Notiser

Krig mot ytringsfriheten

Selv om det har vært en nedgang sammenlignet med 2009, har 57 journalister blitt drept i 2010. 51 journalister ble kidnappet, ifølge rapporten fra RSF.org.

Ytringsfrihet er en rettighet som dessverre krenkes hver dag.

Tags:

20 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Morten
Morten
11 years ago

For ikke å snakke om Julian Assange, som har måttet leve med regelmessig forfølgelse og dødstrusler og trusler om rettsforfølgelse og skittent spill mot seg og sin familie fra CIA og amerikanske myndigheter.

IvarE
IvarE
11 years ago

@Morten: «Regelmessig forfølgelse», «dødstrusler», «skittent spill»?, «mot seg og sin familie»?. ?????? PRØV i det minste å ta pillene dine nogenlunde regelmessig, og ikke sammenlikne Assange med de øvrige journalistene. LITT perspektiv må man kunne forlange! Det eneste som stemmer i det du sier er vel «trusler om rettsforfølgelse», men neppe fra CIA, men derimot fra amerikanske, australske og svenske myndigheter. Arrestert bl.a. for hacking i Australia og etterlyst for voldtekt i Sverige. Forfølgelse kan du ikke underbygge. Dødstrusler kan du heller ikke underbygge (utover Assanges egen påstand), og familien hans har da ikke lidd noen overlast som følge av… Read more »

Morten
Morten
11 years ago

@IvarE Du har tydeligvis ikke fulgt med i media. CIA-agenter har fulgt alle som har jobbet med WikiLeaks lenge, oppsøkt dem og truet dem ved et par anledninger. Blant annet når han var på Island, på en parkeringsplass. I tillegg har Assange gode kilder på at amerikanske myndigheter undersøker hva de kan gjøre for å rettsforfølge ham, og han har også mottatt dødstrusler eller formaninger om å behandle han som en «fiendtlig stridende» fra toppolitikere i bl.a. USA og Canada. Det er ikke «stjålet informasjon», men offentlig informasjon. Alt myndighetene produserer er vår eiendom. Man har dessuten rett til å… Read more »

IvarE
IvarE
11 years ago

@Morten: Fortsatt farer du ikke med annet enn udokumenterbare påstander og løse rykter Nei, stjålet informasjon er ikke offentlig. Nei, Alt myndighetene produserer av dokumenter er ikke offentlig. Nei, man har ikke noen automatisk rett til å publisere andres informasjon. Nei, det er ikke pressefrihet også for opphavsrettsbeskyttet og /eller privat informasjon. Nei, vestlig presse har ikke hatt «rett» til å trykke lekkasjer av ethvert slag, selv om de som oftest har gjort det. Det sies at når man har lite å fare med så får man skrike desto høyere. Og høyt skriker du… Løse, udokumenterte påstander, grovt feilaktige påstander… Read more »

Morten
Morten
11 years ago

@IvarE

Leser du avisene i det hele tatt?

Det er lang tradisjon for å publisere nettopp stjålne lekkasjer, og pressen har all rett til det.

Flytt til Kina, din bleikfeite kukksuger.

Morten
Morten
11 years ago

Forresten – hvem var det som begynte med personangrep her, egentlig? Deg. Hvem er det som tar til orde for å innskrenke pressefriheten? Deg. Hvem opptrer som en gammel, sær, konservativ (altså ikke liberal) gubbe? Deg. Hvem har ikke fulgt nøye med på WikiLeaks-relaterte nyheter i mange år, men avfeier allikevel det jeg skriver? Deg. Fire poeng til deg.

Morten
Morten
11 years ago

La meg ta for meg påstandene dine «Nei, stjålet informasjon er ikke offentlig.» Den er jo offentlig så fort den er publisert. Synes du det er artig å komme med utsagn bare for å være trasig? «Nei, Alt myndighetene produserer av dokumenter er ikke offentlig.» Nei, men når det blir publisert er det offentlig. Og det myndighetene produserer er ofte offentlig, og det angår oss alle siden staten er oss. «Nei, man har ikke noen automatisk rett til å publisere andres informasjon.» Pressen i land med sterk pressefrihet har retten til å publisere akkurat hva de vil uten noen som… Read more »

Morten
Morten
11 years ago

Du må forresten være passe idiot som faktisk både liker og er enig i de aggressive angrepene på Assange fra Clinton og Gates. Intent mindre enn en konservativ, gammal hårete tastaturape. Det Assange har gjort er å avsløre omfattende bruk av tortur og en skandaløst kostbar og unødvendig krig, og så støtter du de som utfører disse menneskerettighetsbruddene. Vanvittig. Dette er snakk om mennesker som burde vært stilt for International Court of Justice – Bush, Rumsfeld og Cheney skulle alle fått livstidsdommer. Desverre er det slik at demokratiske ledere ser ut til å slippe lettere unne enn autoritære for krigsforbrytelser.… Read more »

IvarE
IvarE
11 years ago

@Morten:
I rest my case. 🙂

Morten
Morten
11 years ago

Jeg også. De fleste leserne av Liberaleren støtter antakelig WikiLeaks uansett, og Pleym har skrevet om det i sin siste artikkel om ytringsfriheten, så jeg tror ikke du har særlig stor støtte.

Lasse K. Lien
11 years ago

Da tror jeg du undervurderer Liberalernes lesere Morten, det er ikke slik at man som liberalist nødvendigvis baserer seg på en anarkistisk definisjon av ytringsfriheten.

