Ukategorisert

Toledo gjør som Vargas Llosa: Støtter Humala

en pressekonferanse i Oslo 09.mai uttalte Perus tidligere president Alejandro Toledo at han ikke ville støtte noen av kandidatene som har gått videre til 02.runde i presidentvalget i Peru 05.juni; hverken venstrenasjonalisten Ollanta Humala eller høyresidepopulisten og presidentdatteren Keiko Fujimori. Ikveld melder den peruanske avisen El Comercio at Toledo og hans parti Peru Posible likevel har valgt å støtte Humala. Liberaleren har oversatt artikkelen fra El Comercio.

Toledo selv kom på 04.plass i første runde av presidentvalget, og uttrykte under pressekonferansen i Oslo bitterhet over at hans siste statsminister Pedro Pablo Kuzczynski også stilte som kandidat. Han kom på 3.plass. En tredje sentrumskandidat kom på 5.plass.

Toledo på pressekonferansen i Oslo

Efter at første runde av valget var over, har høyresidens mest kjente personer utenfor Peru valgt å støtte hver sine kandidater i 2.runde; økonomen Hernando de Soto støtter Keiko Fujimori, mens forfatteren og Nobelprisvinneren Mario Vargas Llosa og hans sønn Alvaro støtter Humala. Nå har altså også Toledo valgt å støtte Humala, noe som står i sterk kontrast til hans uttalelser både på pressekonferansen og i et intervju han dagen efter gjorde med Liberaleren.

Liberaleren har oversatt artikkelen i El Comercio:

Alejandro Toledo og Peru Posible støtter kandidaturet til Ollanta Humala

Ekspresidenten annonserte for noen få minutter siden i partilokalene i Jesus Maria (bydel i Lima, red. anm). Gana Peru (partiet til Humala, red. anm.) anerkjente beslutningen om støtte.

Den tidligere presidentkandidaten er enda en av de personene som helt åpent støtter kandidaturet til Ollanta Humala. Gjennom en pressemelding efter et møte i Peru Posible bekreftet partet å støtte Gana Peru og minnet om at Peru Posible ble dannet under tiåret Alberto Fujimori styrte Peru og i opposisjon til «fujimontesino-ismen» (en betegnelse på alliansen mellom Fujimori og hans efterretningssjef Vladimiro Montesinos, red. anm.).

«Partiets sentralstyre, den politiske komiteen og partiets president uten annet enn Perus beste interesser øverst, og uavhengig av personlige og partimessige hensyn, har bestemt å støtte, uten tvil, kandidaturet til Ollanta Humala, og varsler om at de vil stå vakt om demokratiet, ytringsfriheten, menneskerettighetene, næringsfriheten for både staten og private, økonomisk vekst, og rettferdig fordeling. Som konsekvens oppfordrer vi partiets våre aktivister om å stemme med samvittigheten», heter det i partiets pressemelding.

Samtidig, mens pressemeldingen ble offentliggjort, kom Peru Posible allikevel med anbefalinger til Gana Peru. Blant disse var å prioritere kampen mot korrupsjun, mot narkotikatrafikken, og å støtte forsvaret av menneskerettighetene, mot at folkevalgte i parlamentet bytter parti av egeninteresse, og samtidig prioritere å revolusjonere utdannelsessystemet, beholde og stimulere offentlige og private investeringer for rettferdig økonomisk vekst, og vedta et bedre bidrag til gruvedrift for å øke livskvaliteten i områder med mindre vekst.

Minutter etter offentliggjøringen fra Toledo skrev Humala på twitter: «Vi hilser støtten fra Peru Posible og Toledo. Vi tror det er mulig å inngå avtale om regjeringssamarbeid».

Mest lest

Arrangementer