Ukategorisert

Er Høyre for dødsstraff?

Det er naturlig å stille spørsmålet etter utsagnene til Ine Eriksen Søreide på nettstedet Hoyre.no.

Ine Eriksen Søreide, leder av Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, jubler over drapet på Osama bin Laden. Hun mener det er en svært gledelig nyhet at bin Laden er innhentet og drept av amerikanerne.

Høyre har tidligere vært imot dødsstraff. Partiprogrammet for inneværende periode støtter ikke opp om dødsstraff.

Jon Wessel-Aas har stilt følgende spørsmål til Erna Solberg på Twitter.com:

–Er Høyres offisielle standpunkt at det er ”svært gledelig” at et menneske er innhentet og drept?

Høyre-lederen har i skrivende stund ikke besvart spørsmålet fra Wessel-Aas.

9 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Gullstandard
11 years ago

Det er ikke STRAFF å dreppe been Laden, det er en krigshandling. Og ja, jeg tror det er Høires offisielle standpunkt at vår side bør vinne i krig.

Carl Christian
11 years ago

nå er det vel bare tre kvarter siden den tweeten fra Jon Wessel-Aas. Kanskje ikke så rart at Høyre ikke har fått svart enda.
Men ellers! -Enig. Et betimelig spørsmål.

Per Aage Pleym Christensen
Editor
11 years ago

bin Laden representerer en organisasjon – eller det enda løsere begrepet «nettverk». Ikke en stat.

Kan man være i krig med et nettverk?

Muligens. Isåfall gir det dybde til bebrepet «assymnetrisk krigføring».

bin Laden ble drept som regelrett hevn for angrepet på WTC. Øye for øye – tann for tann.

Han var anklaget og dømt – uten å ha fått prøvet sin sak. Men rettsstatstankegangen gjelder kanskje ikke for terrorister.

Imidlertid har folk fra RAF, IRA, og ETA blitt stilt for retten.

At bin Laden kanskje ikke lot seg fange i live, er en annen sak.

Gullstandard
11 years ago

> Kan man være i krig med et nettverk? Ja. Er du i tvil om at vi er i krig med det som løselig kalles al-Qaida ? > regelrett hevn for angrepet på WTC. Hevn er bra ! > anklaget og dømt Nei Jeg gjentar; det er ikke kriminalitet, det er krig. Hvis du ikke anerkjenner forskjellen mellom krig og krim, er diskusjonen meningsløs. Isåfall ville de allierte hatt en kjempejobb etter landgangen i Normandie. 200000 rettsaker med 200000 tyske advokater. Unnskyld at jeg trekker på smilebåndet.. NB: Jeg er fullt ut inneforstått med ditt pasifistiske grunnsyn, ogjeg prøver ikke… Read more »

Anonym
Anonym
11 years ago

Det er tvilsomt om Osama fikk muligheten til å overgi seg og bli arrestert. Dette var nok en DEAD, NOT ALIVE-type ordre. Det er enklere sånn, enn med en stygg og langvarig rettssak, henrettelse i USA og begravelse. Bedre å skyte og dumpe liket i sjøen. Dette bør være åpenbart. Man kan ikke stole på hva USA sier om dette dersom de ikke fremlegger filmatisk dokumentasjon.

Derfor er hennes uttallelser en legitimering av dødsstraff, ja. Godt observert.

Baltzersen
11 years ago

Isåfall ville de allierte hatt en kjempejobb etter landgangen i Normandie. 200000 rettsaker med 200000 tyske advokater. Unnskyld at jeg trekker på smilebåndet..

Det er forsåvidt forskjell på om en person drepes som en nødvendighet i krig og at det er „svært gledelig”. Og det er forskjell på en invasjon og rettergang. Minner om Nürnberg-rettssakene.

Jeg er fullt ut inneforstått med ditt pasifistiske grunnsyn, ogjeg prøver ikke å dra det inn her, hvis det ikke er relevant.

Redaktøren får selvfølgelig tale for seg selv. Jeg vil bare minne om at det er forskjell på anti-militarisme og pasifisme.

Pleym
Pleym
11 years ago

Gullstandard, den såkalte krigen mot terror føres mot enkeltpersoner og et nettverk. Av «ondskapens akse» har man ikke gjort noe med Nord-Korea, ikke med Syria – eller Iran. Libya er man kun blandet inn i på grunn av det folkelige opprøret. 2.verdenskrig var en krig mellom stater. Får jeg minne om at lederne for den tapende stat ble stilt for retten i Nürnberg. En rettssak. Med dommere, aktorer og forsvarere. Og bevis. Tre av dem på tiltalebenken ble faktisk frikjent. Jeg er for en internasjonal rettsorden. For at grunnleggende menneskerettigheter bres med eksempelets makt. Og at man stiller folk for… Read more »

bigboyen
bigboyen
11 years ago

Har Høyre svart? Det er nå kommet frem at Bin Laden var ubevepnet.

norskgoy
11 years ago

Semantikk forsåvidt. Bin Laden visste godt hva som ville være endeliktet når han bød Usa på dans i Kenya og Tanzania. Seier eller død. At høyresiden i norsk politikk jubler over de rette drapene er intet nytt.

For amerikanerne var det egentlig en catch-22, uansett om Laden ble tatt i live eller ble drept ville de bli kritisert. Dog, at amerikanerne forskjønner for tiden hva som skjedde er like sikkert som amen i kirken.

Fra arkivet

 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • Jeg ønsker null skattJeg ønsker null skatt
  Skatt er urettferdig og aksepteres dessverre fordi det er så vanlig og nødvendig for velferdsstaten.
 • Roboter iblant ossRoboter iblant oss
  Effektive altruister forstår lite av hvordan mennesker faktisk tenker og føler.
 • Fransk feminist henrettetFransk feminist henrettet
  Sterk kost i feministisk manifest: forfatteren henrettet i dag efter parodi av en rettssak.
 • Flertallet har ikke rett til å bestemmeFlertallet har ikke rett til å bestemme
  Stålsett-saken illustrerer det iboende problemet med demokratiet. Et flertall kan gjøre gale valg som ikke bør respekteres
 • I møte med fiendenI møte med fienden
  Jeg har sett en svært god film om amerikanske høyreekstreme. Jeg deler her noen av mine tanker.
 • Fra Karl Marx til Mont PèlerinFra Karl Marx til Mont Pèlerin
  Max Eastman endte opp som markant kritiker av kollektivistiske ideologier.