Oppfordringer til vold, som du mener er «herlig» i dine tidligere kommentarer, faller IKKE under ytringsfriheten. Det er heller ikke slik at det er fritt frem for å stjele for så å publisere statshemmeligheter på internett.

Morten
Morten
11 years ago

Du legger ting i munnen på meg som jeg ikke har sagt. Jeg har sagt at det kan være bra å oppfordre til lovbrudd, ikke til vold. Pleym har selv hatt en blogg som heter oppviglerbloggen, der han oppfordrer til lovbrudd.

Å publisere statshemmeligheter har det vært hevd for i den demokratiske pressen lenge. WikiLeaks er ikke noe forskjellig fra tradisjonelle aviser, akkurat som voldelige dataspill ikke er noe forskjellig fra voldelige filmer. Det er veldig gammelmodige holdninger du og IvarE inntar. Dere er sikkert godt over 50 begge to.

Morten
Morten
11 years ago

Forøvrig er det topppolitikere i USA og Canada som har oppfordret til vold og dermed begått lovbrudd, mot Julian Assange, i denne saken.

Lasse K. Lien
11 years ago

Det ser ut til at du ikke sa vold, men spesifikt lovbrudd, så da misforsto jeg. Klokken var tross alt mye. Men ytringsfriheten burde (og gjør heller ikke per idag) innebefatte oppfordringer til lovbrudd – dvs at ingen samfunn burde tillate at man oppfordrer til lovbrudd under ens ytringsfrihetsparagraf. La oss si at jeg og en kompis er på by’n. Jeg ser en person jeg ikke liker, og ber kameraten min om å banke han opp. Har jeg da ikke noe ansvar i etterkant? Hva hvis jeg betaler kompisen min? Hva hvis kompisen min er mentalt tilbakestående og ikke er… Read more »

Lasse K. Lien
11 years ago

*Wikileaks mente jeg selvsagt.

Morten
Morten
11 years ago

«ingen samfunn burde tillate at man oppfordrer til lovbrudd under ens ytringsfrihetsparagraf.» Jeg er uenig. Dette er en gråsone. Enkelte oppfordringer til lovbrudd kan være riktige. Vold er et dårlig eksempel, for der er jeg stort sett enig med deg i at det ikke er riktig. Men bruk av narkotika, f.eks. burde det være lovlig å forherlige og oppfordre til. Anser du det å avsløre omfattende tortur med statens velsignelse, i en kostbar krig, som en avsløring av militære statshemmeligheter og landsforræderi? Selv USAs forsvarsdepartement innrømmer at de ikke kan dokumentere at WikiLeaks avsløringer har ført til at informater o.l.… Read more »

Lasse K. Lien
11 years ago

«Jeg er uenig. Dette er en gråsone. Enkelte oppfordringer til lovbrudd kan være riktige.» – Forsåvidt sant, men statsmakten kan da nødvendigvis aldri anse de som riktige, og følgelig aldri tillate det. Nå er det selvsagt kun en oppfordring til vold og utlevering av konfidensielt materiale som IKKE innebefattes av ytringsfriheten – ettersom det kun er vold som legitimt skal være ulovlig i en stat i utgangspunktet. «Men bruk av narkotika, f.eks. burde det være lovlig å forherlige og oppfordre til.» – Enig. Jeg vil allikevel ikke påstå at det er en bra ting, hvilket man kan få inntrykk av… Read more »

Morten
Morten
11 years ago

«- Forsåvidt sant, men statsmakten kan da nødvendigvis aldri anse de som riktige, og følgelig aldri tillate det.» De kunne tillatt det, ved å bare forby de mest alvorlige oppfordringene (som til vold). «Nå er det selvsagt kun en oppfordring til vold og utlevering av konfidensielt materiale som IKKE innebefattes av ytringsfriheten – ettersom det kun er vold som legitimt skal være ulovlig i en stat i utgangspunktet.» Utleveringen er kriminell, men publisering og innehav er det ikke nødvendigvis. «At noen forherliger narkotika er sjeldent bra, ettersom det i de fleste tilfeller ikke er en bra ting. Men kontekst spiller… Read more »

Lasse K. Lien
11 years ago

«Utleveringen er kriminell, men publisering og innehav er det ikke nødvendigvis.» – Hvis det er snakk om statshemmeligheter som angår nasjonal sikkerhet, for eksempel identiteten til MJK-soldater, så er det nødvendigvis det. «Han har jo avslørt omfattende tortur i Irak.» – Hva da? «Antakelig har det dødd titusener fler under USA enn under Saddam.» – Har du lyst til å dokumentere det på et vis? Selv om du kunne ha gjort det er det ikke spesielt relevant iforhold til en moralsk evaluering av krigen og partene i krigen. Jeg er enig i at man ikke bør drive med nasjonsbygging, og… Read more »

Morten
Morten
11 years ago

«- Hvis det er snakk om statshemmeligheter som angår nasjonal sikkerhet, for eksempel identiteten til MJK-soldater, så er det nødvendigvis det.» Men noen statshemmeligheter burde uansett publiseres, dersom det er gode grunner for det. «- Hva da?» Hvis du ikke har fått med deg den omfattende torturen WikiLeaks har avslørt, har du ikke fulgt med. http://www.guardian.co.uk/world/2010/oct/22/iraq-war-logs-military-leaks «- Har du lyst til å dokumentere det på et vis?» Det er dokumentert i loggene til WikiLeaks, som blant annet er tolket i britiske avisartikler og dokumentarer som har gjort omfattende analyser av materialet (se over). «Selv om du kunne ha gjort det… Read more »

Fra arkivet