Ukategorisert

Statsråden har endret syn etter Utøya-terroren

Alle som ønsker redusert stemmerettsalder kan glede seg over at kommunal- og regionalministeren har endret syn, men det er dumt at det måtte en terroraksjon til for at Liv Signe Navarsete skulle bli positiv til å utvide demokratiet.

Det er Kommunal Rapport som har møtt en åpenhjertig statsråd som forklarer at hun har endret syn. Det er prisverdig. Dersom forsøket ved årets valg blir vellykket, forventer Liberaleren at kommunal- og regionalministeren jobber for å redusere stemmerettsalderen.

Det er i utgangspunktet ikke en alder, altså et tall, som avgjør om borgerne er voksne til å være en naturlig del av demokratiet. Det finnes mange modne 16 og 17-åringer og det finnes umodne 40-åringer. Grunnen til at 16 år kan være en god grense, er at 16-åringer i henhold til loven er voksne nok til å ta vare på egne barn. De må betale skatt og kan få straff ved lovbrudd. Redusert stemmerettsalderen er mer demokrati i praksis, i tråd med alle talene etter 22. juli 2011.

Stemmeretten må omfatte alle som anses voksne nok til å gjøre seg opp en mening om hvordan staten bør styres, og på generelt grunnlag må vi kunne konkludere med at 16-åringer er gamle nok til å vurdere hvem som skal styre både kommunen og landet.

For Venstre og SV har redusert stemmerettsalder vært en viktig sak. Aldri før har partiene vært så nære med å få flertall for ønsket om mer demokrati.

Tags:

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Gullstandard
10 years ago

16 åringer generelt er overhodet ikke klar for å ta voksne avgjørelser.

Gullstandard
10 years ago

Ja, sikkert. Og da kommer vi til å angre.
Sammen replikkveksling hver gang du skriver om dette 🙂

Fra arkivet

 • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
  Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.
 • Liberalister bør være globalisterLiberalister bør være globalister
  Nasjonalisme er en form for kollektivisme. Derfor bør liberalister være globalister.
 • Legaliser aktiv dødshjelp!Legaliser aktiv dødshjelp!
  Å kunne bestemme over eget liv, betyr også å kunne bestemme å avslutte det når det passer en.
 • Har du betalt «forsikring» hos staten?Har du betalt «forsikring» hos staten?
  Hva tror du forsikringsvilkårene består av, loven som kan endres eller "samfunnskontrakten" som ingen har sett?
 • Roboter iblant ossRoboter iblant oss
  Effektive altruister forstår lite av hvordan mennesker faktisk tenker og føler.
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • Telling vi ikke likerTelling vi ikke liker
  Samfunnet har tatt inspirasjon fra dyrene i eventyret om den tellende geitekillingen. Lar du deg forbanne over å bli telt?