Ukategorisert

Røe Isaksen kommer ut av skapet

Torbjørn Røe Isaksen, stortingsrepresentant for Høyre, er ikke tilhenger av flat skatt, et system som vil effektivisere deler av offentlig sektor enormt.

Det er litt typisk Høyre i bloggposten som Røe Isaksen har skrevet.

Røe Isaksen svarer følgende på eget spørsmål om hvorfor han er skeptisk til flat skatt:

–Den viktigste er at flat skatt forutsetter at man fjerner de fleste fradragene. Unge Høyre ville ha et fradrag for barn og et fradrag for seniorer (en merkelig prioritering siden seniorer flest har ganske god råd). Resten skulle bort. I realiteten vil flat skatt trolig slå ut slik: de med lav inntekt vil få en nokså stor skattelette, de med høy inntekt vil få en veldig stor skattelette, de i midten vil få svært, svært lite — i verste fall vil de få høyere skatt fordi fradragene faller bort. Dette vil selvfølgelig avhenge av hvor mye man totalt sett er villig til å gi i lette, men uansett vil fordelingen være slik. Et system som gir lite eller ingenting til vanlige middelklassefamilier kan jeg ikke godta. Jeg mener også at en viss progresjon i skattesystemet er rimelig (jeg er dermed også uenig med eks. F. A. Hayek, som jeg på mange andre områder beundrer; han mente progressiv skatt var et brudd på prinsippet om likhet for loven). Jeg er fortsatt svært skeptisk til dem som mener skattesystemet skal bidra til utjevning. Poenget med progressiv skatt er ikke at den som har tjent litt mer skal sitte igjen med mindre. Hensikten er rett og slett å få inn midler til å drifte offentlig sektor og da er det ikke urimelig at man betaler litt mer hvis man tjener litt mer, ifølge bloggposten Høyres håp har skrevet.

Når stortingsrepresentanter som Torbjørn Røe Isaksen ikke vil tenke nytt, da blir det vanskelig å få andre politikere på nye tanker. Flat skatt forblir en drøm for alle som ønsker et enkelt system.

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
b
b
11 years ago

Det er vel ingen hemmelighet at Isaksen har flyttet seg mer og mer mot venstre (dvs mot det ledelsen av partiet mener) siden rett før og etter at han kom inn på stortinget. Sanner var også ganske liberal i sin tid, og se hvor han er nå. Man kan vel ikke forvente annet av broilere. Å beholde «jobben» er viktigere enn å stå fast på prinsipper..

Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
11 years ago

Sukk. Det skuffer meg å se at Røe Isaksen kjøper venstresideretorikken om at progressiv skatt betyr at de som tjener mer betaler mer. Dette gjør man allerede under et flatt skatteregime. 30% av en million er ti ganger mer enn 30% av 100kkr, eksempelvis. Det man egentlig mener å si med utsagnet, er at de som er mest produktive i arbeidsmarkedet skal betale en større andel av inntekten sin i skatt; det er ikke helt det samme, og som Hayek så korrekt observerer – det er rett og slett inntektsapartheid. (Han brukte ikke den formuleringen, før noen forsøker å arrestere… Read more »

Fra arkivet