Ukategorisert

SV resirkulerer sentrumsseier fra 2003

Det mangler ikke på adjektiver om SVs seier i forbindelse med regjeringens utsettelse av konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Men strengt tatt resirkulerer SV kun en seier sentrum fikk gjennomført i 2003.

Klassekampen omtaler SVs seier på lederplass idag. Dagsavisens Arne Strand skrev i en kommentar at utsettingen er SVs største seier i regjering. Større enn full barnehavedekning? Større enn reversering av friskoleloven?

Det er grunn til å se nærmere på hva vedtaket innebærer. Arne Strand påpeker at LoVe er smårusk i forhold til Barentshavet. Men er det bedre om Barentshavet åpnes for oljeleting? Vil miljøkonsekvensene være mindre bekymringsfulle?

Venstre påpeker på sin nettside at Venstre og KrF fikk utsatt konsekvensutredning i 2003, i Bondevik II-regjeringen. Dermed er det dekning for å si at SV strengt tatt kun resirkulerer en seier som er åtte år gammel.. Og som tilhører Venstre og KrF.

Arne Strand skriver at det var frykten for regjeringskrise som fikk Jens Stoltenberg til å gå med på SVs krav om utsettelse – men ikke lenger enn til neste stortingsvalg. Klassekampen påpeker i sin leder at SV ikke har oppnådd varig vern av Lofoten og Vesterålen.

SVs «største seier i regjering» er altså en resirkulering av en gammel sentrumsseier i en ikke-sosialistisk regjering. Man har kun oppnådd en utsettelse, som kan bli omgjort ved første mulige korsvei – som er efter stortingsvalget i 2013.

Stoltenberg vil ikke risikere at den rødgrønne regjeringen går i oppløsning to år før neste stortingsvalg. Han vil heller ikke risikere å komme ut på feil side av en regjeringskrise hva angår miljøspørsmål. I 2000 felte han Bondevik I-regjeringen på spørsmålet om gasskraft. Rensing av utslipp fra gasskraftanlegg er fortsatt en hodepine for Ap. Hvis regjeringen hadde sprukket på en vernesak, mer enn 30 år efter at Gro Harlem Brundtland vant verneseier mot betong-sosialistene i Ap og fagbevegelsen, hadde det vært pinlig for Stoltberg.

Det vi ser kan være Stoltenbergs forberedelse på å avvikle den rødgrønne koalisjonen. Ap har lært å regjere sammen med andre, men ser at det koster å regjere med to partier som er blant de mest konservative i norsk politikk. De vil bevare og i mindre grad utvikle.

Det kan også være Aps forberedelse på å tape valget i 2013. Efter åtte år vil velgerne oppfatte det som både ønskelig og naturlig med forandring. Som Klassekampen skriver; kun en seier til Høyre og FrP vil sørge for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Om sentrumspartiene kommer «på vippen» kan Ap bidra til flertall for oljeboring – på sine premisser. Og fremstille seieren de fremforhandler som «grønn».

Liberaleren mener at staten har nok penger, og at behovet for utvikling av ny teknologi og ny næringsvirksomhet tilsier at man ikke satser vider på hverken fossile brensler eller fossil teknologi. Les vår to år gamle artikkel her.

Les også Thor Bjarne Bore på sin blogg Bore-aktuelt: Seieren følger våre faner – men hvilke?

Mest lest

Arrangementer