Ukategorisert

En vinner uansett utfall

I morgen skal California stemme over legalisering av marihuana. Avstemningen er historisk, da det er første gang siden 1937 noen har utfordret den bestående narkotikapolitikken i samme grad som Proposition 19.

Av: Erlend P. Johansen

De første meningsmålingene som kom viste at 56% av innbyggerne i solstaten støttet forslaget. Selv om dette er en god måling, viser erfaring at slike forslag helst bør ha ennå bedre margin for at man skal være sikker på at de går gjennom på valgdagen. Siden forslaget ble introdusert har det vært mange forskjellige målinger. De siste som har kommet er ikke like positive som de første: en full oversikt finner du på Wikipedia.

Dersom California legaliserer i morgen, vil narkotikadebatten internasjonalt skyves flere år fremover på et øyeblikk. Men selv om Prop. 19 ikke skulle gå igjennom, er den en vinner. Forslaget har skapt en nasjonal debatt i USA, og bidratt til den internasjonale og norske debatten på en måte som var utenkelig for bare få år siden. Det eneste et nederlag vil bety, er at vi må vente til neste valg, eller neste valg etter det. Cannabis vil før eller senere måtte legaliseres. Også i Norge. Den nåværende politikken lar seg rett og slett ikke opprettholde, noe flere og flere er blitt smertelig klar over. Alt tyder på at oppslutningen om legalisering bare øker, noe som vil gjøre det uunngåelig. California nedkriminaliserte dessuten besittelse av cannabis nylig, og det er mange andre initiativer som vil liberalisere amerikansk cannabislovgivning som skal stemmes over i morgen.

Følg resultatene av avstemningen direkte på CNN og Cannabis Culture.

Mest lest

Arrangementer