Ukategorisert

Redaktøren har vært på Oslo Freedom Forum

Per Aage Pleym Christensen har deltatt på konferansen Oslo Freedom Forum. Etter at konferansen var over, var det naturlig å snakke med sjefen.

Oslo Freedom Forum er en konferanse som startet opp for tre år siden, grunnlagt av norsk-venezuelanske Thor Halvorssen. Hensikten er å gi både diktaturofre, aktivister og beslutningstagere et møtested, og skape en plattform der nye menneskerettighetsaktivister kan nå opp og ut til verdenssamfunnet med sine budskap.

Lite omtalt
Konferansen har vært overraskende lite omtalt i mediene. For skribenten var det naturlig å spørre Pleym Christensen om hvorfor mediene ikke har brydd seg om årets arrangement?

–Fordi mediene vet at nordmenn er mer opptatt av Grand Prix, av at Jens har vært slem med kongen, og at det også i år er fare for mye flått i skog og mark. Sarkasmen tilside; ifjor mottok Oslo Freedom Forum mye kritikk fra ytterste venstre i norsk offentlig debatt, blant annet Magnus Marsdal og Manifest. Dette kan ha fått mediene til å avskrive konferansen som et ekstremt høyrefenomen, ute etter å hvitvaske tvilsomme regimer og organisasjoner. Hadde de vært på konferansen ville de møtt en bredde og et mangfold det er langt mellom hver gang man får sjansen til se, sier Per Aage Pleym Christensen.

Pleym Christensen fyrer løs mot redaksjonene.

— Det var forunderlig å gå hjem fra konferansen og så se norske nyhetssendinger. Nesten like rart var det å lese avisene fra lørdag til idag. De historiene som ble fortalt, og de menneskene som fortalte dem, burde hver hatt minst en dobbeltside i avisene, og vært toppoppslag i TV-nyhetene. Her var muligheter til å bli kjent med bemerkelsesverdige personer, lage dybdestoff på konflikter og menneskerettighetsbrudd som kommer helt i skyggen av Midt-Østenkonflikten og andre norske «favoritter», sier Pleym Christensen.

Vanskelig å velge
Per Aage Pleym Christensen synes det var mange høydepunkt på konferansen, så mange at det er vanskelig å trekke frem noe spesielt.

–Det var så mange høydepunkt at det er vanskelig å velge. Jeg rakk aldri å intervjue Jody Williams, som vant fredsprisen i 1997 for landminekampanjen. Jeg var i Kambodsja da hun vant, et land som var preget av blant annet landminene og deres mange ofre. Shirin Ebadi fra Iran, nobelprisvinneren som ikke har fått lov å praktisere sin profesjon som dommer siden den islamistiske maktovertagelsen i 1979 og som etter presidentvalget i 2009 har måttet leve i eksil. De mange nye stemmene fra Midt-Østens demokratiske vår imponerte stort. En for meg helt ukjent konflikt i Aserbajdsjan ble sterkt formidlet av en dame som har måttet tåle mye. Det er nesten urettferdig at jeg ikke nevner alle. Hver og en var unik, med egne historier, store påkjenninger og tap. For eksempel den palestinske legen som hadde fått tre av sine døtre og en niese drept. Han foredro om å forvandle hat til noe mer konstruktivt og positivt. Man burde bare oppleve Oslo Freedom Forum, sier Pleym Christensen.

Skribenten fikk frysninger nedover ryggraden da redaktøren ramset opp historier som ble fortalt. Vi klager på norske politikere, men mange har det mye, mye verre.

–Det er vanskelig å absorbere alt, samt rekke å skrive om alt jeg ville skrive om. Jeg skulle naturligvis ønske at medieopplegget var litt annerledes og mer ordnet. Nå vet jeg hvordan det fungerer og neste år skal Liberalerens dekning være bedre, lover redaktøren.

Savn
Pleym Christensen savnet flere aktører på konferansen. Det er en skam at sentrale politikere i regjeringsapparatet droppet konferansen.

–Hvor var den norske regjeringen og godhetspartiet SV? Venstre var tilstede med leder Trine Skei Grande og nestleder Ola Elvestuen, men fra regjeringspartiene var det merkelig tomt, sier Pleym Christensen.

–Ivar Johansen (Oslo SV) har kritisert det borgerlige flertallet i Oslo bystyre for pengebevilgningen til Oslo Freedom Forum. Hans egen regjering, ved Utenriksdepartementet, har også gitt penger. Det samme har for øvrig Fritt Ord. Amnesty Norge, PLAN og Helsingforskomiteen, sier Pleym Christensen.

For en gangs skyld dropper Liberaleren kritiske setninger om politikere som bruker skattefinansierte penger.

Per Aage Pleym Christensen har et par ønsker, nemlig at konferansen varte lengre og at skoleklasser kjente sin besøkelsestid.

–Elevene bør møte noen av dem som er langt mindre heldige enn oss i fredelige Norge, avslutter Liberalerens redaktør, Per Aage Pleym Christensen.

Mest lest

Arrangementer