Ukategorisert

Verdens strengeste røykelov

Finland har fått det en rekke medier har omtalt som verdens strengeste røykelov. Målsetningen er et røykfritt land i 2040.

Et samfunn uten tobakk er en illusjon. Dersom politikerne vedtar et totalforbud, vil kriminelle miljø tjene penger på illegal omsetning av tobakksprodukter. Tobakk kan bli det narkotika er i dag, og narkotika er et eksempel på at forbudslinjen er totalt mislykket.

Den nye loven krenker privat eiendomsrett. Heller ikke på egen eiendom skal det være lett å ta seg en blås. I borettslagene skal uteområdene, og dermed også folks veranda, være røykfri, ifølge Vårt Land.

Forbud skaper etterspørsel etter nye forbud. Det er ikke lenge igjen før norske politikere krever et lignende lovverk i Norge. Taperne er alle oss som ønsker sterke eiendomsrettigheter, rettigheter som etter hvert har fått elendige kår.

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
11 years ago

Klart reklame mot tobakk minker røykeforbruket akkurat som reklame øker bruk av andre varer. Jeg er glad luften blir mindre forpestet av det svineriet og at færre mennesker belaster helsevesenet med denne livsstilen.

Morten
Morten
11 years ago

Det er helt feil. Reklame mot narkotika har vist seg å være virkningsløs, og til og med å øke forbruket av narkotika. Det er rimelig å anta at reklame mot tobakk vil ha samme virkning.

maggie
maggie
11 years ago

Gratulerer Finland! Suverent at det finnes politikere som tør å gjøre noe! Skulle ønske norske politikere var like modige. Jeg har ikke lenger gode sommerdager på min veranda, fordi min nabo sitter ute på sin og røyker. Jeg er allergisk mot tobakksrøyk, og må tilbringe sommerdagene inne for ikke å få åndenød på grunn av naboens røyking. Ikke kan verandadøren stå oppe for lufting heller, da røyken fra naboen siger inn hos meg. Det er bittert å være dømt til et liv innendørs i finværet, når min eneste «forbrytelse» er å være allergisk.

Andreas
Andreas
11 years ago

@maggie: Herlige verdier du er eksponent for. Du er villig til å støtte et lovforslag som innskrenker individfriheten for samtlige borgere fordi at _du_ ikke har «gode sommerdager på min veranda». Applikasjon av samme logikk tilsier at jeg da bør støtte lovforslag som f. eks avvikler all trygd fordi min nabo misbruker en rekke av tilhørende ordninger, og følgelig er skadelig for meg som skattebetaler.

Paal
Paal
11 years ago

Jeg blir stadig overrasket over hvor lite liberale mange av leserne her egentlig er. Temaet bør ikke være om noen belaster det offentlige helsevesenet, men hvordan helsevesenet kan privatiseres slik at enkeltmennesket selv kan ta avgjørelser om egen helse, og også konsekvensene av disse.

Pleym
Pleym
11 years ago

Amen, Paal. Bedre grensesetting for det offentlige helsevesenets ansvar. Flere egenandeler reduserer sjansen for overforbruk.

Leirbag
Leirbag
11 years ago

Til anonym: Er du for et påbudt statlig kosthold og treningsregime også? For tross alt, alle de som ikke trener og ikke spiser sunt belaster det norske helsevesenet langt mer enn hva jeg gjør. Dessverre er jeg også for personlig frihet og eiendomsrett så jeg ville aldri ha kunnet støtte slike forslag, selv om jeg vet det finnes mange her til lands som støtter alt av forbud som de selv ikke liker. Et ypperlig eksempel er de tullingene som vil gjøre det ulovlig å betvile historien (ref: holocaust). Jeg vet dette allerede har blitt foreslått og nedstemt i EU, men… Read more »

Fra arkivet