Ukategorisert

Gode vilkår for de innsatte?

Mange politikere har godt av et opphold i et fengsel.

Denne skribenten har tilbrakt mye tid i fengsel, i Vadsø kretsfengsel. Den første dommen var på 90 dager og den andre dommen var 120 dager. To tredjedeler av straffen ble sonet med seks måneder prøveløslatelse.

Før første tur i Vadsø kretsfengsel var jeg aktiv i Fremskrittspartiet. En viktig sak for partiet var kriminalpolitikk og partiet krevde tøffere vilkår for innsatte i de norske fengslene. I en valgkamp deltok jeg på et stunt sammen med Jan Simonsen. Etter at siste straff var ferdigsonet, angret jeg på stuntet. Det var allerede tøffe forhold for de innsatte!

Strengt, veldig strengt
Vadsø fengsel ligger i Vadsø kommune i Finnmark, og er en enhet med både høyt og lavere sikkerhetsnivå. Fengselet har ordinær kapasitet på 40 plasser. Da undertegnede hadde bopel i fengslet ble det betegnet som en lukket anstalt.

En vanlig uke i fengslet?
Det var fire måltid per døgn; frokost, lunsj, middag og kvelds. Måltidene ble inntatt på spiserommet, også kalt kantine. Etter frokostene ble de som jobbet og gikk på skole ført til sine arbeidsstasjoner i fengslet. Alle andre ble låst inn på cellene. De innsatte var på arbeidsstasjonene til lunsj, et måltid som ble inntatt på spiserommet. Etter lunsj bar det tilbake til arbeidsstasjonene/cellene. Der måtte alle være helt til det var luftetid og det var satt av én time til lufting hver eneste dag. Mange brukte denne timen til å rydde cellen, samt gå på toalettet. Etter denne timen var det middag. Da middagen var over ble alle låst inn på cellene og der måtte de innsatte være helt til kveldsmåltidet.

To kvelder i uken på hver avdeling var det sosialt samvær i avdelingenes fellesrom med bordtennis, kaffe og TV-titting. Samværet var over klokken 21:00 og da var det celletid igjen og natt. Etter klokken 21:30 var det svært vanskelig å komme ut av cellen. De som måtte på toalettet gjorde det de skulle i vasken/søppeldunken i egen celle. Undertegnede har tisset i vasken mange, mange ganger.

En celle i Vadsø kretsfengsel bestod av en seng, en stol, en vask og et skap. I tillegg var det mulig å leie fjernsyn for en symbolsk sum.

Kiosk og telefontid?
En ettermiddag hver uke fikk hver innsatte skrive handleliste, varer som ble levert dagen derpå. Det var mange begrensninger på innkjøpene, blant annet bananer som det visstnok er mulig å bruke som rusmiddel ifølge myndighetene. Telefontiden var 20 minutt per uke. Undertegnede ringte Bent Johan Mosfjell og familien annenhver torsdag.

I løpet av mine opphold i fengslet, prøvde advokat John Christian Elden, NRK og Rune Lødemel å ta kontakt. Ettersom ingen av disse var på telefon- og besøkslisten ble alle nektet. Jeg fikk vite om forespørslene da jeg kom hjem fra Vadsø.

Ettersom jeg sonet for militærnekting, skulle en anta at staten ikke regnet meg som storkriminell. Jeg hadde likevel nøyaktig samme vilkår som alle andre. I Vadsø kretsfengsel var det ikke forskjellsbehandling!

Militærtjeneste er slaveri. Derfor jobbet jeg heller ikke i Vadsø. Jeg var stort sett innelåst på cellen.

Debatt
Nå er det debatt i VG om soningsforholdene. Politikere som mener de innsatte har gode vilkår, bør prøve seg på et opphold. Personer som har vært i fengsel og som mener det er fint å være fange, har fattige liv. Fengsel er alt annet enn fint. Frihetsberøvelse svir noe jævlig!

Personer som soner lengre straffer må få ulike permisjoner. De skal ut i det virkelige livet igjen, og trenger å forberede seg på alt som er utenfor murene. Et opphold i fengsel gjør noe med psyken. Få kan komme rett ut på gata etter 10 eller 15 år i fengsel. Politikere som forsvarer hardere kår ber egentlig om livsvarig fengsel, i ordets rette forstand, og det har vi heldigvis ikke i Norge.

28 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
jada
jada
10 years ago

Så mye for militærnekting? Folk burde ikke fengsles for det… En bekjent fikk 30 dager for kjøring i ruspåvirket tilstand. Han som trodde han skulle tilbringe en måned på ei trist celle, fikk hakeslepp over soningsstedet. Skogen like ved, kunne gå tur når de ville bare de var innendørs til en viss tid i kveldingen. Flott dagligstue/Tvrom..og svømmebasseng.

norskgoy
10 years ago

Etter å hatt en kompis som har jobbet i Oslo fengsel så kan det ikke akkurat sies at det var «hotellopplevelse» som var det første som slo meg når man snakket om kriminalomsorg.

Nikolai M.
Nikolai M.
10 years ago

Tja, jeg synes det ser hyggelig nok ut, jeg…

Anonym
Anonym
10 years ago

Helt enig. Man bør forsøke å bedre kårene i fengsel, slike opphold går hardt utover psyken. En venn av meg har laget en sang om hvordan det er å være i fengsel, som heter Boredom Hotel.

Så både fengselsmyndighetene i Vadsø og lederen for Norsk Narkotikapolitiforening tror man kan ruse seg på bananer?

Morsomt. Det er en gammel myte: http://en.wikipedia.org/wiki/Bananadine

Steinar Hansen
Steinar Hansen
10 years ago

Det er mye forutinntatte meninger du kommer med. Det ser veldig ut som om du hadde utrolig dårlig instilling til ditt moralske fengselsopphold og dermed har hengt deg opp i negative detaljer. Du har sikkert vært en pest og en plage for ansatte og insatte i ditt «lange» opphold på tilsammen 210 dager.
Med litt bedre innstilling til verden slipper vi slike oppgulp fra enkelte bloggere.

Gjesteskribent
10 years ago

Jeg er helt enig i at fanger skal rehabiliteres, og at slutten av soningstiden skal være en gradvis tilvenning til livet utenfor murene.

Men det bør være forskjell på hvordan dette gjøres, efter hva folk er dømt for.

Orderud er dømt for mord.

Og med kino, teater, cafe etc har de innsatte åpenbart bedre vilkår enn mange andre – utenfor murene.

norskgoy
10 years ago

| 6. juni 2011 kl 12.33

Nå er V.Orderud dømt for medvirkning til drap, i et drap der ingen er dømt for drapet.

Men ja, ser ditt prinsipp. Men nå er det stor forskjell om en havner på åpen soning på Bastøy, eller Oslo fengsel.

Per Aage Pleym Christensen
Editor
10 years ago

Enig i det. V. Orderud har nok hatt strengere soningsvilkår tidligere i soningen enn hun har nå.

Trening, utdannelse/efterutdannelse, botrening, jobbsøkertrening etc er greit nok for min del.

Men turer i hytt og vær, café, teater og kino er det slett ikke alle som har råd til. Så hvorfor skal mine skattepenger brukes til denne formen for rehabilitering?

Per Aage Pleym Christensen
Editor
10 years ago

Det hadde hjulpet mye om en del forbrytelser ble avkriminalisert.

norskgoy
10 years ago

http://www.kriminalomsorgen.no/index.php?id=431492

Utgifter i forbindelse med permisjon skal som hovedregel dekkes av private midler. Fengselet kan yte bidrag til reiseutgiftene til og fra permisjonsstedet ved særlige behov. Det samme gjelder utgifter til nødvendig kost og losji under reisen.

Så da blir spørsmålet hvor private midler kommer fra..

Per Aage Pleym Christensen
Editor
10 years ago

For de tjener jo ikke spesielt mye penger i fengselet. kanskje hun har formue å tære på?

Steinar Hansen
Steinar Hansen
10 years ago

Bjørn Magne; du har en særdeles spesiell virkelighetsoppfatning. Om du ikke ønsker at skattepengene ikke skal finansiere opphold i fengsel synes jeg du skal fokusere på å få folk til å unngå å gjøre ting som gjør at de kommer dit. Det er bare å slutte å selge hasj skyte rein eller å råkjøre så er saken løst. Om du hadde stikket innom militæret 15 måneder (pluss en rep) som meg ville du ha sluppet fengsel og i tillegg hatt god samvittighet for ikke å ha sluntret unna noe som alle må igjennom. Om enkelte finansierer sine egne velferdsordninger stiller… Read more »

norskgoy
10 years ago

Er vel tre muligheter for hvor midler kommer ifra, den lille lønnen de får, oppsparte midler eller at det settes inn penger til innsatte. (det er iallefall de lovlige metodene).

Dagpengesats (pdf); http://tinyurl.com/6d8xckj
Grunnlag for dagpenger;
http://www.kriminalomsorgen.no/dagpenger.431454-77301.html

Steinar Hansen
Steinar Hansen
10 years ago

Bjørn Magne; jeg gir opp den håpløse tankegangen din om militæret… Du får lære deg definisjonen på slave før du går videre. Men det er flott at du mener man ikke skal bedrive kriminalitet; det er en start. Men du vil altså avkriminalisere råkjøring (nevnt tidligere av deg som et eksempel) fordi de ikke bryter andres rettigheter (i det minste ikke sette de i fengsel). Det er flott tenkt, ta en tur til Haslum gravlund og hils på dama mi fra ungdomskolen som kom borti (bilen til) en slik en. Handel mellom mennesker er greit også; da er det fritt… Read more »

