Ukategorisert

Amatørenes tumleplass

Hvor flinke er egentlig delegatene på Høyres landsmøte?

Jeg ble inspirert til denne artikkelen da jeg så tre talere på rad som alle leste opp sine taler om lokal samferdselpolitikk. De leste sin tale uten å se opp. Jeg fulgte deretter nøye med på selve fremføringen til de påfølgende talerne og la merke til at de ca 10 neste talerne hadde det samme til felles, de var svær manusbundet og leste stort sett fra det de hadde med seg opp, selv om de fleste innimellom så opp på salen.

Jeg underviser to 8. klasser i flere fag, og der har våre 13-åringer og 14-åringer ofte fremføringer. Det første vi lærer dem er at dersom de leser fra manuset, så får de ingen god karakter. Rett og slett fordi det er forferdelig dårlig å bare lese opp det man skal si. Det tok ikke lang tid før nesten alle klarte å prate uten manus.

Så Høyres toppkandidater fra ulike kommuner og fylker virker å være betydelig dårligere til å prate enn en gjennomsnittlig 13-åringer. Det er pinlig!

Jeg tror ikke delegatene fra Høyre er så mye dårligere enn tilsvarende fra andre partier. Det illustrerer imidlertid er viktig liberalt poeng. Politikere er amatører. De er ikke flinke til å drive politikk. Høyre-politikere flest tror jeg generelt sett er flinkere til å drive sin egen private næringsvirksomhet.

Likevel er politikken et langt rop om mer politikk. Fordi det er så mye politikken ikke klarer. Det er grunner til at politikk ikke fungerer, og selv innenfor disse grensene, begrenses mulighetene ytterligere ved at politikerne selv ikke er særlig kompetente på sin politiske virksomhet.

Den liberale løsningen er selvsagt å overlate beslutninger til den enkelte selv, utenfor de politiske institusjonene!

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
11 years ago

På universitetet jeg studererer sitter folk på plassen sin og leser opp ting også, det er utrolig uengasjerende. Når jeg skulle presentere spurte jeg om jeg kunne gå opp der læreren stod, og det var greit. Fikk pluss for det.

Morten
Morten
11 years ago

Her bør det skilles mellom det å snakke politikk og det å drive politikk som administrativ virksomhet. det er jo tross alt ikke det samme. hvorvidt de er flinkere i sitt private virke er jo og kun spekulasjon.

Baltzersen
11 years ago

Forundrer meg ikke, og jeg kan ikke si at jeg var særlig bedre den gang jeg var på en landsmøtetalerstol, selvom jeg nok så opp fra manuset, men dét var i forrige århundre. Jeg har set det på flere foredrag jeg har vært på i utlandet også. Og det er ikke spesielt oppløftende. Jeg er da vitterlig ikke kommet over et verdenshav og mere til for å høre på opplesningen av et manus. Da kan de publisere det på et nettsted, sende det per e-post, evt. med sneglepost, eller formidle manuset som et manus til meg på annen måte. Det… Read more »

Fra arkivet

 • KommunazismenKommunazismen
  Den politiske avstanden mellom kommunisme og nazisme er mindre enn folk flest forstår.
 • Tenk om det ikke fantes noen landTenk om det ikke fantes noen land
  Det er ikke så mange år vi har trengt pass for å krysse landegrenser.
 • Storflyplassen som ble et kaosStorflyplassen som ble et kaos
  Byggingen av Berlins nye flyplass skulle bevise at offentlig sektor kunne takle store prosjekter bedre enn den private.
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • Telling vi ikke likerTelling vi ikke liker
  Samfunnet har tatt inspirasjon fra dyrene i eventyret om den tellende geitekillingen. Lar du deg forbanne over å bli telt?
 • Bærekraftsmålene – rett til gratis skole?Bærekraftsmålene – rett til gratis skole?
  Hva skal man ha krav på av skolegang? Og likestilling, det er vel alle for? Rent vann og energi bør vel alle også kunne få? Del 2 av en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • Idealister i frihetens tjenesteIdealister i frihetens tjeneste
  Liberalister oppfører seg ikke slik sosialister mener at vi skal være. Vi er idealister som er opptatt av annet enn penger