Ukategorisert

Gladsak: FpU vil privatisere bibliotekene

Fremskrittspartiets Undgdom (FpU) ønsker å privatisere bibliotekene i Norge. Den liberalistiske ungdomsorganisasjonen mener at bibliotekene skal bli brukerfinansierte for gratis bøker er ingen menneskerett. Dermed har FpU tatt utfordringen fra Liberaleren.

—En løsning vi ser for oss er slik DVD-utleie fungerer i dag. Dette er jo et kroneksempel på at kulturen lever godt privat. Man kan betale en sum for å leie en bok i en gitt tidsperiode. En annen løsning er at man betaler en månedlig kontingent slik at man kan låne så mange bøker man vil. Litt på samme måte som man betaler for å bruke treningssentre, sier Aina Stenersen, sentralstyremedlem i FpU.

I dag markeres verdens bokdag i hele Norge.

–Å få gratis bøker er ingen menneskerett. Mange handler i dag rimelig bøker på mammutsalg og lignende. Det bør ikke være slik at alle må betale for et bibliotek de ikke bruker, sier Karine Skaret, vara til sentralstyret og fylkesformann i Hedmark FpU.

I dag har barn og ungdom ofte et godt utvalg bøker på skolene sine, det bør de fortsatt ha. Her har bibliotekarene relevant kunnskap om bøker til barn og ungdom.

–FpU ser det også som en mulighet at andre enn studenter bør i større grad få tilgang til bibliotekene på Universiteter og Høyskoler. Her kan man betale en sum per måned og få tilgang til et stort utvalg litteratur, sier Stenersen.

–Det bør også være mulig for bedrifter å drive bibliotek dersom de ønsker det. Tenkt deg å gå Chess-biblioteket, hvor kult er ikke det, uttaler Skaret.

På Verdens bokdag slår Aina Stenersen og Karine Skaret et slag for å privatisere bibliotekdriften.

Å privatisere bibliotekdriften er liberalisme, enkelt og greit.

36 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
10 years ago

PÅ TIDE. Bibliotek slik vi kjenner dem er uansett på vei ut. Desverre, vil mange si. Men de som har rett, er de som tenker «heldigvis» og «jeg elsker den digitale fremtiden»…

Glajenta
Glajenta
10 years ago

Kjempefin sak. På tide å slippe å betale for alle andres bøker når man ikke låner på biblioteket selv. Biblioteket er en gammel sosialistisk ordning…..

Bibliotekaren
Bibliotekaren
10 years ago

Som bibliotekar må jeg si at du helt har misforstått grunntanken ved bibliotek. I bibliotekloven står det at alle mennesker i landet skal ha rett på gratis informasjon. Det betyr at også Muhammed og lille Kåre med mor og far som bruker penger på alkohol skal ha like mye tilgang på informasjon og litteratur som Petter med mor og far, hus og 4 biler i Bærum. For å kunne utvikle seg til å bli «til gavns mennesker i samfunnet» Å betale for å få litteratur og informasjon gjør at noen i samfunnet får større muligheter enn andre. Det er ikke… Read more »

Berit Ch. Nielsen
Berit Ch. Nielsen
10 years ago

Dette er jo en munter demonstrasjon av manglende kunnskap om saka. Bare et par kommentarer:
1. Drift av bibliotek m/ tilgang til og/eller utlån av materiale er regulert av både nasjonal og internasjonal rett. Det gjør at det ikke er bare bare å ta betalt for utlån.
2. Alt er ennå ikke på nett, spesielt ikke norsk litteratur
3. Det er allerede mulig for folk som ikke er tilknyttet universitet/høgskole å låne derfra

Ove
Ove
10 years ago

Berit: hva slags internasjonalt rettsgrunnlag er det som regulerer biblioteker? At noe er «slik og slik» etter en lov i dag, betyr bare at man må endre loven. Det er derfor vi har politikere.

Bibliotekaren: Bibliotekadgang for barn kan ivaretas gjennom skolebiblioteker f.eks., da uten egenbetaling. Slik jeg skjønner Karine og Aina, går dette på alminnelige folkebiblioteker.

Håkon
10 years ago

Hei!

Det kan være greit å sjekke fakta før man foreslår å fjerne offentlige velferdsordninger. For eksempel så kan alle over 18 år låne bøker ved universitetsbibliotekene (f.eks her: http://www.ub.uio.no/lane/hvem/). Dette er gratis.

