Ukategorisert

Tallene TV2 holdt tilbake

I sin hovedsending kl 21 igår kveld presenterte TV2-nyhetene at Ap ville fått 40,5% hvis det var stortingsvalg idag. Langt ut i reportasjen kommer det at ved kommunevalg (som det er iår) ville Ap fått 35,4%. Ikke like imponerende. Tall om andre partier fikk man gå på TV2s nettside for å finne.

Det er forståelig at TV2nyhetene vil fortelle hvor stor sympatibølge Ap nå rir på. 40,5% har ikke Ap vært i nærheten av siden Gro Harlem Brundtland nesten gjenvant rødt flertall ved valget i 1985. Kommunevalgtallet er også bra, og man må tilbake til 1987 for å finne tilsvarende tall. Med andre ord et solid hopp. Og det skyldes utvilsomt sympati efter Terrorangrepet og massakren på Utøya. For det er ingenting i Aps politikk før 22.07 som tilsier noe oppsving.

Men hva med de andre partiene? Efter å ha fokusert lenge og vel på Ap og Jens Stoltenberg, henviser nyhetsoppleseren til TV2s nettside for å få vite tall om de andre partiene. Hvem gidder dét? Hovedinntrykket er altså at Stoltenberg seiler i medvind, 6 uker før kommune- og fylkestingsvalget.

TV2nyhetene er ikke de eneste som glemmer de andre. Nettstedet «Poll of Polls fokuserer på at Dagbladet gjorde samme tabbe – og presenterte en meningsmåling svært tynt og selektivt.

Liberaleren presenterer tallene TV2nyhetene holdt tilbake.
Her er tallene fra målingen om hva velgerne ville stemme hvis det var stortingsvalg:

Ap 40,5 (+ 9,2)
SV 4,8 (- 1,4)
SP 5,0 (+ 0,8) Sum for de rødgrønne: 50,3 (+ 8,6)

FrP 16,5 (-0,7)
H 22,0 (-6,4)
V 4,0 (- 0,1)
KrF 3,9 (-0,9) Sum for opposisjonen: 46,4 (- 8,1)

Rødt 2,2 (+ 0,4)
Andre 1,1 (- 0,8)

Tallene fra kommunevalgmålingen:

Ap 35,4 (+ 7,3)
SV 6,0 (- 0,4)
SP 6,2 (+ 0,4) Sum for de rødgrønne: + 7,3

FrP 13,6 (- 1,6)
H 23,3 (- 4,8)
V 5,9 (+ 1,4)
KrF 4,7 (- 0,4) Sum for opposisjonen: – 5,4

Rødt 2,2 (- 0,1)
Andre 2,7 (1 1,8)

Målingen sammenlignet med kommunevalget 2007
Siden TV2nyhetene har presisert at den ene målingen gjaldt kommunevalg, presenterer vi en sammenligning med resultatene fra forrige kommunevalg:

Ap + 5,8
SV – 0,2
SP – 1,8 Sum samlet endring for de rødgrønne: + 3,8

FrP – 3,9
H + 2,7
V ingen endring
KrF – 1,7 Sum samlet endring for opposisjonen: – 2,9

Rødt +0,3
Andre – 2,6

Hvis TV2s kommunevalgmåling skulle bli resultatet ser vi at SP, KrF og FrP taper, mens Ap og H vinner. Venstre og SV står omtrent på stedet hvil. Det samme gjør Rødt.

16 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
TOS
TOS
10 years ago

TV2’s sjef kommer fra A-pressen. Er det ikke rart?

Anonym
Anonym
10 years ago

Mener å ha lest at han kan nekte det inntil politiet får rettslig kjennelse, da kan de innhente fingeravtrykk og mugshot med tvang.

Å la ham gå i rød genser var nok ikke noe sjakktrekk heller, han burde fått utdelt nøytrale klær av fengselet. Rødt er jo et symbol på blod og revolusjon.

Anonym
Anonym
10 years ago

Dette begrepet «høyreekstremisme» er noe jeg ikke liker særlig godt. For meg er det å være langt til høyre å være liberal, ikke fascistisk. Det begynner å bli en stund siden andre verdenskrig, dette begrepet burde vært gått ut på dato.

Anonym
Anonym
10 years ago

De kunne jo like gjerne kalt det «venstreekstremisme» ettersom nazipartiet var nasjonalSOSIALISTISK.

Noen bør komme med et innlegg om at ett av uttrykkene man bør være forsiktig med å bruke fremover er «høyreekstremisme», da det kan villede mange på høyresiden til å tro at måten å bli radikal på er å bli autoritær. Altså er det ikke bare «snikislamisering» som er et ubehagelig ladet ord.

Anonym
Anonym
10 years ago

For den saks skyld liker jeg heller ikke begrepet «terrorisme» særlig godt. Det virker korrekt når det dreier seg om en som er en del av en bevegelse som utøver terror, men i forhold til Breivik føler jeg at «voldshandlinger» er dekkende. Det har vært så mye snakk om terrorisme etter 9/11 at det nesten reproduserer seg selv. Føler at Bush sin retorikk og krigføring har ført til mer ekstremisme, og at den er umoden og uansvarlig.

Anonym
Anonym
10 years ago

Kommer an på i hvilken grad man handler på egenhånd og i hvilken grad man støtter en reell sak. Hvis Breiviks historie først og fremst er en om galskap og personlig mislykkethet, så er voldshandlinger et mer dekkende begrep.

norskgoy
10 years ago

Godt å se at selvrettferdigheten lever utmerket hos liberalerne.

trackback
10 years ago

[…] ødelegger debatten! Må Stoltenberg lytte til innvandringskritikk? Tallene TV2 holdt tilbake Innlegg om “kulturquislinger” – verdt å lese En bedre fremtid – for våre barns skyld […]

Fra arkivet