Ukategorisert

Aps ungdomskandidat skal stemme Venstre

Aps ungdomskandidat i Eid kommune i Sogn og Fjordane, Aleksander Raftevold (18) sier til Fjordabladet at han kommer til å stemme Venstre – og vil ha Alfred Bjørlo (V) som ordfører. Hvordan gikk dette til?

Raftevold er intervjuet på baksiden av Fjordabladet. Han sier at han ble spurt av Aps ordfører, og visste ikke helt hva han takket ja til. Han ble derfor overrasket da han ble gratulert. Det viste seg at han var blitt nominert som ungdomskandidat for Ap.

Men han har tenkt å stemme Venstre, går det frem av intervjuet. Lokalsykehusets eksistens er viktig, sammen med ordførerkandidat Bjørlos person. Men i tillegg er det viktig for Raftevold at Venstre er for en liberal innvandringspolitikk.

Bra attest for Eid Venstre og Alfred Bjørlo, men det viser samtidig viktigheten av å ha orden i eget hus, og behovet for å kvalitetssikre nominasjonsprosessen.

Kan man si nei når man er satt opp på en valgliste?
Raftevold sier at han ikke visste hva han sa ja til, da Aps ordfører spurte om han ville stå på liste. Jeg er litt usikker på hva man kan forvente av en førstegangsvelger, men at Ap burde forsikret seg om at listekandidater har partiboken iorden er første bud. I andre partier heter det medlemsskap eller medlemskort, men i Ap heter det partibok.

Du kan si nei til å stå på en valgliste hvis du er medlem av et annet parti – eller har sittet som folkevalgt i samme organ (f.eks kommunestyret) i siste valgperiode. Dette fremgår av Valglovens § 3-4.

Når man tenker på hvor lett det er å starte et parti, ikke minst å stille en bygdeliste er det rart at ikke flere melder seg inn i et parti. For det er den sikreste måten å reservere seg mot bli satt opp som kandidat for et parti man ikke sympatiserer med. Vanligvis er det slik at partiene respekterer medlemmenes ønske om ikke å bli satt opp på valglisten.

Det tryggeste er altså å være medlem av partiet du sympatiserer med. Er du først medlem kan du også gjøre din innflydelse gjeldende – om du skulle ønske det. På årsmøter og nominasjonsmøter, samt medlemsmøter. De aller fleste vil være glade om partimedlemmer kommer på kommunestyregruppens møter. Så har du sterke meninger om en sak, vil medlemskortet sikre deg adgang og talerett.

Les intervjuet med Eid Aps førstekandidat i Fjordabladet her:

fjordabladet-20110823bakside[1]

Takk til Sveinung Rotevatn for tips.

Comments are closed.

Fra arkivet

 • Liberalister bør være globalisterLiberalister bør være globalister
  Nasjonalisme er en form for kollektivisme. Derfor bør liberalister være globalister.
 • En inni hampen stor feilEn inni hampen stor feil
  Føleri, antagelser, skråsikkerhet og dogmatisme - kan det være politikerne ikke alltid baserer beslutningene sine på kunnskap?
 • Norske tilstanderNorske tilstander
  På 1970-tallet startet Norge et oljeeventyr uten like, og det har siden lagt føringene for den norske økonomien.
 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • Telling vi ikke likerTelling vi ikke liker
  Samfunnet har tatt inspirasjon fra dyrene i eventyret om den tellende geitekillingen. Lar du deg forbanne over å bli telt?
 • Jeg er krenket!Jeg er krenket!
  Francis Fukuyama har skrevet bok om identitet. Har krenkehysteriet røtter til den franske revolusjon?
 • En hyllest til politikerneEn hyllest til politikerne
  Politikere fortjener ofte mer respekt enn de får. Samtidig bør vi ha mindre tro på det politiske systemet.