Ukategorisert

Sorry, men smilet kommer frem

Saken er egentlig alvorlig, men narkotika i fengslene viser at krigen mot narkotika er tapt.

VG har et stort oppslag om prostitusjon og narkotika i Bergen fengsel. Mange innsatte gjør altså det som er grunnen til at de sitter i fengsel, i ett fengsel. Det er helt vilt! Det er ett klart og tydelig signal på at krigen mot narkotika er tapt.

Kjøp av sex er ulovlig. På narkotika er det et totalforbud, uten muligheter for definisjonskriger på hvor omfattende forbudet er. Likevel flyter det over av narkotika i norske fengsler.

Liberaleren vil legalisere narkotika, men er gjerne med på en debatt om hvor liberal politikken bør være. Målsetningen er å legalisere salg, men all liberalisering vil være et stort fremskritt. Derfor jubler redaksjonsmedlemmene også for forslag om avkriminalisering. Legg merke til at det er stor forskjell mellom legalisering av narkotika og avkriminalisering av de samme stoffene.

Vi ønsker ikke en ny kurs for at borgerne skal få ruse seg i hjel. Det skjer allerede, selv om vi har et totalforbud i Norge. Vi ønsker en ny kurs slik at vi får kontrollert tilgjengelighet. Vinmonopolet sikrer en begrenset og kontrollert tilgjengelighet av sterke alkoholholdige drikkevarer. En lignende ordning vil fungere tilsvarende på narkotiske stoffer.

En coffeeshop i Nederland er et utsalgssted for cannabis til personlig bruk, hvor praksisen er tolerert og regulert av lokale myndigheter. Ordningen er genial, fordi brukerne kjøper hos lovlige aktører og ikke hos kriminelle. I Norge er det motsatt og politikerne har bidratt til at kriminelle miljø tjener ekstremt med penger.

I et åpent marked vil det i stor grad være avgiftspolitikken som regulerer om det skal være store mørke tall eller ikke. Høye avgifter gir stort spillerom for kriminelle. Lave avgifter gir omsetning på lovlige utsalgssteder.

Den norske narkotikapolitikken er det beste eksemplet på at forbudet ikke fungerer. Et hvert menneske tilpasser seg begrensninger, og enhver regulering har en rekke forutsette og uforutsette bivirkninger. Til og med i et fengsel, altså et omtrent lukket samfunn, gjør mennesker tilpasninger. Dette viser at det er umulig å vinne krigen i et åpent, nokså liberalt samfunn.

VG-saken bør gi alle politikerne noe å tenke på.

Mest lest

Arrangementer