Det er også både mulig og utbredt at bedrifter «driver sitt eget bibliotek». Mange bedrifter låner til og med bøkene sine ut til ANDRE. Hvor kult er ikke DET?

Til sist lurer jeg veldig på om Stenersen og Skaret har gjort seg opp noen tanker om hvor mye det burde koste å låne en bok, sånn for at bibliotekene skal generere pene overskudd til sine eiere?

Pål M. Lykkja
Pål M. Lykkja
10 years ago

«Å privatisere bibliotekdriften er liberalisme, enkelt og greit.» Det er mykje som kan kallast liberalisme om ein legg godvilja til, men akkurat dette framlegget er etter mi oppfatning å velje tiltak som ligg i restekassa etter at alle gode liberalistiske idear er satt opp på ei prioriteringsliste. Fantasilaus skrivebordsliberalisme kanskje, men å foreslå noko slikt vitnar om at ein har veldig dårleg oversyn over digitale problemstillingar i samfunnet. Folkebiblioteka er ein av dei viktigaste arenaene for integrering. Til dømes er det mange innvandrarkvinner som nyttar biblioteket til å studere og lære om norsk kultur. Viss Framstegspartiet stengjer dette viktige tiltaket… Read more »

Glajenta
Glajenta
10 years ago

At noe ikke er på nett enda er ikke et godt argument for å ha offentlige biblioteker. Private biblioteker kan bestille de bøkene publikum etterspør. Hva er vitsen med å ha fagbøker som kanskje en bibloteksdame syns er fantastisk som ingen låner? Og om man ikke har tro på at private bibioteker er etterspurt, da sier man jo bare i prinsippet at staten opprettholder et tilbud som ikke er etterspurt. Men som skattebetalerne kunstig holder i livet. Og pocketbøker er omtrent like billige som et besøk på MacDonalds, så prisen er det ikke noe å si på!

P. Enger
P. Enger
10 years ago

Dette utspillet er ganske morsomt fordi det er så til de grader gjennomsyret av uvitenhetens arroganse.

La meg spørre: Norge burde kanskje legge ned Nasjonalbiblioteket?

Problem: Hvor skal man etterhvert bestille publiserte dokumenter (bl.a bøker) publikum etterspør, hvis ingen har tatt vare på dem?

Pål M. Lykkja
Pål M. Lykkja
10 years ago

«At noe ikke er på nett enda er ikke et godt argument for å ha offentlige biblioteker.» Det er mange skattar av bøker som er veldig viktige for den norske historia og verdshistoria som nesten aldri vert utlånt. Adam Smith forskninga dei siste åra er eit godt døme på korleis gammalt arkivmateriale som aldri har vore etterspurd, men teke godt vare på, riv grunnen under den tolkninga av Adam Smith og den liberalistiske tradisjonen liberalistar har hatt til no. Det får i sin tur innverknad på korleis ein skal forstå Hayek, Friedman, Ronald Reagan og andre som sjølv har mistyda… Read more »

ola
ola
10 years ago

Hvis vi følger denne ideen kan vi også innføre egenbetaling for private bilister på norske veier. Jeg er lite lysten på å betale for at andre kan bruke en så stor post av budsjettet for en så lav pris som i dag. Hvis årsavgiften på bil hadde blitt satt til mellom 40 og 50 tusen kroner kan vi rettferdiggjøre videre utbygging av veinettet, eller et par tusen kroner i avgift hos bomstasjonene. Det er urettferdig at dette skal gå over skatteseddelen da det er mange av oss som ikke kjører bil. Eller bare kutte ut veier i det hele tatt,… Read more »

Bibliotekdama
Bibliotekdama
10 years ago

Du verden – som om bibliotek bare dreier som om BØKER 😀 Nok et eksempel på uvitenhet blant FrP’ere.

Even Hartmann Flood
Even Hartmann Flood
10 years ago

Begrunnelse:
«En løsning vi ser for oss er slik DVD-utleie fungerer i dag. Dette er jo et kroneksempel på at kulturen lever godt privat»

Var det en vits? Hvem lever av DVD utleie idag???

