Ukategorisert

Eurosong 2012 til autoritære Aserbajdsjan

Lørdag kveld ble det klart at Aserbajdsjan vant årets Eurosong-finale (Melodi Grand Prix). Dermed blir neste års finale arrangert i et land styrt av én og samme familie siden 1960-tallet. Deltagere på Oslo Freedom Forum 2011 fikk en oppdatering fra journalist Malahat Nasibova på situasjonen i landet.

Dagbladet fokuserer på Aserbajdsjans tvilsomme regime. VG gjengir idag en NTB-artikkel som kaller Aserbajdsjan et «oljediktatur». Samme familie har styrt landet siden 1960-tallet, og det norske statseiede oljeselskapet Statoil har store interesser i dette regimet, som ifølge artikkelen konkurrerer med Hvite-Russland i å være Europas siste diktatur.

Malahat Nasibova vant Raftos minnepris i 2009 for sin urokkelige kamp for ytringsfrihet. Hun driver menneskerettighetsorganisasjonen Democracy and NGO’s Development Resource Center i hva Wikipedia beskriver som «den isolerte autonome republikken Nakhitsjevan«.

Landets president, Ilham Heydar oglu Aliyev, arvet posisjonen fra sin far Heydar Aliyev, som var president fra 1993 – 2003. I praksis dominerte han landets politiske liv som en av Sovjetunionens delrepublikker helt fra 1960-tallet.

Menneskerettighetssituasjonen i landet er ikke bra, noe Nasibova redegjorde utførlig for under sitt innlegg på Oslo Freedom Forum denne uken. Hennes lange og grundige redegjørelse hadde fortjent mer oppmerksomhet både fra norsk og internasjonal presse.

Vil norske medier i tiden frem mot Eurosong 2012-arrangementet klare å gi en grundig og informativ dekning av Aserbajdsjan, manglene på reelt demokrati, overgrepene mot menneskerettigheter – og på Statoils rolle i landet? Det er lov å håpe.

På Oslo Freedom Forum, og også i Amnestys årsrapport, ble det gjort et poeng ut av at det er færre klart definerte diktaturer i verden – men til gjengjeld flere autoritære regimer; land som har en demokratisk struktur i form av valg, maktfordeling etc. Men egentlig brytes menneskerettighetene, ytringsfriheten knebles og valgene manipuleres. Neste års arrangør av Eurosong er åpenbart et av landene i denne kategorien.

Malahat Nasibova er forøvrig fast spaltist i tidsskriftet Ny Tid.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer