Ukategorisert

Skatte- og avgiftsdebatt mellom Ap og FrP

Det er faktisk vanskelig å vite nøyaktig hva hver enkelt borger betaler i skatter og avgifter for å finansiere den såkalte velferdsstaten.

Det er debatt mellom Helga Pedersen og Siv Jensen på VG Nett. Pedersen mener Jensen overdriver om hvor mye av lønnen som går til skatter og avgifter. Jensens påstand er at skatte- og avgiftsbelastningen er mellom 70 og 75 prosent.

Det er forbruket som hver enkelt borger har som avgjør om Jensen har rett eller ikke. De som bruker mye av lønnen til forbruk innenfor norske grenser, altså det som er igjen etter at skatter er betalt, har høy skatte- og avgiftsbelastning. Norske politikere har avgiftsbelagt det aller meste som er til salgs.

I 2007 ble skattefrihetsdagen, regnet ut av Skattebetalerforeningen, satt til 21. juli. Det betyr at borgerne i dette året jobbet fra 1. januar til 20. juli før en tjente penger til seg selv og ikke til staten.

Det finnes liberalister som mener regnestykket på skattefridagen er omstridt. Det er likevel en god målestokk for å vise hvor mye penger staten stjeler fra borgerne for å finansiere mer eller mindre gode ordninger.

Mest lest

Arrangementer