Glajenta
Glajenta
10 years ago

Det er interessant å se hersketeknikkene som brukes av f. eks «bibliotekdama» med ord som uvitenhet. Du har jo ingen grunn til å hevde at disse FRPerne er så veldig uvitende om biblioteker. Kanskje du tror at man må ha jobbet der for å kunne uttale seg? Man har også videofilmer som man kan låne der, det kan man like så gjerne leie andre steder. Samt lydbøker som kan kjøpes i en bokhandel. De «unike» perlene av noen bøker som flere sier at blir borte på private biblioteker, kan man f. eks ha på Universitets bibliotekene som kan ha slike… Read more »

P. Enger
P. Enger
10 years ago

Gladjenta sa: «De “unike” perlene av noen bøker som flere sier at blir borte på private biblioteker, kan man f. eks ha på Universitets bibliotekene som kan ha slike verker.»

Ok, men hvem skal finansiere driften av disse bibliotekene da (hvor mange av dem bør man bevare synes du?)

Da blir det vel fritt frem for universitetsbibliotekene å ta saftige gebyrer for dokumentutlån til private biblioteker da? Skal vi si 1000 kr pr lån?

Roy Steffensen
10 years ago

Siden Ola «hijacket» med å blande inn finansiering av veier så mener jeg at bilistene, altså brukerne, skal betale dette selv.

Kutt ut årsavgift, bompenger, hk-avgift etc, men behold drivstoffavgiften og øremerk midlene som kommer inn til vedlikehold og bygging av nye veier.

Dermed har man brukerfinansierte veier hvor man betaler etter forbruk. Det må vel være den mest rettferdige måten å finansiere veier på?

Håkon
10 years ago

Glajenta: Man er ikke automatisk utsatt for hersketeknikker fordi om man tar feil. I artikkelen står det at «andre enn studenter bør i større grad få tilgang til bibliotekene på Universiteter og Høyskoler». Å påstå noe sånt er uvitenhet – som flere her har sagt nå er det fritt fram for alle over 18 år å låne bøker ved universitetene.

Artikkelforfatteren har en bred og brokete fortid her på Liberaleren med angrep på biblioteksektoren:
https://www.liberaleren.no/?s=biblioteket

Tulluta
Tulluta
10 years ago

Synes Frp bør fremme forslag om full privatisering av skolen fra barnetrinnet og opp i samme slengen, slik at de som stemmer Frp kan betale for ungas utdannelse sjølv!

Skjoldet
Skjoldet
10 years ago

Tulluta, ja det er en veldig god ide og forslaget burde fremmes. Men desverre så er nok FRP og FPU altfor sosialdemokratiske for å faktisk fremme et slikt forslag.

Pål M. Lykkja
Pål M. Lykkja
10 years ago

Eg trur ikkje det å leggje ned folkebiblioteka vil få nokon positiv kommentar frå nokon «internett-guru» nokon stad. Dette kan eg seie fordi eg kjenner litt til aktivistane på dette feltet, og eg tippar dei fleste av dei høyrer til høgresida i politikken også forresten. Motsei meg gjerne. Det er bibliotek over heile verda, og det burde vere lett å finne smarte og vidkjende teknologar eller informasjonsekspertar som tykkjer det er ein god ide å leggje ned folkebibliotek. Eg tvilar sterkt på om de kan finne ekspertar som meinar dette er lurt uansett politiske preferansar. Det burde vere ein tankross… Read more »

norskgoy
10 years ago

Av alle ting en vil privatisere, og legge sin energi på så er altså bibliotek et viktig moment. En institusjon som kan kanskje sies å være den aller viktigste for den vestlige verden.

Jeg er dypt imponert. Men hva skal man ikke gjør for å verne vår kultur mot onde innvandrere. Ironien er til å ta og føle på.

Fullstendig enig med Pål M. Lykkja sine tanker.

norskgoy
10 years ago

Privatisering er fremskritt? Er det virkelig så enkelt å være liberalist?

Verden er i endring ja, men du verden så få som krever at biblioteker og arkiver gjøres private i stor grad. T.o.m brannvesnet vil de fleste ha offentlig, og der har liberalistene historisk vist at det ikke er så veldig nyttig å ha konkurrerende virksomheter.

