Ukategorisert

Jenter, tenk dere godt om!

Marita Melsbø Nilsen, én tidligere høyrepolitiker, har gjennomført førstegangstjenesten.

Fra januar 2010 ble sesjon obligatorisk for begge kjønn, men for unge kvinner er førstegangstjenesten fortsatt frivillig. Liberaleren har i dag snakket med Marita Melsbø Nilsen, en dame som har gjennomført førstegangstjenesten.

–Førstegangstjenesten var gøy, men jeg slet virkelig med Forsvaret da jeg ble eldre. Det er vanskelig å komme ut av forsvarets system. Jeg har brukt mye tid på å få fritak fra blant annet repetisjonsøvelser, sier Marita Melsbø Nilsen til Liberaleren.

Melsbø Nilsen gjennomførte tjenesten som en ung kvinne. I dag er hun gift, har barn og ekteparet driver flere bedrifter.

–Livet endrer seg og Forsvaret har ikke forståelse for endringene, sier Marita Melsbø Nilsen.

Flere kvinner i Forsvaret
Forsvarsminister Grete Faremo ønsker at hver fjerde soldat i førstegangstjeneste skal være kvinne fra 2015, ifølge Regjeringen.no. Det betyr at mange kvinner kan oppleve det Marita Melsbø Nilsen har opplevd. For kvinner er førstegangstjenesten frivillig, men kvinner som gjennomfører tjenesten vil oppdage at frivillighet kun er et vakkert ord og ikke en realitet i Forsvaret.

0 0 vurderinger
Vurdering

Tags:

6 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Jonas
Jonas
10 years ago

Forsvaret “tilbyr” ikke førstegangstjenesten gratis til kvinner for at de bare skal “prøve noe nytt” eller ha det gøy. Verver man seg til førstegangstjeneste, er det jo selvsagt at man stiller seg til disposisjon videre skulle forsvaret ha behov for det.

Lasse K. Lien
10 years ago

Det kan godt være at Forsvaret har kontaktet henne endel gjennom årene, men det foreligger ingen høyere juridisk forpliktelse for henne å faktisk etterleve beskjedene enn det foreligger en juridisk forpliktelse til å kjøpe varer i IKEA-katalogen. Etter en viss tid i Forsvaret signerer jenter gjerne en slags villigshetskontrakt sånn at de “liksom” er like forpliktet som guttene. Men juridisk sett er de ikke det, de kan dra akkurat når de vil og det er helt utenkelig at dette ville fått noen juridiske konsekvenser. Når det skal sies er Forsvarsministerens mål helt borti natta. Sist jeg sjekket var det 5%… Read more »

Anonym
Anonym
10 years ago

Faren min vant en rettssak mot Forsvaret på nettopp dette grunnlaget på 70-tallet. Kan du gi meg kontaktinformasjon, Marita Melsbø Nilsen, om du leser dette?

Anonym
Anonym
10 years ago

(den kan antakelig brukes som presedens, om du graver den frem)

Richard
Richard
10 years ago

Kvinner som tar førstegangstjeneste har en tre måneders angreperiode hvor de kan forlate forsvaret på dagen uten noen videre forpliktelser. Etter tre måneder blir de fullt vernepliktige på linje med menn, dvs. at man er pliktig til å møte på repetisjonsøvelser inntil fylte 44 år. Denne informasjonen får alle kvinner som velger å ta førstegangstjeneste. Her ser vi en typisk feministisk selvmotsigelse: Marita Nilsen skal kunne verve seg til forsvaret og vise at hun er like tøff som gutta og kan gjøre akkurat det samme som menn, men nå må hun få slippe repetisjonsøvelsene, som det er en selvfølge at… Read more »

Lasse K. Lien
10 years ago

Richard:
Som jeg allerede nevnte foreligger det en slik kontrakt, men den er ikke juridisk bindende og Forsvaret har vel også sagt at de aldri vil gå til juridiske skritt mot noen som ikke etterfølger denne kontrakten.

Så det er reelt sett ikke forpliktende i det hele tatt.

Mest lest

Fra arkivet