Ukategorisert

Liberalist fra Peru fikk Nobelprisen

Nobelprisen for litteratur for 2010 er tildelt Mario Vargas Llosa fra Peru. I en tid med tiltagende venstrepopulisme og bruk av direkte demokrati for å lure seg unna konstitusjonelle begrensninger, er det verdt å merke seg begrunnelsen for prisen.

VG skriver om begrunnelsen: «Mario Vargas Llosa får prisen for sin kartlegging av maktens strukturer og knivskarpe bilder av individets motstand, opprør og nederlag, sa Peter Englund i begrunnelsen for valget.»

Strålende begrunnelse!

Individet mot makten.

Selv om Vargas Llosa er født i Arequipa, en av Perus tre største byer, har han ikke bodd i landet på mange år. Han var kandidat ved presidentvalget i 1990, men hans nyliberale sjokkterapi skremte mange velgere. Istedet vant japanskættede Alberto Fujimori, og han gjennomførte mye av den samme politikken. Dessverre ble hans periode også preget av korrupsjon, ovegrep fra det hemmelige politiet, og skjulte maktstrukturer bak presidenten. Fujimori soner nå en fengselsstraff for menneskerettighetsbrudd som skjedde under hans ti år lange styre.

Ved presidentvalget i 2006 var kandidatene i annen runde venstresidepopulisten Alan Garcia, hvis forrige periode (1985 – 90 var preget av hyperinflasjon, geriljakrig og kaos) og venstrenasjonalisten Ollanta Humala, aktivt støttet av Venezuelas autoritære president Hugo Chavez. Liberaleren bragte da en oversettelse av et intervju Vargas Llosa hadde gitt om situasjonen i Peru og i Latin-Amerika generelt.

Den svenske liberalisten, forfatteren og debattanten Johan Norberg intervjuet i sin tid Vargas Llosa for magasinet NEO, om liberalismens situasjon i Latin-Amerika. Norberg er naturlig nok fornøyd med tildelingen, og skriver om tildelingen på egen blogg under overskriften Äntligen.

Nåværende stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen publiserte i januar 2009 et intervju med Vargas Llosa på Minerva.

Den peruanske avisen El Comercio skriver om tildelingen på sin forside: Peru og friheten feirer (sjekk bildet på forsiden).

Aftenposten om tildelingen.

Litteraturviter Fredrik Wandrup sier til Dagbladet at Vargas Llosa er et veldig safe valg.

Til Dagbladet sier Janneken Øverland i Vargas Llosas norske forlag Gyldendal: «Han er en allsidig forfatter, og har skrevet både politiske romaner, erotiske romaner, fantasiromaner og romaner bygget opp rundt faktiske hendelser. Han er en realistisk forfatter når han griper fatt i politiske hendelser i Sør-Amerika. Men han er også så absolutt en Sør-Amerikansk forfatter, særlig i de tidlige bøkene hvor den Sør-Amerikanske litteraturen var karakteriesert av veldig mye fantasi-innslag, sier hun.»

Vargas Llosa sier til NRK at han trodde han var glemt av komiteen. Det er over 50 år siden han debuterte som forfatter, og 20 år siden sist en forfatter fra Amerika som ikke er engelskspråklig vinner Nobelprisen i litteratur.

TV 2 kaller Nobelprisen i litteratur en av de viktigste litteraturprisene i verden.

En fortjent pris skriver Mode Steinkjer i Dagsavisen: «En 74-årig forkjemper for ytringsfrihet og demokrati fikk Nobelprisen i litteratur. Det hjelper også at han er en fabelaktig forfatter.»

Nettopp dét perspektivet Steinkjer vinkler sin kommentar på, er det verdt å dvele ved. Når en som fokuserer på maktstrukturer, og individets kamp mot makten (også nederlag), får prisen i en tid der nasjonalistiske populister bruker folkeavstemninger for å kvitte seg med konstitusjonelle begrensninger både for makt og gjenvalg, blir gitt verdens kanskje mest prestisjetunge litteraturpris, er dét et sterkt signal.

Liberaleren gratulerer!

Oppdatert, flere reaksjoner:

Kapitalismus mener Vargas Llosa er et godt valg

Mest lest

Arrangementer