Ukategorisert

Hjorten er ingen rosablogger…

Rosabloggerne, som media stadig hausser opp, vet kanskje ikke hvem han er. Men Hjorten er en kjent og kjær skikkelse blant norske bloggere, men en distinkt egen stil. NRKs analysesjef Kristian Tolonen har kommentert en undersøkelse om at blogger blir lest av mange, men skrives av få. Det hevdes at blogger er et tenåringsfenomen. Vi har stilt Hjorten noen spørsmål om blogging.

Hjorten lyder det sivile navnet Arne Hjort Johansen.

– Hvor lenge har du blogget?

Jeg begynte i august 2004, så da har vi passert 7 år med god margin faktisk.

– Hva fikk deg til å begynne?

Det var fordi jeg i et par år hadde vært aktiv på Dagbladets gamle debattforum, men i 2004 var disse forumene i ferd med å dø ut. Jeg trengte et nytt sted å være sosial på nett, og fyrte opp en Blogspot-blogg en natt. Planen var å mene et eller annet hver dag, og så pakket det på seg.

– Er du privat eller personlig på bloggen? Og hva er isåfall forskjellen?

Tja, jeg tror forskjellen på privat og personlig i bloggsammenheng har blitt slik at personlig er det som er greit å skrive om, mens privat er det som ikke er greit. Men jeg tror ikke det går an å sette noen grense på hva som er hva. Det er så individuelt hva man mener er for privat. Aller mest tror jeg det handler om mer om hvordan man er privat, heller enn hva man er privat om. Selv har jeg nok vært både personlig og privat på bloggen min, men det er vel unntaksvis tror jeg.

– Har du hatt andre blogger før den nåværende?

Nei. Jeg har hatt andre blogger samtidig, men ikke nå lenger.

– Hvordan vil du karakterisere bloggen din?

Jeg vil helst ikke karakterisere den? Den har endret seg på disse syv årene, og det håper jeg den fortsetter å gjøre. Først og fremst er den vel en lekegrind der jeg kan prøve ut tanker og ting?

– Er du opptatt av lesertall?

Jeg var manisk opptatt av det en stund, men nå gir jeg mer blaffen. Når jeg nå av og til er inne og sjekker statistikken, og ser at det bare er en liten del av lesere igjen, så tenker jeg gjerne “uff, jeg burde ta meg sammen og få litt fart på det her igjen”. Men jeg bryr meg ikke så mye at jeg faktisk gidder å gjøre det.

– Hvordan forholder du deg til respons på bloggen i form av leserkommentarer?

Jeg har etterhvert fått et veldig ambivalent forhold til dem. På den ene siden vil jeg selvfølgelig gjerne ha respons, en bekreftelse på at folk leser, liker og bryr seg nok til å kommentere. På den annen side er jeg nå, etter 10 år på nett, så lei av internettdebatter at hver gang jeg lar meg lure utpå til å være litt krass, eller mene noe ganske sterkt, så opplever jeg nærmest et fysisk ubehag og må holde meg unna den aktuelle nettsiden i noen dager. Det handler ikke om uenighet egentlig, mer det at jeg gjerne vil snakke med folk, men orker ikke debatter der det handler om å vinne. Dette påvirker nok både hva jeg blogger om, og hvordan jeg forholder meg til kommentarer.

– Har du en bevisst policy når det gjelder å lenke?

Jeg prøver å lenke når det er naturlig, men jeg er en lat blogger, glemmer det ofte, og gidder sjelden å gå inn og redigere det i etterkant. Var mye flinkere før, når man følte at man var del av et slags bloggfellesskap.

– Hva inspirerer deg til å skrive en bloggpost?

Det kan være hva som helst egentlig. Før så var det sånn at alt ble sett gjennom bloggfilteret, alt man leste, så eller opplevde var en potensiell bloggpost. Nå for tiden er det mer sånn at jeg må lete etter inspirasjonen når jeg har tid. Eller jeg tenker at dette burde jeg skrive om, men så er det glemt i neste øyeblikk.

– Er blogging for deg et overskuddsfenomen eller hvordan vil du karakterisere bloggingens plass i din hverdag?

Før var det en kombinasjon av mange ledige timer og et behov for sosial kontakt utover det jeg fikk i jobb og hverdag. (Når jeg jobbet som nattevakt) Nå er alt annerledes, og bloggen har blitt et overskuddsfenomen ja. Som jeg dessverre ikke har så mye overskudd til som jeg skulle ønske.

– Har bloggingen din (eller bloggen) fått noen konkrete følger, f.eks i form av oppslag i medier, eller på annen måte?

Bloggen har skaffet meg skribentjobber, og har nok gjort meg flinkere til både å skrive og tenke, så jada. Følger har den definitivt fått.

– Markedsfører du bloggpostene dine på noen måte, på twitter, Facebook, ved å lenke til artikler i media etc?

Ja, jeg lenker til bloggen på Facebook og på Twitter når jeg har skrevet noe som jeg har lagt litt arbeid i. Hastverksarbeid, kuriosa og bilder lenker jeg bare sporadisk.

– Hvilket forhold har du til såkalt rosablogging?

Jeg tenker at de får drive på med sitt, så får jeg drive på med mitt.

– Har blogging noen betydning i samfunnet eller samfunnsdebatten?

Blogging har stor betydning for den som blogger så klart, og har man de rette leserne kan man også ha betydning for både samfunn og samfunnssamtalen. Men det er vel unntaksvis er jeg redd. Blogging generelt har nok ganske liten betydning for samfunnet.

– Er de tradisjonelle mediene flinke nok til å bruke blogger, eller synes du de er nedlatende til fenomenet?

For min egen del kan jeg i hvert fall ikke si noe annet enn at jeg har opplevd de tradisjonelle mediene som vennlig innstilt til meg og min blogg. Det har antagelig en sammenheng med at jeg var en del av den bloggbølgen som kom i 2005, der blogg var et buzzord og journalistene var både nysgjerrige og for en stor del positivt innstilt til fenomenet. Og siden miljøet tross alt var ganske lite var det lett å stikke seg frem. Hadde jeg begynt i dag hadde det nok vært annerledes. Jeg har nok inntrykk av at holdningen kan være litt mer nedlatende nå for tiden, og så er det litt irriterende at blogging nå virker å ha blitt synonymt med rosablogging.

– Kan man måle betydningen av blogging?

Den samfunnsmessige betydningen? Det blir kanskje vanskelig å få noen presise målinger på akkurat det?

– Hvilke blogger(e) leser du selv?

Jeg må med skam å melde innrømme at jeg nesten ikke leser blogger lenger. Den eneste jeg er jevnlig innom er Fr.Martinsen.

– Har du noen formening om hvordan fenomenet blogging vil utvikle seg?

Jeg antar at det kommer til å være omtrent som nå, en ganske marginal greie, i noen år til. Før det eventuelt dør ut, og/eller blir erstattet av noe annet?

– Er lokalavisene i ditt nærområde flinke nok til å bruke lokale bloggere?

De bruker jo meg, så jeg er godt fornøyd.

– Er det aktuelt for deg å blogge i forbindelse med jobben din, eller er det helt uaktuelt å blande dette?

Jeg blogget om jobben tidligere, når jeg var nattevakt på byens beste hotell. Nå føles det mindre naturlig. Jeg vil ikke helt utelukke at jeg kan komme til å blogge om jobben jeg har i dag, men det blir i så fall helt unntaksvis.

Hjorten uttaler seg om ting han ikke har greie på

Mest lest

Arrangementer