Ukategorisert

Et umulig regnestykke

Det er umulig å beregne hva hver enkelt røyker koster samfunnet.

Menneskene er forskjellige og kroppene tåler belastningene av usunn livsstil på ulike måter. Det finnes borgere som i dag er 70 år og som har inntatt mengder av sigaretter i femti av årene, uten å få en livsstilsykdom. Det finnes også personer som har dødd i veldig ung alder på grunn av tobakksvarer. Det å sette en prislapp på grupper av oss er urettferdig og uverdig.

Hvis myndighetene setter en kostnad på hver enkelt person som røyker, må også andre former for usunn livsstil få en pris. Usunn mat, usunn drikke, usunt arbeid, usunn trening, for å nevne fire konkrete felt som bidrar til skattefinansierte utgifter.

Det er ABS Nyheter som har et oppslag om hvor mye røyken egentlig koster.

Hvis røykerne er parasitter, la varene bli ulovlige. Det vil så klart gi en ny svart økonomi uten bidrag til skattefinansierte budsjett. Men statistikken blir pen og det er visstnok viktig for mange politikere og byråkrater.

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Marius Thorsen
11 years ago

Det er vel slike fiffige regnestykker moralistene har landet på etter at det ble klart at røykere ikke koster samfunnet noe særlig når man kalkulerer med besparinger på pensjon og alderdommens helsekostnader. Uansett trodde jeg det var umoralsk å sette prislapp på menneskeliv… men, i Den Gode Hensikts tjeneste er vel alt ok.

Lasse K. Lien
11 years ago

» Røyking kutter i gjennomsnitt forventet levetid med 7,13 år for menn og 4,5 år for kvinner, ifølge forskerne.» – Dette faller inn under «havet kommer til å stige med hundre meter» argumentasjonsrekken, en latterlig overdrevelse uten noen form for videre dokumentasjon enn at forskerne «sa det». Antallet røykere som får lungekreft mener jeg er ca 10% (det er vel mellom 1500-2000 som dør av det hvert år i Norge – og da må man også ta i betraktning de som får lungekreft av andre årsaker, for eksempel radonstråling som dreper nærmere tre hundre) og det er vel enda færre… Read more »

Sakariassen
Sakariassen
11 years ago

Som en oppfølger til det Lasse skrev om lungekreft og røykere: Det er opplest og vedtatt at antallet røykere har gått ned de siste 20 (30?) årene. Det er også opplest og vedtatt at antallet lungekreft-tilfeller har økt de siste 20 årene. Allikevel skyldes det på røyking som den største årsaken til lungekreft. Noe i denne argumentasjonen stemmer altså ikke, men som dere sier, i den gode hensikts tjeneste er det legitimt å lyve på statistikken. Og hvordan gjøres dette? Vel, så snart noen får lungekreft så blir det automatisk stilt spørsmål ved om de har røykt i løpet av… Read more »

Fra arkivet