Ukategorisert

Somoza-variant på Nesodden

«De andre vant valget – men jeg vant opptellingen». Det skal Nicaraguas daværende diktator Anastasio Somoza ha sagt efter et valg. Nesodden kommune i Akershus har fått sin egen Somoza-variant.

Christian Hintze Holm (SV) ble direktevalgt som ordfører på Nesodden i Akershus i 2007. Ved årets kommunevalg var det ikke lenger adgang til direktevalg på ordfører. Men mange på Nesodden ville ha det likevel. Derfor vedtok kommunestyret å avholde en rådgivende folkeavstemning.

Hintze Holm vant suverent, med 41,2%, foran Aps Nina Sandberg (25%) og Høyres Kjell Gudmundsen (21,4%). Valgvinnerne ved kommunevalget ble imidlertid Ap og Høyre.

Christian Hintze Holm mister nå ordførerkjedet. For folkeavstemningen var tross alt rådgivende – og makten ligger i kommunestyret.

Ap overtar, mes Høyre får varaordførerposten. De to partiene får støtte av FrP og Venstre.

Høyres Kjell Gudmundsen har overfor NRK valgt å så tvil om resultatet i folkeavstemningen ble så suverent i favør av Hintze Holm som det gis uttrykk for:

«– Det ble avgitt 9200 stemmer. Av de stemmene var det 1700 som stemte blankt i protest mot valget, så Hintze Holm fikk 34 prosent av stemmene totalt. Nina Sandberg (Ap) og jeg fikk til sammen mye mer enn det, sier han.» til NRK.

I tillegg mener han det er en pressgruppe som står bak folkeavstemningen: «Han er lei av det han kaller et mindretallstyranni.

– På Nesodden er det en pressgruppe som faktisk er litt utidig, for å bruke et mildt uttrykk. Det har på en måte vært et mindretallstyranni med en pressgruppe bak. Det er jeg lei av og ønsker å gjøre noe med.»

Så får vi se hvordan velgerne på Nesodden bedømmer måten Ap, Høyre, FrP og Venstre har valgt å tilsidesette rådet de folkevalgte fikk.

At Venstre er med på denne avgjørelsen, kan imidlertid overraske. I den andre enden av Akershus ble Gunnar Bålsrud fra nettopp Venstre også direktevalgt til ordførervervet i 2007. I motsetning til Hintze Holm klarte han ved årets valg å styrke partiets oppslutning i valget til nytt kommunestyre. Bålsrud fortsetter derfor som ordfører, med 32,8% av velgerne bak seg. Selv om Venstre har største gruppe i Hurdal kommunestyre, kunne alle de andre partiene gått sammen om å velge en annen ordfører. De har jo tross alt et flertall av velgerne – ikke Venstre.

Myndighetene har imidlertid gitt Somoza-kameratene på Nesodden full støtte. Høyre, Ap, FrP og Venstre trenger ikke å ta hensyn til resultatet av folkeavstemningen.

Liberaleren for sin del mener det enkelte kommunestyre suverent bør kunne bestemme om ordfører skal velges ved direktevalg, om det skal være parlamentarisk styresett i kommunen – og hvilken dato i valgåret selve kommunevalget skal avholdes.

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Velger
Velger
10 years ago

Gratulerer til Ap og Høyre! Valget ga begge partiene tidenes resultatfremgang og de oppnådde faktisk 70 prosent av velgerne, i tillegg til mange personstemmer i «folkeavstemningen». SV på Nesodden er den desiderte taperen og gikk usedvanlig mye tilbake. Man kan spørre seg hvorfor Hintze Holm vil klamre seg til ordførervervet uansett og selvom velgerne forlater partiet hans i hopetall. Hva skal han gjøre med dette vervet når Ap og Høyre har et flertall på 70% i kommunestyret? Tar du med Venstre og Frp har Hintze Holm hele 80% av kommunestyret og velgerne mot seg. Hvilke saker hadde Hintze Holm tenkt… Read more »

Jens
Jens
10 years ago

Mange kan ha stemt Ap eller Høyre ved kommunestyrevalget og Hintze Holm ved ordførervalget, i den tro at de dermed kunne kombinere «det beste fra to verdener».

Det relevante spørsmålet er jo om ikke SV kunne oppnådd større oppslutning i kommunestyrevalget dersom Hintze Holms ordførerkandidatur var avhengig av at også partiet hans gjorde det bra.

Hintze Holm kan med sin smarte finte paradoksalt nok ha spent ben på seg selv og sitt parti SV. En populær sittende ordfører kunne trolig demmet opp for partiets fall i Nesodden.

Fra arkivet