Steinar Hansen
Steinar Hansen
10 years ago

Bjørn Magne; jeg bor i en selveierbolig. Da bestemmer jeg reglene for min bolig. Det er altså det du sier… Hos meg er det fra nå herved lov på spille poker for over 500,-; uføres, denge kona; utføres ikke, mishandle barna; utføres heller ikke, skyte med hagle såfremt skuddene ikke forlater tomta. Jeg kunne forresten tenke meg å ta en Fritz også; det må jo være lov så lenge det er i min kjeller. Wikipedia sin definisjon er på slave; militærtjeneste er som skole: Obligatorisk og ikke mer enn det. Jeg må forresten rette meg selv; da jeg var ung… Read more »

norskgoy
10 years ago

Om man kjører 120 i 60 sone så er faremomentet bundet opp i når,trafikkmengde,værforhold. Kjører man som gris når skoleungene går rett ved siden av bør man kjølhales, men når det skjer kl 04.00 er det strengt tatt sannsynlig at faren er kun ovenfor fører og de som eventuelt sitter på. Slik er egentlig norsk strafferett også i prinsippet. Jente 18 som økser ned sin far midt på natten pga hun har vært brukt som hans personlige leketøy så lenge hun kan huske straffes langt mindre, enn mann 29 planlegger kidnapping og den kidnappede dør ved hjelp av en tredjeperson… Read more »

Steinar Hansen
Steinar Hansen
10 years ago

Det er Bjørn Magne som mener man bør sette egne regler på privat vei («På private veier bør eierne fastsatte vilkårene, enkelt og greit»), da må da jeg kunne sette egne regler på privat tomt / hus?

04:00 kan det jo hende en lettere salongberuset person kommer hjem fra festlig lag? Lett å treffe da denne sannsynligvis sjangler 🙂 Og man skal tilpasse farten etter forholdene. Men det betyr da ikke at man kan ha klampen i bånn i tide og utide. Det betyr at man skal senke farten når det trengs

norskgoy
10 years ago

Rus er straffeskjerpende, har alltid vært det.

I prinsippet bør det ikke være noe som skal tilsi at man må straffedømmes for å kjørt i fylla i sin råtne rallybil på sin egen tomt på lukket bane. Idag kan, og blir, man straffedømt for slikt.

Tilpasse farten gjelder hastighet begge veier. For hvis man kjører i 40km/t på 4-feltsmotorvei vil man risikere mulkt for dette. Men ja, praksis til politi og stat, særlig når det er snakk om erstatningsplikt, er alltid å trekke frem §3 i veitrafikkloven for å unndra seg denne plikten.

Et ferskt eksempel; http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10084161

Anonym
Anonym
10 years ago

Rus er straffeskjerpende i Norge, ja. Slik er det ikke i alle andre EU-land.

På Norges første bil-stevne var det i hvert fall ikke en edru person som kjørte hjem. Og i Frankrike og mange andre land er det fortsatt helt vanlig og sosialt akseptert å kjøre etter å ha drukket, så lenge man er i form.

Steinar Hansen
Steinar Hansen
10 years ago

Nå går vi kanskje veldig off-topic her 🙂 Om man skal ha egne regler på egen tomt som strider med reglene i det offentlig rom vil man da etter min mening ikke ha rettigheter til tjenester i det offentlige rom. Om man da kjører i fylla på egen bane plutselig befinner seg under den råtne rallybilen med brukket rygg kan man da ikke forlange at noen fra det offentlige rom skal komme å hjelpe heller. Akkurat samme som basehoppere nå vil måtte betale for eventuelle redningsaksjoner. Fair enough. Selvsagt skal man ikke kjøre i 40 på motorveien, selv om enkelte… Read more »

norskgoy
10 years ago

Selvsagt kan man forlange hjelp. På samme måte som man ikke forlanger at en fisker skulle vært smartere å forutse at han kunne få problemer med været. På samme måte som man hjelper den som kjørte i 60 i 80-sonen og allikevel kom i en ulykke. Hjelpeetatene er ikke bundet opp om man er «lovlig» eller «ei». Isåfall kan man starte med nakkeskudd for narkomane.

Man redder også basehoppere, på samme måte som man redder «familien jakobsen» i påskefjellet. Men man diskuterer kun basehoppere og forsikring hos disse.

Steinar Hansen
Steinar Hansen
10 years ago

Nja… Om man påberoper seg retten til å bestemme over egen eiendom og innføre egne lover der bør man ikke få samme hjelp som på et offentlig sted. Det har noe med begrepet samfunn å gjøre. Man får jobbe sammen om ting Man redder basehoppere, men de gjør noe ulovlig så de får når erstatningskrav i etterkant. Så selvsagt, men kan godt hjelpe en på egen eiendom, men regningen må da komme også. Det er ikke ulovlig å være dum, så de som går i påskefjellet uten vinterklær får man «redde» og håpe det går bedre neste gang. Du ser… Read more »

norskgoy
10 years ago

Basehoppere gjør intet ulovlig, da det ikke er forbudt her i landet. De kan få erstatningsansvar hvis de opptrer på en slik måte at de burde visst. Noe alle vil få. Men nå skjer dette uhyrlig sjeldent fordi en vet hva resultatet er hvis en starter med erstatningsansvar. Folk vil ikke ringe inn før det er altfor sent. Vel, jeg anser byaser som går i fjellet vinterstid som idioter da de fleste gjør dette kun engang i året. Ergo liten erfaring med fjell ellers. Så den eneste forskjellen er altså du definerer redningsbehov ut ifra hvem du synes er dummere… Read more »

Fra arkivet