Ukategorisert

Amatørenes tumleplass

Hvor flinke er egentlig delegatene på Høyres landsmøte?

Jeg ble inspirert til denne artikkelen da jeg så tre talere på rad som alle leste opp sine taler om lokal samferdselpolitikk. De leste sin tale uten å se opp. Jeg fulgte deretter nøye med på selve fremføringen til de påfølgende talerne og la merke til at de ca 10 neste talerne hadde det samme til felles, de var svær manusbundet og leste stort sett fra det de hadde med seg opp, selv om de fleste innimellom så opp på salen.

Jeg underviser to 8. klasser i flere fag, og der har våre 13-åringer og 14-åringer ofte fremføringer. Det første vi lærer dem er at dersom de leser fra manuset, så får de ingen god karakter. Rett og slett fordi det er forferdelig dårlig å bare lese opp det man skal si. Det tok ikke lang tid før nesten alle klarte å prate uten manus.

Så Høyres toppkandidater fra ulike kommuner og fylker virker å være betydelig dårligere til å prate enn en gjennomsnittlig 13-åringer. Det er pinlig!

Jeg tror ikke delegatene fra Høyre er så mye dårligere enn tilsvarende fra andre partier. Det illustrerer imidlertid er viktig liberalt poeng. Politikere er amatører. De er ikke flinke til å drive politikk. Høyre-politikere flest tror jeg generelt sett er flinkere til å drive sin egen private næringsvirksomhet.

Likevel er politikken et langt rop om mer politikk. Fordi det er så mye politikken ikke klarer. Det er grunner til at politikk ikke fungerer, og selv innenfor disse grensene, begrenses mulighetene ytterligere ved at politikerne selv ikke er særlig kompetente på sin politiske virksomhet.

Den liberale løsningen er selvsagt å overlate beslutninger til den enkelte selv, utenfor de politiske institusjonene!

Mest lest

Arrangementer