Ukategorisert

Når vi feirer oss selv

I 1814 gikk Norge fra enevelde til rettsstat og maktfordelingsprinsipp i løpet av fem uker. To hundre år senere har vi den samme grunnloven. Da er det lett å glemme at andre fortsatt er i samme rettstilstand som Norge sa farvel til for 197 år siden.

China er et slikt land. Et land der ett parti styrer. Et land der myndighetene fortsatt forsøker å utestenge det informasjonsuniverset vi andre nyter godt av. Et land der et parti av og for arbeidere styrer – men uavhengige fagforeninger er forbudt.

Et land der barnearbeid lever, der tvangsflytting av mennesker til fordel for statlige prestisjeprosjekter er vanlig. Et land der pengene avgjør utdannelse og helsetilbud. I tillegg da til partimedlemskap naturligvis. Et arbeiderparti som ikke er åpent for alle og enhver til å melde seg inn.

Den kjente kunstneren Ai Weiwei har vært forsvunnet siden 03.april. Nå har verden fått et livstegn. Han har fått møte sin kone.

Chinas kommunistparti er livredd for alt som smaker av «vestlige» tanker om individuell frihet. Ai Weiwei skal ha blitt satt i husarrest fordi han kritiserer myndighetene i hjemlandet. Og han var langt fra alene. Det er frykten for at «den arabiske våren» skal pre seg, som har fått myndighetene i China til å arrestere alle som kan være regimekritikere.

Vi skal feire vår egen grunnlov med is, brus og pølser. Og heldigvis med fredelige barnetog fremfor militærparader. Midt i all kosen som nordmenn er så flinke til å omgi seg med er det lett å glemme hvorfor vi faktisk feirer. Det er ikke slik at vi fikk «vår egen» konge, men at Norge ble født som moderne stat bygget på demokratiske prinsipper.

Grunnloven har overlevet parlamentarisme, stemmerettsutvidelser, at et kommunistisk parti underlagt mennesker i andre land ble det statsbærende parti med rent flertall i parlamentet i 16 sammenhengende år, at Norge var okkupert i fem år.

Andre land bytter grunnlov fra tid til annen. Noen gjør det riktig ofte. Det er statskupp, borgerkriger og diktatur. Hva har menneskene gjort for å fortjene slik elendighet?

Bryr det oss? Vi har det jo så bra. Og vi er verdensmestre i uhjelp. Og i å lære bort hvor bra vi har det, og forsøke å skape fred mellom andre. Men å eksportere «den norske modellen» går ikke alltid så bra.

Kos deg på 17.mai, som kan feires i et fredelig hjørne av verden.

Ai Weiwei (og Liu Xiabo) ønsker det samme som deg og meg. Helt naturlige og selvfølgelige rettigheter. Retten til å bestemme over sitt eget liv. Til å si ifra når man mener noe er galt. Kritisere myndighetene når man mener det er på sin plass. Bytte dem ut fra tid til annen. Reise dit man vil.

Men slik er det ikke i China.

God 17.mai!

Tags:

14 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
norskgoy
11 years ago

«Chinas kommunistparti er livredd for alt som smaker av “vestlige” tanker om individuell frihet.»

En smule unøyaktig? Så lenge man holder det privat, og ikke prøver å få publisitet så holder de i stor grad fingrene unna. Ikke at det er noe bedre dog. Ellers får vi onde kommunister her i landet peke litt på libralistene for alt det vonde vi røde har påført dem her. God 17 mai.

Og, for å ta på lingvisthatten, er det «lov» å skrive China?

Anonym
Anonym
11 years ago

Pleym skriver riksmål siden han fortsatt skriver efter o.l. (Aftenposten sluttet med dette i 1990). Er China riksmål?

Pleym
Pleym
11 years ago

Jeg tro ikke at innbyggerne som lever der er enige med deg, norskgøy. De kan plutselig oppleve å bli tvangsflyttet. De kan prøve å organisere seg for å forbedre forholdene på arbeidsplassen sin – eller levere en klage på korrupsjon eller maktmisbruk mot den lokale partiledelsen. Det vil gå dem ille. Men hvis man godtar tvangsflytting, å være medlem i Kommunistpartiets fagforeninger – eller å måtte betale lokale partitopper for tjenester – eller for å få være i fred, ja da går det sikkert greit. Da kan man sikkert også klare seg uten ytringsfrihet, med sensurerte sosiale medier, og med… Read more »

Pleym
Pleym
11 years ago

Anonym:

«Kina eller China (tradisjonell kinesisk ??, forenklet kinesisk ??, Hanyu Pinyin: Zh?ngguó, Wade-Giles: Chung-kuo) er et land i Øst-Asia»

http://no.wikipedia.org/wiki/China

Anonym
Anonym
11 years ago

Ok, mao. tillatt men ikke så vanlig. Synes det er trist at Aftenposten sluttet med «efter» egentlig. Selv sa jeg det helt til 1998 ca. da en kommunist begynte å mobbe meg for det på videregående.

