Ukategorisert

Jefferson-bøker funnet i USA

I USA har 74 bøker som var en del av Thomas Jeffersons opprinnelige bibliotek blitt funnet igjen på Washington-universitetet i St. Louis. Jefferson gav sin boksamling som gave til Kongressen.

The Thomas Jefferson Foundation og Washington University i St. Louis annonserte mandag funnet av bøkene. Det er blitt bekreftet at de tilhøret USAs 03.president, og noen av dem inneholder notater fra hans penn.

Det ble funnet 74 bind, totalt 28 titler. Blant dem noen helt spesielle bøker; Aristoteles’ Politica, som sannsynligvis var en av de siste bøkene Jefferson leste før han døde 04.juli 1876, i tillegg til bøker om arkitektur som Jefferson brukte i konstruksjonen av Virginia-universitetet. To av disse bøkene om arkitektur inneholder notater og kalkulasjoner gjort av Jefferson.

Washington University i St. Louis får nå den tredje største samlingen av bøker eiet av Thomas Jefferson, efter Library of Congress og Virginia-universitetet.

Leslie, Greene Bowman, president for Monticello og Thomas Jefferson-Foundation uttaler at «vår oppdagelse gir en fantastisk innsikt i Jeffersons verden. Å finne hans hånskrevne notater er som å kikke over Jeffersons skulder og se intellektet hans i arbeid». Og la til at «å finne en slik signifikant samling av Thomas Jeffersons personlige bpier er et gjennombrudd for pågående forskning om Jeffersons liv.»

Jeffersons bøker ble auksjonert bort i 1829, for å betale gjeld på hans eiendom, Monticello. Det er ingen eksisterende arkiver over kjøperne, men et brev fra hans «sviger-barnebarn» Joseph Coolige (1798 – 1879) hadde en detaljert liste over bøker han og hans kone Ellen Wayles Cooligde (1796 – 1876) ønsket å kjøpe under auksjonen.

Du kan lese mer om funnet her.

Video om funnet finner du her.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
André
André
11 years ago

Et minus med jeffy er at han var rassist. Han mente indianere var helt på høyde med hvite, men ikke negere, de var sløve i skallen, og burde egentlig ikke leve sammen med hvite når de etterhvert ble satt fri. Nokså lik idé om hva som måtte til som Lincoln (sende dem hjem til Afrika). Jefferson så ikke bortfra at det var intelligente negere, men de de hadde importert var ikke noe tess, selv om de hadde fått skikkelig utdannelse. Han er ganske detaljert. Negere var flinke med rytmer da. De var glad i damene sine også, men ikke på… Read more »

Fra arkivet