Ukategorisert

Et lovlig rusmiddelregime basert på moderne teknologi

I en tid der moderne teknologi brukes for å forbedre alt mulig annet, har vi fortsatt bare ett lovlig rusmiddel vi kan velge: alkohol. Mens forskere stadig gjør andre ting som medfører risiko, slik som biler og medisiner, tryggere og bedre, har vi ingen slik utvikling på rusmiddelfronten. Dette skriver dagens gjesteskribent, Erlend P. Johansen.

Av: Erlend P. Johansen

I følge forskere er det urgamle rusmidlet alkohol et av de farligste stoffene vi kjenner til. Det skaper ikke sjelden risikosituasjoner, og kan forårsake store fysiske forgiftningsskader. Allikevel er altså dette det eneste lovlige alternativet.

Folk har ruset seg på forskjellige stoffer siden oldtiden, og det medfører selvsagt risiko. Men stuerene aktiviteter som bilkjøring og bruk av medisiner er minst like farlig, og fører til dødsfall hvert år. Allikevel kriminaliserer vi ingen av delene, men velger å tillate det, og gjøre hva vi kan for å gjøre aktiviteten tryggere.

Man vet at trygghet er et viktig kritiere når mennesker skal velge i et fritt marked. Folk er villige til å bruke flerfoldige kroner mer på en bil med avanserte mekanismer som sikrer bedre ved ulykke. Hvorfor man ikke gjør det samme med rusmidler er en gåte. Rus behandles som noe syndig, noe man ikke vil vite av, og man forsøker å forby det, selv om det er svært utbredt.

Dersom man tok et oppgjør med hele det nåværende FN-regimet i forhold til rusmidler, kunne verden sett helt annerledes ut.

Folk kunne hatt ti-tolv forskjellige rusmidler å velge mellom, i et eget rusmiddelapotek. Disse ville selvsagt ikke vært uten risiko, men de ville vært mye tryggere enn den ulovlige narkotikaen som selges på gata i dag, og antakelig også langt tryggere enn alkohol. Rusmidlene som ble solgt i slike apotek ville vært mest sannsynlig vært svært lite giftige, så risikoen for overdose ville vært minimal, noen ville bli solgt sammen med tabletter man kunne avbryte rusen med, og de ville vært tydelig markert med dose og et pakningsvedlegg som viser eventuelle bivirkninger.

Folk kunne valgt seg vekk fra rusmidler de tror de ikke tåler, dersom de f.eks. har astma, psykiske lidelser o.l. De som ville fått problemer med rusmidlene, ville hatt lavere terskel for å oppsøke hjelp om de var lovlige, og de ville også sluppet å bli møtt med utstøtelse og straff når de ba om slik hjelp.

Kanskje man etterhvert ville kunne minimalisere hele samfunnets rusproblem, også problemene forbundet med alkohol, dersom flere valgte et rusmiddel med tilsvarende virkning, som var tryggere. Firmaene som utviklet og solgte rusmidlene, ville tross alt vært nødt til å stå til ansvar for sine produkter, innenfor rimelighetens grenser.

All rasjonalitet tilsier at man burde møte utfordringen med rus med åpenhet, og ikke la frykt og fordommer regjere. Menneskets frihet burde stå i sentrum. Når frihet og forskning har vært en vellykket oppskrift på suksess for så mye annet i vårt demokrati, hvorfor skulle dette ikke gjelde for rusmidler?

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
meg
meg
11 years ago

Bra skrevet.
Har tenkt akkuratt det samme 🙂

Fra arkivet

 • Konkurranseutsetting er ikke privatiseringKonkurranseutsetting er ikke privatisering
  Konkurranseutsetting er ikke privatisering, uansett hva rødgrønne politikere hevder.
 • Fremtiden verken kan eller bør planleggesFremtiden verken kan eller bør planlegges
  Offentlige myndigheter er uegnet til å planlegge fremtiden. Noen ganger er offentlig intervensjon giftigere enn en slange. Derfor bør markedet reguleres minst mulig.
 • Ruspolitisk sensur i skolen, igjenRuspolitisk sensur i skolen, igjen
  Legalisering av cannabis er stadig mindre kontroversielt. Likevel nektes politisk engasjert ungdom å ytre meningene sine om rusreform på norske skoler.
 • 30 år siden Berlinmuren falt30 år siden Berlinmuren falt
  Da jeg var ung, forstod jeg ikke de eldres følelser for 8. mai 1945. Det endret seg 9. november 1989. Berlinmuren hadde falt.
 • Du og jeg husker feilDu og jeg husker feil
  Vi kan ikke stole på våre minner. Det skaper problemer og fører til konflikter.
 • Overlagt sløsingOverlagt sløsing
  Tenk deg et barnetog som strekker seg fra Oslo S til Slottet. Vet du hvilken fremtid politikerne har planlagt for dem?
 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.