NorgesAnarkisten
NorgesAnarkisten
11 years ago

«I 1814 gikk Norge fra enevelde til rettsstat og maktfordelingsprinsipp i løpet av fem uker. To hundre år senere har vi den samme grunnloven. » Dette er feil Pleym. Vår Grunnlov har sakte men sikkert blitt uthulet ved at vårt STorting har laget og innlemmet nye lover som er i direkte strid med Grunnloven. Og så vidt meg bekjent er dette en snikaktig måte å la være å forandre grunnloven på. Og la oss heller ikke glemme at vi faktisk tillater jesuitter og jøder i landet nå. Og at det er visse ytringer som også er lov, som grunnloven tidligere… Read more »

Pleym
Pleym
11 years ago

Nei, vi har den samme grunnloven. I 1814 ble det vedtatt to grunnlover – med omtrent samme innhold. Det er den siste av dem, vedtatt 04.november vi fortsatt bruker. Men de endringene den inneholdt – angående personalunion med Sverige – ble opphevet i 1905. Andre land har vedtatt nye grunnlover. Vi har den samme. At innholdet ikke er helt likt, er naturligvis riktig. Jeg er helt enig med deg i at den er uthulet. Maktfordelingsprinsippet ble opphevet da parlamentarismen ble gradvis innført fra 1884 og frem mot unionsoppløsningen. På noen områder er Grunnloven blitt mer liberal (jøder og jesuitter), på… Read more »

Anonym
Anonym
11 years ago

Det er mye flott å feire på 17. mai, men for meg fremstår det i 2011 som et nasjonalistisk massehysteri som ikke utelukkende er positivt. Nasjonalisme kan ha både negative og positive virkninger, ved å virke ekskluderende og skape selvgodhet som ikke alltid er god. Dessuten er det flere forskere som argumenterer for at nasjonalstaten er en imaginær konstruksjon av relativt ny dato, så når vi tillegger det så sterke følelser kan dette være et hinder for naturlig (og forhåpentligvis liberal og humanistisk) globalisering.

Anonym
Anonym
11 years ago

Akk, ja. En kan lure på hvordan det egentlig står til med menneskehetens langtidshukommelse. Demokrati og borgerrettigheter er jo en relativt ny oppfinnelse (en sannhet med modifikasjoner, men i stor grad er det slik). Hva slags status vil disse ha om 200 år? Vil Norge finnes om 200 år, eller være en del av noe større? Eller kanskje et system der man deler opp i mer lokale enheter (kantoner)?

norskgoy
11 years ago

17. mai 2011 kl 14.23
Hyggelig, men du kan sikkert spare deg belæringstonen, det er iallefall mer kledelig. Og nei jeg kan selvsagt ikke vite hva den enkelte kineser som bor i Kina vet og mener, like lite som du antar jeg. Det jeg kan gjøre er å spørre de to jeg jobber med.

norskgoy
11 years ago

Ja. De er sikkert medlemmer av kommunistpartiets øverste komite, eventuelt MSS.

Fra arkivet

 • Jeg tok en million fra de fattigeJeg tok en million fra de fattige
  Gjennom å låne og investere er det mulig å tjene gode penger, på bekostning av fellesskapet.
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • Bærekraftsmålene – rett til gratis helsestell?Bærekraftsmålene – rett til gratis helsestell?
  Bærekraftsmålene har vært omstridt i samfunnsdebatten. Hva er disse målene? Bør all form for fattigdom avskaffes? Hva med sult? Og hvordan er dette med helsetjenester? Første del i en artikkelserie på fire om FNs bærekraftsmål.
 • Liberalister bør være globalisterLiberalister bør være globalister
  Nasjonalisme er en form for kollektivisme. Derfor bør liberalister være globalister.
 • DødsstraffDødsstraff
  Den mest fundamentale straffemetode blir stadig mindre brukt. Hvorfor er dødsstraff galt?
 • Ruspolitisk sensur i skolen, igjenRuspolitisk sensur i skolen, igjen
  Legalisering av cannabis er stadig mindre kontroversielt. Likevel nektes politisk engasjert ungdom å ytre meningene sine om rusreform på norske skoler.
 • Jeg ønsker null skattJeg ønsker null skatt
  Skatt er urettferdig og aksepteres dessverre fordi det er så vanlig og nødvendig for velferdsstaten.