Ola
Ola
10 years ago

Jeg leser at en del her syntes dette forslaget er naturlig dersom man ønsker å være en prinsipiell liberalist. Jeg trodde liberalismen brakte med seg noe positiv i forhold til merkantilismen og kongeveldet med krav om likhet, frihet og brorskap. Kunnskap har jo vært en hellig ku for liberalister når det kommer til å kunne gjøre overveide gode valg. Iallefall hvis vi skal tro den europeiske liberalismen fra opplysningstiden. Hvordan kan det å redusere tilgangen på kunnskap som er tilgjengelig for alle være i liberalistens ånd? Jaja, så har dere kanskje lest litt Friedman og kanskje har dere bilde av… Read more »

Pål M. Lykkja
Pål M. Lykkja
10 years ago

Bjørn Magne. Eg lurer på om du blandar kommunalt finansierte bibliotek og den statlege innkjøpsordninga? Innkjøpsordninga burde ein ha gjordt noko med, og tilpassa drifta av biblioteka slik dei hadde gått frå «samle globalt-tilby lokalt» til «samle lokalt-tilby globalt». Men, biblioteka som «mini-litteraturhus», deira fantastiske potensiale som ein stad å sosialisere, det meinar eg må ha offenteg finansiering. Det er som du seier ikkje nokon omfemjande filantropisk tradisjon i Noreg slik ein ser i USA, og det vi nok ta lang tid før ein kan byggje opp slike tradisjonar. Eg tvilar også på at filantropi vil greie å finansiere eit… Read more »

Pål M. Lykkja
Pål M. Lykkja
10 years ago

Bjørn Magne. Bra at du er positivt innstilt til handel, da regner jeg også med at du er positiv til alternativer som byttehandel, og arbeidskraftbasert veldedighet, såkalt dugnad?

Leste du forresten Nature artikkelen jeg lenket opp?

Tonje
Tonje
10 years ago

«I dag har barn og ungdom ofte et godt utvalg bøker på skolene sine[…]»

Kan noen vise meg en slik offentlig grunnskole? Synes FpU burde organisere en omvisning på skolebibliotekene for Stenersen og Skaret…

Andreas
Andreas
10 years ago

Kan ikke FPU gå foran med et godt eksempel og privatisere politikken, og levere tilbake stemmestøtten de får fra staten? Det er vel ingen menneskerett å få offentlig støtte til å drive politiske ungdomspartier heller..

Per Aage Pleym Christensen
Editor
10 years ago

Det har du helt rett i, og Klassekampen holdt på slik i hine, hårde dage. De nektet å motta statsannonser som som i praksis fungerte som pressestøtte. Men det har noe med at man må konkurrere på like vilkår. FrP fremmer såvidt meg bekjent forslag om å fjerne partistøtten. Det beste for FpU og FrP var om de kunne samle inn like mye penger som statsstøtten utgjorde, og dermed være uavhengige av partistøtten. Problemet kan være at staten da ville fordele de tilbakebetalte /nektet mottatte pengene på de andre partiene. Så pengene burde FrP la stå på konto til de… Read more »

Ole
Ole
10 years ago

Dette er vel det mest langsiktige FrP noen gang har kommet med?

Om dette går gjennom blir det jo om en 10 års tid flere kunnskapsløse amøber i dette landet som faller for enkle populistiske utsagn som fastpris på bensin.

Morten
Morten
10 years ago

«Tenkt deg å gå Chess-biblioteket, hvor kult er ikke det, uttaler Skaret.»

Nå har jeg tenkt over det og nei, jeg forstår fortsatt ikke hvorfor dette skulle være så mye kulere en Deichmanske. Det er nok en av de mange grunnene til at jeg aldri meldte meg inn i FpU.

Erik
Erik
10 years ago

For et forslag, Fpu! Dette er virkelig framskritt!
På den annen side, tar man vekk mulighetene for enhver til gratis kunnskap, vil det kanskje bli flere kunnskapsløse her i landet, noe som vil bety høyere oppslutning for FrP!

trackback
10 years ago

[…] en kommentar på Ditt Oslo, skrevet av journalist Nils Skumsvoll. Det henviser til forslaget fra FpUs Aina Stenersen om å privatisere bibliotekene, og har en henvisning til Liberaleren. Les kommentaren her. […]

Sossedemokrat
Sossedemokrat
10 years ago

Sjekk artikkel 27 i FNs menneskerettigheter.

Fra arkivet