Ukategorisert

Osama bin Laden – død og begravet?

Osama bin Laden er drept av amerikanske spesialstyrker og skal allerede være begravet til havs, siden ingen ville ha levningene. I USA feirer folk i gatene, og muslimske ledere uttaler at han ikke var noen ekte representant for muslimer.

Det var grytidlig i dag norsk tid at president Barack Obama kunne avsløre at nesten 10 års leting hadde gitt resultater. En liten amerikansk styrke hadde havnet i skuddveksling med bin Laden i en villa nord for Pakistans hovedstad Islamabad, bare få meter fra det pakistanske militærakademiet. En passende seier, kort tid før tiårsmarkeringen av agrepet på World Trade Center og Pentagon. Få hadde vel noen illusjon om at verdens mest eftersøkte mann skulle la seg ta levende. Av en eller annen grunn er jeg ikke overrasket over påstanden om at han skal ha brukt en kvinne som levende skjold.

At bin Laden ble drept har mer symbolsk enn reell betydningen. Men i en verden preget av irrasjonalitet skal man ikke undervurdere betydningen av symboler. USAs myndigheter hevder at han allerede er begravet i – i tråd med muslimsk tradisjon (altså innen 24 timer). Han skal være «begravet» til havs, fordi ingen var villig til å ta imotham. Familien bor i Saudi-Arabia, og det er nok tvilsomt om myndighetene der vil ha et mulig valfartssted for islamister innenfor sine grenser – på et tidspunkt halve Midt-Østen nærmest står i brann. Jeg er nokså sikker på at de to konene og seks ungene hans, som amerikanerne skal ha tatt til fange samtidig, gjerne ville hatt liket for å kunne begrave det.

Det har allerede dukket opp konstruerte bilder av liket. Vi får gå ut fra at amerikanerne efterhvert dokumenterer at Osama bin Laden faktisk er drept. Uansett hvor mye det er i pakt med muslimsk tradisjon å begrave ham innen 24 timer burde liket vært vist frem – slik at man kan tro at han faktisk er død.

Det er forståelig at amerikanerne feirer. Der i gården er Bibelens lære om «øye for øye tann for tann» mer fremtredende som straffereaksjon enn nestekjærlighet. bin Laden burde vært stilt for en domstol (ikke på Guantanamo) for sine ugjerninger. Men det var å håpe på for mye. Han ville ikke la seg ta levende.

Like forståelig er det at muslimske ledere vil forsverge ethvert fellesskap med bin Laden. Og det er nok reelt. Det finnes intet fellesskap mellom terroristen og islamisten bin Laden og diktatorene i Midt-Østen. Han ville like gjerne felle dem som å ta livet av USAs dominans i verden.

bin Laden kunne likevel appellere til massene i den muslimske verden. Han gjorde noe med de forhatte amerikanerne, mens heskerne i Midt-Østen bruker amerikanske våpen mot sine undersåtter.

At det feires i gatene når et menneske er drept, uansett hvor ond denne personen var, støter noe i meg. Det er fullt mulig å føle glede over at en person ikke kan utøve sin ondskap. Men å feire i gatene?

Mark Twain skal ha sagt at han ikke ønsket noen død, men det var visse nekrologer han hadde lest med glede.

Osama bin Ladens terrornettverk Al-Quaida skal ifølge ekspertene være langt mindre avhengig av toppledelsen nå enn tilfellet var rett efter 11.september. At lederen nå skal være drept behøver ikke bety så mye for nettverkets evne til å utføre terroroperasjoner.

Osama bin Ladens død er derfor mest av alt en symbolsk seier.

Det er forstemmende å se at reelle undertrykkere i Midt-Østen fortsatt sitter relativt trygt ved makten, enten det er tradisjonelle «bad guys» som Al-Assad i Syria og Al-Gadaffi i Libya, eller USAs fremste støttespiller; i Saudi-Arabia. Og At Zimbabwes dikator Robert Mugabe – til tross for EUs sanksjoner mot ham – kunne reise fritt inn og ut av Italia i forbindelse med saligkåringen av den forrige paven.

Om bin Laden faktisk er død, er Afghanistan og Pakistan uløste utfordringer. Hvor mange milliarder og døde mennesker skal verden bruke i disse to landene?

Også Vampus mener bin Laden burde vært stilt for retten

Mest lest

Arrangementer