdagen har åpenbart tatt (den innvandringspolitiske) dyden på Sverige. Det er sannsynligvis mye grums som skjuler seg i SDs rekker. Men hvordan resten av Sverige reagerer er heller ikke noe pent syn.

Det svenske demokratiet har åpenbare mangler. Jimmie Åkesson har demonstrert dette for resten av verden. Resten av Sverige kommer ikke til å takke ham. Men det vil kanskje på lang sikt føre til endringer – både i den politiske kulturen og i integreringspolitikken.

Uten at man av den grunn velger SDs løsninger. Det er det nemlig ingen grunn til at man skal gjøre. Det vil det politiske Sverige opppdage, men det vil tydeligvis ta litt tid.

Stakkars Sverige. Så avslørt.

Se også Grenser for politikk

Se også Magnhilds antiblogg

Se også Muslimprosjektet

Se også Kjetil Løset i TV2

Se også Document.no om SDs skolevalgsresultater

13 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Tor O Steine
Tor O Steine
11 years ago

Glitren de analyse, som alltid.
Jeg reagerte på de samme sakene.
Sverige må nå forholde seg til at en ikke uvesentlig del av de stemmeberettigede er uenige i den innvandrings- og integreringspolitikken som føres.

Det er ogsaå demokrati.

Rene
11 years ago

Glimrende og nøytral sammenfatning.
Renè

SD er ikke høyreradikalt
SD er ikke høyreradikalt
11 years ago

Det er med forundring jeg ofte kommer over folk som stempler SD som både nazistisk og høyreradikalt. Nazismen blir ofte feilaktig referert til som høyreradikal, sikkert et krampeaktig forsøk på å stemple høyresiden som rasistisk. De fleste vet nok at rasisme ikke er noe som hører hverken høyre eller venstresiden til, mindre opplyste mennesker finnes nemlig i alle politiske fløyer Nazisme, eller nasjonalsosialisme, bygger derimot videre på sosialismen. Med sin kritikk mot kapitalisme, individets frihet og demokrati er den lite forenlig med høyresiden og liberalismen. Nasjonalsosialismen fremmer nemlig strengere statlig styring og oppbygging av et klasseløst samfunn. Liberalisme (som representerer… Read more »

solveig ibsen
solveig ibsen
11 years ago

Helt enig!!! De som er imot den vanvittige ikke-vestlige innvandringen og fullstendig mangel paa integrasjon har full rett til sine meninger! Kan man ikke akseptere at andre har andre meninger, da er man INTOLERANT, UDEMOKRATISK OG TOTALITAER!! Og det er akkurat disse begrepene som dessverre karakteriserer Skandinavia, etter aartier med venstrepolitikk og det jeg vil kalle hjernevasking. HVEM ER DET SOM HAR SAGT AT VENSTRESIDEN HAR RETT I ALT?????? Folk har forskjellige meninger og i demokratiske samfunn har de ogsaa rett til aa ha dem! Uten aa bli trakassert. Det vi naa ser i Sverige er meget betenkelig. Det minner… Read more »

CAvH
CAvH
11 years ago

Sosialistpakket godtar aldri politisk motstand. Sverige har jo hatt ettpartisystem en lang stund og ellers er det jo politisk korrekthet sitt hjemland.

Tror uansett ikke SD vil vokse seg mye mer i framtiden. Til det er islamiseringen kommet for langt.

Sverige fortjener det som kommer til dem, akkurat som resten av Eurabia of denne gangen vil hverken USA eller Russland steppe inn;)

Professor
Professor
11 years ago

Verken avisredaktører eller norske/svenske/mediale kommentatorer har lest SDs program hvor de eksplisitt sier at de tar avstand fra rasisme og etnisitet som kriterium på nasjonalitet osv. Hva SD sier at at svensk kultur og verdier ikke tåler for mange mennesker med avvikende verdi- og kvinnesyn og som samtidig er inkompetente og uten ferdigheter til å bidra til fellesskapet. SD sier kun hva som burde vært sagt for lenge siden: Inkompetente og kvinnehatende ikke-vestlige innvandrere (statistisk sett mange nok til å «rive Sverige i filler) kan finne seg et annet sted å plage sine medmennesker, uavhengig av hvor mye eller lite… Read more »

Per Svendsen
Per Svendsen
11 years ago

Jeg er en nordmann som har bodd snart 10 år i Göteborg i Sverige og kan bevitne at Sverige har et stort problem med ikke vestlige innvandrere som ghettoiserer seg, som frekvent bedriver kriminalitet, er beväpnet, bedriver vold og voldtekt. TV3 har et program som heter Efterlyst som sammen med politiet henvender seg til publikum hver onsdag for å få deres hjelp til å fange kriminelle og voldsmenn hvor det framkommer at ca. 90 % er av disse er innvandrere med ikke vestlig bakgrunn. Alle etniske svensker er i harnisk over dette, men nesten ingen törr å si ifra, i… Read more »

SLutt å støtt fascisme i andre land..
SLutt å støtt fascisme i andre land..
11 years ago

INNVANDRING SKJER.. når vestlige land.. støtter fascistiske ledere.. for å bevare sine økonomiske interesser.. HADDE det ikke vært for egoismen til vestlige hvite jævler.. som stjeler rikdommer fra fattige land.. så hadde det aldri vært et problem og ingen hadde trengt å vandre noe som helst.. INGEN vil dra fra sitt land..men man tvinges til det….. Det er vvestlige land som står bak å sette inn fascistiske ledere..forhindre utvikling.. ..hva forventer folk? at de skal sitte i sitt land og dø??? overlevelse er et instinkt… Det visste nordmenn alt om da de utvandre til hele verden… POENGET MITT ER.. KAPITALISMEN… Read more »

sddsfsdf
sddsfsdf
11 years ago

mye skada folk som kommenterer her ass…fritids

Geir F.
11 years ago

I våre dager har det kommet så langt at det er bortimot umulig å kritisere muslimer og deres religion islam. Brenning av Koranen som vi har sett forsøk på i det siste må derfor ses på som en slags siste desperat utvei for å nå fram med offentlig kritikk. Jeg har iaktatt muslimsk og islamsk utbredelse i den vestlige verden de siste 30 åra og må med beklagelse og ikke så lite forbløffelse bare konstantere at det ikke lenger er mulig å kritisere hverken muslimer eller islam lenger. Det har simpelthen blitt forbudt og ikke minst farlig. I vesten er… Read more »

Fra arkivet