Ukategorisert

Bred evaluering av forsøket med e-valg

Det blir en bred evaluering av forsøksordningen med elektronisk valg, et forsøk som blir gjennomført ved høstens kommune- og fylkestingsvalg.

I utgangspunktet er ordningen med elektronisk valg svært spennende, selv om det er mulig å være skeptisk til ordningen. Liberalerens leser Odd Erling N. Eriksen har i flere kommentarer kommet med gode argument imot ordningen.

Nå har Kommunal- og regionaldepartementet inngått kontrakter med forskningsmiljø som skal evaluere ordningen. Statsråden håper evalueringen blir omfattende og grundig.

Liberaleren har vært for ny teknologi på dette området i mange år. Vi er spente på både forsøket og evalueringen.

Les mer om forsøksordningen på Regjeringen.no.

Tags:

6 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
IvarE
IvarE
10 years ago

Si meg, litt sånn mal apropos:
Er det noen som har tenkt på elektroniske valg kontra DLD?
Greitt nok at man ikke vet *hva* du har stemt, men storebror kan i ettertid finne ut *om* du har stemt eller ei. Og *når*. Og dermed også *med en viss sansynlighet* hva.
Jeg bare spør…

IvarE
IvarE
10 years ago

@BMS: Jada,hemmelige valg er en forutsetning for forsøket. Akkurat som at «det skal ikke forekomme misbruk» er en forutsetning for DLD. Hverken du eller jeg tror 5 sekunder på at misbruk ikke vil forekomme. Ja, jeg var for forsøk med elektroniske valg. Etter DLD er jeg ikke lenger det. Dette er et innspill til debatten og noe som hører med i en evaluering. Det er ikke noen fornuft i å si at «det tar vi senere» bare fordi man er (muligens forutinntatt) tilhenger av ordningen. En helt paralell problemstilling er f.eks.: Hadde du hatt så stor tillit til DLD-tilhengerne at… Read more »

Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
10 years ago

IvarE – sånn i utgangspunktet har de -DLD eller ikke- mulighet til å vite både om, når og hva du har stemt; vi må bare stole på at denne muligheten ikke blir utnyttet. (Nå hevdes det at man har implementert dette slik at enkeltstemmer ikke skal være sporbare, men dette må vi ta kommunaldepartementets ord for – vi får ikke undersøke selv.) I en perfekt verden ville kildekoden til valgløsningen som er valgt være offentlig tilgjengelig slik at alle og enhver kunne lete etter huller i den. Uansett – mitt største problem med e-valg er ikke at myndighetene kan finne… Read more »

IvarE
IvarE
10 years ago

Erling:
Poenget er vel at DLD faktisk *umuliggjør* reelt e-valg basert på ideen om de «urgamle prinsipper om hemmelig/personlig valg».

Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
10 years ago

@IvarE – Ikke nødvendigvis; nå er det en stund siden jeg leste beskrivelsen av løsningen som var valgt for høstens e-valgforsøk. Dog mener jeg å erindre at man hadde tatt grep for å hindre bruk av trafikkanalyse for å knytte stemmer til enkeltpersoner. Man vil med DLD i hånd kunne se AT du har stemt (med mindre du gikk på biblioteket for å stemme, eller for den saks skyld brukte en proxyserver i utlandet) men ikke kunne knytte din IP-adresse og stemmetidspunkt til en bestemt stemme i loggen for å se HVA du har stemt. Dette, såklart, gitt at jeg… Read more »

Fra arkivet

 • Overlagt sløsingOverlagt sløsing
  Tenk deg et barnetog som strekker seg fra Oslo S til Slottet. Vet du hvilken fremtid politikerne har planlagt for dem?
 • Norske tilstanderNorske tilstander
  På 1970-tallet startet Norge et oljeeventyr uten like, og det har siden lagt føringene for den norske økonomien.
 • Jeg er krenket!Jeg er krenket!
  Francis Fukuyama har skrevet bok om identitet. Har krenkehysteriet røtter til den franske revolusjon?
 • Til glede for nye lesereTil glede for nye lesere
  Denne artikkelen skrev redaktøren for 10 år siden i forbindelse med Liberalerens 10-års jubileum.
 • Godt nytt for pessimisteneGodt nytt for pessimistene
  I rapporten A World of Research presenterer Ipsos et utvalg av studier og analyser fra 2019, med innsikt om en rekke ulike temaer.
 • En styrke og en svakhetEn styrke og en svakhet
  En av liberalismens sterkeste og viktigste sider er samtidig dens største svakhet.
 • Fra Karl Marx til Mont PèlerinFra Karl Marx til Mont Pèlerin
  Max Eastman endte opp som markant kritiker av kollektivistiske ideologier.