Ukategorisert

Somoza-variant på Nesodden

«De andre vant valget – men jeg vant opptellingen». Det skal Nicaraguas daværende diktator Anastasio Somoza ha sagt efter et valg. Nesodden kommune i Akershus har fått sin egen Somoza-variant.

Christian Hintze Holm (SV) ble direktevalgt som ordfører på Nesodden i Akershus i 2007. Ved årets kommunevalg var det ikke lenger adgang til direktevalg på ordfører. Men mange på Nesodden ville ha det likevel. Derfor vedtok kommunestyret å avholde en rådgivende folkeavstemning.

Hintze Holm vant suverent, med 41,2%, foran Aps Nina Sandberg (25%) og Høyres Kjell Gudmundsen (21,4%). Valgvinnerne ved kommunevalget ble imidlertid Ap og Høyre.

Christian Hintze Holm mister nå ordførerkjedet. For folkeavstemningen var tross alt rådgivende – og makten ligger i kommunestyret.

Ap overtar, mes Høyre får varaordførerposten. De to partiene får støtte av FrP og Venstre.

Høyres Kjell Gudmundsen har overfor NRK valgt å så tvil om resultatet i folkeavstemningen ble så suverent i favør av Hintze Holm som det gis uttrykk for:

«– Det ble avgitt 9200 stemmer. Av de stemmene var det 1700 som stemte blankt i protest mot valget, så Hintze Holm fikk 34 prosent av stemmene totalt. Nina Sandberg (Ap) og jeg fikk til sammen mye mer enn det, sier han.» til NRK.

I tillegg mener han det er en pressgruppe som står bak folkeavstemningen: «Han er lei av det han kaller et mindretallstyranni.

– På Nesodden er det en pressgruppe som faktisk er litt utidig, for å bruke et mildt uttrykk. Det har på en måte vært et mindretallstyranni med en pressgruppe bak. Det er jeg lei av og ønsker å gjøre noe med.»

Så får vi se hvordan velgerne på Nesodden bedømmer måten Ap, Høyre, FrP og Venstre har valgt å tilsidesette rådet de folkevalgte fikk.

At Venstre er med på denne avgjørelsen, kan imidlertid overraske. I den andre enden av Akershus ble Gunnar Bålsrud fra nettopp Venstre også direktevalgt til ordførervervet i 2007. I motsetning til Hintze Holm klarte han ved årets valg å styrke partiets oppslutning i valget til nytt kommunestyre. Bålsrud fortsetter derfor som ordfører, med 32,8% av velgerne bak seg. Selv om Venstre har største gruppe i Hurdal kommunestyre, kunne alle de andre partiene gått sammen om å velge en annen ordfører. De har jo tross alt et flertall av velgerne – ikke Venstre.

Myndighetene har imidlertid gitt Somoza-kameratene på Nesodden full støtte. Høyre, Ap, FrP og Venstre trenger ikke å ta hensyn til resultatet av folkeavstemningen.

Liberaleren for sin del mener det enkelte kommunestyre suverent bør kunne bestemme om ordfører skal velges ved direktevalg, om det skal være parlamentarisk styresett i kommunen – og hvilken dato i valgåret selve kommunevalget skal avholdes.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer