Ukategorisert

Osama bin Laden – død og begravet?

Osama bin Laden er drept av amerikanske spesialstyrker og skal allerede være begravet til havs, siden ingen ville ha levningene. I USA feirer folk i gatene, og muslimske ledere uttaler at han ikke var noen ekte representant for muslimer.

Det var grytidlig i dag norsk tid at president Barack Obama kunne avsløre at nesten 10 års leting hadde gitt resultater. En liten amerikansk styrke hadde havnet i skuddveksling med bin Laden i en villa nord for Pakistans hovedstad Islamabad, bare få meter fra det pakistanske militærakademiet. En passende seier, kort tid før tiårsmarkeringen av agrepet på World Trade Center og Pentagon. Få hadde vel noen illusjon om at verdens mest eftersøkte mann skulle la seg ta levende. Av en eller annen grunn er jeg ikke overrasket over påstanden om at han skal ha brukt en kvinne som levende skjold.

At bin Laden ble drept har mer symbolsk enn reell betydningen. Men i en verden preget av irrasjonalitet skal man ikke undervurdere betydningen av symboler. USAs myndigheter hevder at han allerede er begravet i – i tråd med muslimsk tradisjon (altså innen 24 timer). Han skal være «begravet» til havs, fordi ingen var villig til å ta imotham. Familien bor i Saudi-Arabia, og det er nok tvilsomt om myndighetene der vil ha et mulig valfartssted for islamister innenfor sine grenser – på et tidspunkt halve Midt-Østen nærmest står i brann. Jeg er nokså sikker på at de to konene og seks ungene hans, som amerikanerne skal ha tatt til fange samtidig, gjerne ville hatt liket for å kunne begrave det.

Det har allerede dukket opp konstruerte bilder av liket. Vi får gå ut fra at amerikanerne efterhvert dokumenterer at Osama bin Laden faktisk er drept. Uansett hvor mye det er i pakt med muslimsk tradisjon å begrave ham innen 24 timer burde liket vært vist frem – slik at man kan tro at han faktisk er død.

Det er forståelig at amerikanerne feirer. Der i gården er Bibelens lære om «øye for øye tann for tann» mer fremtredende som straffereaksjon enn nestekjærlighet. bin Laden burde vært stilt for en domstol (ikke på Guantanamo) for sine ugjerninger. Men det var å håpe på for mye. Han ville ikke la seg ta levende.

Like forståelig er det at muslimske ledere vil forsverge ethvert fellesskap med bin Laden. Og det er nok reelt. Det finnes intet fellesskap mellom terroristen og islamisten bin Laden og diktatorene i Midt-Østen. Han ville like gjerne felle dem som å ta livet av USAs dominans i verden.

bin Laden kunne likevel appellere til massene i den muslimske verden. Han gjorde noe med de forhatte amerikanerne, mens heskerne i Midt-Østen bruker amerikanske våpen mot sine undersåtter.

At det feires i gatene når et menneske er drept, uansett hvor ond denne personen var, støter noe i meg. Det er fullt mulig å føle glede over at en person ikke kan utøve sin ondskap. Men å feire i gatene?

Mark Twain skal ha sagt at han ikke ønsket noen død, men det var visse nekrologer han hadde lest med glede.

Osama bin Ladens terrornettverk Al-Quaida skal ifølge ekspertene være langt mindre avhengig av toppledelsen nå enn tilfellet var rett efter 11.september. At lederen nå skal være drept behøver ikke bety så mye for nettverkets evne til å utføre terroroperasjoner.

Osama bin Ladens død er derfor mest av alt en symbolsk seier.

Det er forstemmende å se at reelle undertrykkere i Midt-Østen fortsatt sitter relativt trygt ved makten, enten det er tradisjonelle «bad guys» som Al-Assad i Syria og Al-Gadaffi i Libya, eller USAs fremste støttespiller; i Saudi-Arabia. Og At Zimbabwes dikator Robert Mugabe – til tross for EUs sanksjoner mot ham – kunne reise fritt inn og ut av Italia i forbindelse med saligkåringen av den forrige paven.

Om bin Laden faktisk er død, er Afghanistan og Pakistan uløste utfordringer. Hvor mange milliarder og døde mennesker skal verden bruke i disse to landene?

Også Vampus mener bin Laden burde vært stilt for retten

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Oksen
Oksen
11 years ago

Kriminelle stilles for retten. Dødelige fiender dreper man. Å drepe Laden var det eneste rette.

Erik
Erik
11 years ago

Hurra, USA klarte aa drepe den gamle mannen etter 10 aar med krig og flere trillioner av skattepenger brukt. USA! USA! USA! Lurer paa hvem de skal fronte som det neste nasjonalistiske hatobjektet.

Tante
Tante
11 years ago

Siden du (Erik) lurer på det så har vel den gruppa som tok livet av Bin Laden fremdeles en jobb foran seg, ja da tenkte jeg på resten av disse grufulle diktatorene verden rundt. De blir ikke arbeidsledige på en stund. For med en gang noe skjer rundt i verden så skrikes det jo etter USA. Når de har gjort det som forventes av dem, ja, da hyler andre opp om hvor forferdelige de er over there.

shukri osmani
11 years ago

jeg tror ikke han bli drept tror ikke bare tull fra amerikanske folk

Erik
Erik
11 years ago

Ja, det virker veldig «hendig» at han skulle bli funnet og myrdet rett etter at Obama begynte kampanjen for aa bli gjenvalgt. Det er spesielt suspekt at kroppen til Osama skulle bli dumpet ut paa havet med det samme, uten at reportere fikk mulighet til aa dokumentere noe. Tror nok at Osama doede for mange aar siden, slik Benazir Bhutto og flere andre fortalte. Nesen til liket som visstnok skal vaere Osama er foroevrig helt forskjellig fra nesen hans i de tidligere videoopptakene. Har bare ingen tiltro til dette… og jeg blir kvalm av nasjonalismen til alle som valser rundt… Read more »

Fra arkivet