Ukategorisert

Har kongefamilien stemmerett?

Dersom alle familiemedlemmene virkelig har stemmerett, bør de få beskjed om dette. Gjerne før kommunevalget 12. september.

Det er Trond Nordby, professor i statsvitenskap, som mener Kong Harald og familien har stemmerett.

— Ja, kongen kan stemme. Det eneste han ikke kan, er å møte i Stortinget for å delta i debatten. Han stemmer ikke, og det skal nok mye til for at han skal bryte ut av kutymen og avlegge en stemme ved et lokalvalg eller stortingsvalg, sier Nordby til Moss Avis.

Dersom Trond Nordby har rett, er stemmeretten en ordning Kronprinsparet ikke er klar over at de har. I et intervju på TV2 i forbindelse med bryllupsdagen sa Mette Marit at stemmeretten var noe hun virkelig savnet.

–Noe av det jeg savner mest med å gå inn i min nåværende rolle, er at jeg ikke kan stemme mer. Jeg har alltid vært opptatt av politikk og spørsmål i samfunnet. Det å miste stemmeretten er et stort savn, sa kronprinsesse Mette Marit i programmet som ble sendt på TV2.

Dersom medlemmene i kongefamilien har stemmerett, bør de kunne benytte seg av retten ved valg.

Mest lest

Arrangementer