Ukategorisert

Tabloid drømmesak: Sex-skandale i FrP

Trond Birkedal ble raskt navngitt som den arresterte FrP-toppen anmeldt for å filme en annen mann i dusjen. De mest tabloide i msm trekker allerede paralleller til Søviknessaken. Det er passende nok 10 år siden den saken eksploderte. Men forskjellene er store.

Trond Birkedal var formann i partiets ungdomsorganisasjon i seks år, medlem av FrPs bystyregruppe i Stavanger og fylkestingsgruppen i Rogaland. Ordførerkandidat i Stavanger ved høstens bystyrevalg. På toppen av det hele er han medlem av FrPs sentralstyre. Å holde hans navn unna offentligheten ville vært umulig. Avisene i Stavanger og Rogaland var derfor raskt ute med å fortelle hvilken FrP-topp det handlet om. Og denne gangen hadde de faktisk dekning for bruken av begrepet. I tidligere saker som omhandler FrP (ikke nødvendigvis skandaler av noe slag, men rent politiske saker) er det utrolig hvilke avkroker av partiapparet det kan befinne seg «FrP-topp»er i.

FrP-ledelsen skulle tilfeldigvis ha sentralstyremøte denne kvelden, men var helt uforberedt på at denne avsløringen. Jensen var uforberedt og er forferdet, men skyver ikke Birkedal ut i kulden ifølge Dagbladet.Sex-skandale ti år senere
Den store forskjellen på Birkedal- og Søviknessakene er at partiledelsen deltok i en dekkoperasjon for å hjelpe Søviknes. Siv Jensen bløffet på TV om saken, og både hun og daværende partiformann Carl I. Hagen gråt sine modige tårer på en pressekonferanse da dekkoperasjonen var blitt avslørt.

Denne gangen var partiledelsen helt uforberedt. Men Søviknessaken er blitt FrP’ernes felles traume. Birkedal tok derfor raskt konsekvensene da han først var blitt avslørt, og trakk seg umiddelbart fra alle verv. Om han bestemte seg for dette før eller efter telefonsamtalen med den mektige generalsekretæren Geir A. Mo vites ikke. Hvem av dem som skal tildeles «æren» for en så resolutt opptreden er ikke godt å si. Men partiet kan bare håpe på at de unngår en reprise på Søviknesføljetongen.

Det er likevel mulig at saken vil versere i mediene i enda noen dager, for politiet mener at siktelsen kan bli utvidet.

Politikerne er mennesker som oss andre
Å filme sine besøkende nakne i badet er naturligvis en pikant sak – og ikke minst ulovlig. Saken minner oss om at politikere over et visst nivå må holde sin sti ren. Å ha færrest mulig skjeletter i skapet er en ubetinget fordel for en som vil opp og frem. Og det var ikke grenser for hvor langt Birkedal kunne nå, ifølge partinestor Carl I. Hagen. Han kunne blitt en av Norges fremtidige statsministre.

Journalister i Norge er forsiktige med å avsløre politikernes privatliv. Ikke så rart, for politikerne kjenner til journalistenes privatliv. Ofte er de to gruppene tett sammenvevet. De lever nærmest i en symbiose, på riksplan. Avhengige som de er av hverandre. De skandalene som når ut i offentligheten viser imidlertid at det finnes brodne kar i alle partier. Å godte seg over at konkurrenter og motstandere havner i både klisteret og offentlighetens søkelys er derfor neppe særlig lurt. Neste gang kan det være ditt parti som rammes.

Mediene kommer nok til å klemme litt mer saft ut av denne saken, men sannsynligvis blir det ingen Søviknessak i medieomtale. Det vil sikkert både Birkedal og FrP være glade for.

FpU har likevel sett seg nødsaget til å legge ut info på sin hjemmeside.

Liberaleren minner om at Trond Birkedal foreløbig kun er anmeldt, men hverken siktet eller dømt. Politiet opplyser imidlertid at mistanken er styrket.

Mest lest

Arrangementer