Notiser

Legalisering er ikke løsningen

Legalisering gir derimot en god ramme for å eksperimentere seg fram til de beste reguleringsmodeller, skriver Arild Knutsen på ABC Nyheter.

Liberaleren vil legalisere narkotika fordi vi aksepterer menneskets rett til å eie egen kropp. Legalisering av narkotika er ikke bare et spørsmål om frihet og eiendomsrett, men også veldig god sosialpolitikk.

Tags:

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ole
Ole
10 years ago

Trur ikkje det er lurt å legalisere narkotika, uansett om mange meinar at folk får meir friheit. Problemet med narkotika er ikkje alltid problema det medfører kroppen, men at der har innvirking på brukeren sitt sinn. Mange i dag har desverre blitt lurt til å tru at stoff som mariuhana er like farlig som å røyke vanlige sigarettar. Kanskje for kroppen, men det gjør veldig mykje skade psykilogisk sett. Så eg er enig med deg at regulering av slike stoff er rette veien å gå.

Anonym
Anonym
10 years ago

Du motsier deg selv her, Ole. Skal vi kunne regulere, må vi først legalisere. Ellers abdiserer vi markedet til kriminelle. Da blir det fri flyt, og det er situasjonen vi har i dag. I tillegg til at vi skaper utstøtte befolkningsgrupper. To viktige spørsmål å stille er – hva er «narkotika» og hvorfor er det forbudt? Svaret er at «narkotika» ikke eksisterer som noe annet enn et juridisk begrep. Det er et kunstig skille mellom medisiner og rusmidler, og folk kriminaliseres uansett om det er snakk om selvmedisinering eller problematisk eller uproblematisk rus. Mange av midlene er mindre skadelige enn… Read more »

Anonym
Anonym
10 years ago

Ang. «hvorfor er det forbudt» – jo, det skyldes faktisk i stor grad frykten for noe ukjent og en bølge med rasisme i USA mellom 1900 og 1920. Ikke faktisk bevisbar politikk. Dermed er narkotikapolitikken en selvperpetuerende katastrofe. «Narkotika»problemet er selvskapt.

All narkotika bør legaliseres: jo farligere stoffet er, desto større grunn til å legalisere det.

André
André
10 years ago

Opiat-avhengighet og et generelt høyt behov for å ruse seg kommer gjerne av ting som undertrykkelse, fangenskap og neglekt (voldtekt er helt typisk når det gjelder damer) [1][2]. Mer undertrykkelse er ikke noen løsning. Såvidt jeg vet har forbuda mot heroin, kokain og cannabis ført til mer bruk, ikke mindre. Spesielt mer «overdreven» bruk. De kunne lært av alkoholproblemet. Cannabisforbudet tror jeg kom mer av businessinteresser, men det ble spilt mye på folks rassisme og frykt for en substans de ikke kjente. Hadde de kalt det for cannabis, ikke marihuana (mexikanskt), så hadde folk kanskje reagert litt mer. Cannabis sativa… Read more »

André
André
10 years ago

Leste igjenomm det jeg skrev. Ser det er noen feil:
«De kunne lært av alkoholproblemet» skulle vært «De kunne lært av alkoholforbudet»
«Troen om at et forbud vil føre til at forbudet forsvinner» skulle vært «Troen om at et forbud vil føre til at problemet forsvinner»
«forbud kan være en løsning» skulle vært «forbud kan være en god løsning»

Anonym
Anonym
10 years ago

Mange psykisk syke selvmedisinerer med opiater. Siden disse kriminaliseres, blir problemene de har i livet verre. Så legges all skyld på rusmidlet, når problemet i virkeligheten er mer sammensatt og rusmidlet kan ha samme funksjon som medisiner (som f.eks. antidepressiva). Og som alle medisiner er det bivirkninger. Disse blir verre av at man i et ulovlig marked ikke kjenner styrke og renhet, og ikke får oppfølging av lege. Det er ingen god grunn for at den gruppen som selvmedisinerer med opiater skal kriminaliseres, mens de som tar andre medisiner hjemme skal være lovlige. Det bare gjør situasjonen verre. Det er… Read more »

Bjørn Hjelmerud
Bjørn Hjelmerud
10 years ago

Ole skriver: «Mange i dag har desverre blitt lurt til å tru at stoff som mariuhana er like farlig som å røyke vanlige sigarettar.» Mange idag har blitt lurt til å tro at cannabis er like farlig eller farligere enn tobakksrøyking. Sannheten er at cannabis er MYE mindre farlig enn tobakk. Tobakk henstiller brukeren i en sterk avhengighet som medfører at de systematisk forgifter kroppen sin. Avhengigheten likestilles av mange med avhengigheten til alkohol og opiater. Tobakksbrukere dør i hopetall av lungkreft og andre kreftformer. De får redusert livskvaliteten ved lungeproblemer og røykebein og bruken reduserer livslengden til brukerene. Cannabis… Read more »

Fra arkivet