Ukategorisert

NAVs snoking – en «arbeidsulykke»?

Høyres Torbjørn Røe Isaksen håper at lovendringen som gir NAV bedre tilgang enn politiet til opplysninger om deg som person, kun er en «arbeidsulykke». Han hadde ikke uttalt seg slik om han hadde vært på StoppDLDs årsmøte. Da hadde han visst bedre.

Lørdag skrev Dagbladet at NAV kan kreve opplysninger av teleoperatører om kundeforhold for personer som er klienter hos NAV. Dette er blitt mulig gjennom en lovendring ifjor. Lovendringen gir NAV rett til å hente ut opplysninger hos f.eks Telenor, Tele2, Chess, Ludo og andre teleoperatøter. De samme opplysningene må politiet ha kjennelse fra domstolen for å kunne hente ut.

Nå vil flere politikere at regjeringen svarer for denne lovendringen. Idag tidlig uttalte Høyres Torbjørn Røe Isaksen at han håpet lovendringen skyldtes en arbeidsulykke fra regjeringens side. Høyre er klare på at snokingen er uakseptabel.
Hvis han og andre stortingstopper, samt de journalistene som nå omtaler saken hadde vært på Stopp Datalagringsdirektivets seminar forut for årsmøtet 03.november, ville man kanskje hatt et annet syn på saken.

De tilstedeværende fikk nemlig høre en historie om en NAV-saksbehandler som gjentatte ganger hadde bedt en teleoperatør levere ut personopplysninger om en NAV-klient. Teleoperatøren ba om hjemmel. Da repliserte NAV-saksbehandleren at «ingen av de andre» hadde noensinne bedt om slikt. Med andre ord kan teleoperatører ha utlevert personopplysninger før lovendringen trådte ikraft.

Den på konferansen som fortalte historien ble spurt om hva slutten var, og fortalte at dét visste han ikke – men han hadde hørt at en lovendring var på trappene.. Det viser seg altså at lovendringen ble gjennomført allerede ifjor.

Senterpartiets Geir Pollestad var saksordfører da lovendringen ble behandlet ifjor, og uttaler til Dagbladet: «- Etter i etterkant å ha lest lovendringen fem ganger tenkte jeg at det burde ha ringt en klokke. Men det var ikke fokus på dette, ettersom dette var i et lite kapittel som kun var omtalt som «en presisering av gjeldende regelverk». Heller ikke i debatten på Stortinget ble dette omtalt, sier Pollestad.»

Pollestad vil overfor Dagbladet ikke spekulere i om regjeringen har forsøkt å lure Stortinget: «- Men det er ingen tradisjon at regjeringen prøver å lure stortingsflertallet, og jeg tror ikke det har skjedd i denne saken heller.»

Jeg ser ingen grunn til å være like naiv som Pollestad. Regjeringens flertall, Ap, har et tvilsomt forhold til personvernet. Vi har symparti for kampen mot trygdesnyltere. Men personvernet skal gjelde absolutt. Har man mistanke om noe kriminelt får man be politiet om en rettslig kjennelse. Uansett om det er politiet eller NAV det gjelder.

Jon Wessel-Aas blogget før helgen om samme tema. Iskew har også blogget. også Vox Populi har blogget om saken. Som meg kjenner han Geir Pollestad fra StoppDLD-styret, og påpeker at personverntilhengere aldri kan tillate seg å slappe av.

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
11 years ago

[…] Se også bloggen til Jon Wessel-Aas, Krikkert, Iskwew, og Liberaleren […]

Kamelryttersken
11 years ago

«1984» «Big brother watches you»
Det var i 1948
I 2010 har vi politikere som ikke vil ta ansvar for det systemet de selv har skapt.
Er vel lite trolig at denne tekniske lovendringen blir rettet opp. Semterpartiet vil ikke ta den kampen med Ap, og da er løpet kjørt. Sv dilter etter Pikenes Jens uansett.
Men som Jon Wessel-Aas påpeker. Trygdeloven står ikke over andre lover som regulerer personvernet. Og det er faktisk nok at teleoperatørene sier nei, ber om rettslig kjennelse med henvisning til de lovene Jon W-A dro fram

anonym
anonym
11 years ago

Lovendringen er som skapt for skjult politisk overvåkning. Mange mennesker er jo innom NAV-systemet på et eller annet tidspunkt i livet. Det eneste AP-mafiaen trenger å gjøre er bruke nettverket sitt til å sende et «tips» til NAV med påstand om at en person mottar urettmessige ytelser, og så oppmuntre en NAV-ansatt (AP er jo påpasselige med å plassere sine lojale folk over alt) til å gripe fatt i saken på en slik måte at trafikkdata blir innhentet fra teleoperatør og ISP. NAV fører ikke skriftlig journal om snokingen, og fører heller ikke logg over hvem slår opp saker i… Read more »

trackback
11 years ago

[…] om dette emnet finner du hos Serendipity Cat, Vox Populi, Liberaleren, Iskwew og Jon Wessel-Aas 0 0 Denne posten liker […]

trackback
11 years ago

[…] om dette emnet finner du hos Serendipity Cat, Vox Populi, Liberaleren, Iskwew […]

trackback
11 years ago

[…] Liberaleren har blogget om saken og vil ikke være naivi forhold til folk som uansett har et tvilsomt forhold til personvernet. Mer: NAVs snoking – en arbeidsulykke”?… […]

Fra arkivet

 • Vil du bli diktator?Vil du bli diktator?
  Historiker Frank Dikötter har skrevet en interessant bok med åtte kortbiografier om diktatorer.
 • Fremtiden verken kan eller bør planleggesFremtiden verken kan eller bør planlegges
  Offentlige myndigheter er uegnet til å planlegge fremtiden. Noen ganger er offentlig intervensjon giftigere enn en slange. Derfor bør markedet reguleres minst mulig.
 • Et korrumpert monopolEt korrumpert monopol
  Norsk Tipping har skaffet seg et monopol på gambling i Norge gjennom "bestikkelser" av idrett og kultur.
 • Innvandring og SvalbardInnvandring og Svalbard
  Svalbard er et godt eksempel på hva som menes med fri innvandring. Egenfinansiert innvandring for fredelige mennesker.
 • Norge – verdens beste land å bo i?Norge – verdens beste land å bo i?
  Vi hører det en gang i året i mediene. Norge er verdens beste land å bo i. FN sier det, får vi høre. Men sier FN virkelig dette?
 • Er det Trumps feil?Er det Trumps feil?
  Thor Steinhovden har skrevet en lettlest bok om bakgrunnen for hvordan amerikansk politikk er blitt som den er idag.
 • Verdens mest berømte kvinneVerdens mest berømte kvinne
  Inger Merete Hobbelstad har skrevet en mangesidig biografi om den britanniske monarken med innblikk i historie, politikk og samfunnsliv.