Ukategorisert

Hurtigruten = subsidier til cruisetrafikk og havner

«Hurtigruten – minutt for minutt» på NRK2 har vært en suksess for NRK.

Den lange sendingen bør gi store deler av befolkningen kunnskap om Hurtigruten ASA, et selskap som mottar betydelig med skattefinansierte overføringer for kystruten Bergen – Kirkenes – Bergen. De som fulgte sendingen fikk se at hurtigruten først og fremst er en turistmaskin, noe som betyr at politikerne subsidierer cruisetrafikk.

Ettersom Hurtigruten ASA i avtalen med staten er pålagt anløp langs kysten, er subsidiene også skattefinansiert støtte til havnene på strekningen Bergen – Kirkenes. Uten hurtigruteanløp er det mange havnekasser, som er underlangt kommunene, som ville slitt økonomisk.

Overføringene til Hurtigruten ASA er gammeldags distriktspolitikk som fortrenger aktører som ikke mottar skattefinansiert støtte.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Nesen
Nesen
10 years ago

20% av Norges bruttoninntekt kommer fra turisme. I tillegg er hurtigruta livsnerven for mange av de små havnene i Nord-Norge. Nå må det bli slutt på å sutre på alt skattepenger går til som ikke gagner en selv direkte. Du vil vel ikke også at alle sykehus og brannstasjoner bortsett fra de i ditt distrikt skal legges ned? Det er ingen andre aktører på denne strekningen, det eksisterer ikke konkurranse. Da saken var oppe for 3-4 år siden var det INGEN som ville utfordre hurtigruten med å drive med transport på denne strekningen. Dette er absolutt ikke en gullgruve for… Read more »

Fra arkivet