Ukategorisert

68’ernes antiautoritære arvtagere

Idag ble det sendt et innslag på NRK P2s program «Sånn er livet», der temaet var hvem som er 68-generasjonens sanne arvtagere. I en dansk bok hevdes det at høyresiden er de sanne antiautoritære arvtagerne.

I juni iår fikk jeg en henvendelse fra journalist Askild Matre Aasarød i NRK P2. Han gjorde meg oppmerksom på en bokutgivelse i Danmark. Boken «Friheten flyver forbi» er en antologi som handler om at den antiautoritære frihetskampen idag føres på høyresiden.

Som det står i en omtale av boken: » Det spraglede og vilde sker i dag inde hos de borgerlige, hvor der er højt til loftet, frihed og vide rammer. Derimod er rød stue blevet polstret med vat, så ingen slår sig, alt imens regler og forordninger er blevet klæbet op på hver en ledig plads.»

Aasarød ønsket å intervjue meg om temaet. Stemmer det at den liberale høyresiden er de antiautoritære 68’ernes egentlige arvtagere? For meg var dette en spennende tanke. Naturligvis forbinder jeg høyresiden mer med frihet enn venstresiden. Intervjuet ble foretatt – passende nok – i Slottsparken i juli.

For hva skjedde med peace and love-bevegelsen? I Norge forsvant mange av dem inn i AKP (m-l) – som mer enn frihet bandt seg til nye autoriteter (som var autoritære). En del av 68’erne forsvant inn i SV, som kunne kanalisere deres opprør mot autoriteter når det gjaldt personlig livsstil etc, men som ville (og vil) styre folks økonomiske liv – og til en viss grad deres personlige valg. Blitz’ernes voldsromantikk har ingenting med 68’ernes peace and love å gjøre. Et gedigent blindspor.

Men hva med FpU’erne på begynnelsen av 1990-tallet? Hva med Frihetsfronten i Norge og ikke minst i Sverige? Jo, definitivt finnes opprøret mot autoritær styring, og mot autoriteter på høyresiden.

Innslaget i Sånn er livet ble sendt på NRK P2 idag. I tillegg til meg selv ble historikeren Tor Egil Førland og Tore Linné Eriksen intervjuet.

Innslaget kan høres på NRKs nettradio, og vil også bli lagt ut som podcast. Her er programmets hjemmeside.

Ta gjerne debatten på Liberaleren.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer