Ukategorisert

Eurosong 2012 til autoritære Aserbajdsjan

Lørdag kveld ble det klart at Aserbajdsjan vant årets Eurosong-finale (Melodi Grand Prix). Dermed blir neste års finale arrangert i et land styrt av én og samme familie siden 1960-tallet. Deltagere på Oslo Freedom Forum 2011 fikk en oppdatering fra journalist Malahat Nasibova på situasjonen i landet.

Dagbladet fokuserer på Aserbajdsjans tvilsomme regime. VG gjengir idag en NTB-artikkel som kaller Aserbajdsjan et «oljediktatur». Samme familie har styrt landet siden 1960-tallet, og det norske statseiede oljeselskapet Statoil har store interesser i dette regimet, som ifølge artikkelen konkurrerer med Hvite-Russland i å være Europas siste diktatur.

Malahat Nasibova vant Raftos minnepris i 2009 for sin urokkelige kamp for ytringsfrihet. Hun driver menneskerettighetsorganisasjonen Democracy and NGO’s Development Resource Center i hva Wikipedia beskriver som «den isolerte autonome republikken Nakhitsjevan«.

Landets president, Ilham Heydar oglu Aliyev, arvet posisjonen fra sin far Heydar Aliyev, som var president fra 1993 – 2003. I praksis dominerte han landets politiske liv som en av Sovjetunionens delrepublikker helt fra 1960-tallet.

Menneskerettighetssituasjonen i landet er ikke bra, noe Nasibova redegjorde utførlig for under sitt innlegg på Oslo Freedom Forum denne uken. Hennes lange og grundige redegjørelse hadde fortjent mer oppmerksomhet både fra norsk og internasjonal presse.

Vil norske medier i tiden frem mot Eurosong 2012-arrangementet klare å gi en grundig og informativ dekning av Aserbajdsjan, manglene på reelt demokrati, overgrepene mot menneskerettigheter – og på Statoils rolle i landet? Det er lov å håpe.

På Oslo Freedom Forum, og også i Amnestys årsrapport, ble det gjort et poeng ut av at det er færre klart definerte diktaturer i verden – men til gjengjeld flere autoritære regimer; land som har en demokratisk struktur i form av valg, maktfordeling etc. Men egentlig brytes menneskerettighetene, ytringsfriheten knebles og valgene manipuleres. Neste års arrangør av Eurosong er åpenbart et av landene i denne kategorien.

Malahat Nasibova er forøvrig fast spaltist i tidsskriftet Ny Tid.

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
10 years ago

[…] Det er VG som skriver at Didrik Solli-Tangen støtter en samvittighetsfange i Aserbajdsjan. Som kjent skal årets eurovisjonsfinale arrangeres i det autoritære regimet. Regimet ser ikke ut til å bekymre seg nevneverdig for internasjonale reaksjoner mot dets brutale […]

trackback
9 years ago

[…] var 15.mai 2011 det ble klart at Eurovisjonsfinalen i 2012 ville bli arrangert av et land med et autoritært regime; Aserbajdsjan. Omtrent samtidig deltok journalisten Malahat […]

Fra arkivet

 • Til glede for nye lesereTil glede for nye lesere
  Denne artikkelen skrev redaktøren for 10 år siden i forbindelse med Liberalerens 10-års jubileum.
 • Telling vi ikke likerTelling vi ikke liker
  Samfunnet har tatt inspirasjon fra dyrene i eventyret om den tellende geitekillingen. Lar du deg forbanne over å bli telt?
 • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
  Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.
 • 28.juli 1794: Da Terroren endte28.juli 1794: Da Terroren endte
  I 1794 mistet Robespierre hodet. Bokstavelig talt. Det kan hevdes at han mistet det i overført betydning før det.
 • Keynes versus keynesianerneKeynes versus keynesianerne
  Keynes var en økonom for depresjoner.
 • Norske tilstanderNorske tilstander
  På 1970-tallet startet Norge et oljeeventyr uten like, og det har siden lagt føringene for den norske økonomien.
 • Vekk med kontanter?Vekk med kontanter?
  Er det virkelig så enkelt at kontanter bare er en bakstreversk museumsgjenstand?