Ukategorisert

Skattelister for inntektsåret 2010

Det blir snoking i skattelistene for inntektsåret 2010 selv om systemet med offentliggjøring endres.

I dag blir skatteoppgjøret offentliggjort. Det har vært vanlig praksis at borgerne kunne søke blant skattelistene på forskjellige nettsteder. Ja, nye skattelister har medført gigantisk trafikk på mange nettaviser. Snok i privatøkonomi har gitt mange ekstra sidevisninger for store aktører på internett.

De som vil se eget skatteoppgjør kan logge seg inn på Altinn fra i dag av. Søk i skatteopplysninger for andre borgere for inntektsåret 2010, skjer via Skattetaten.no fra fredag 21. oktober. Snokerne må logge seg på ID-porten med MinID for å søke i listene. Det er begrenset hvor mange søk hver enkelt av oss kan gjøre.

Ti på topp-lister
Ulike medier vil fortsatt kunne lage ti på topp-lister med offentliggjøring av opplysninger om kjendiser og samfunnstopper. Skatteetaten har tatt imot bestillinger. Ikke alle får tilgang, men materialet blir spredt nok til at det blir fluss med kjendisoppslag om tallene fra fjorårets inntekter.

Fra og med inntektsåret 2010 kan aktørene som mottar skattelister ikke lenger tilgjengelig gjøre eller legge ut hele eller deler av skattelisten for personlige skattytere i søkbar form på internett eller på annen måte. Dette innebærer for eksempel at pressen ikke kan distribuere papirlister som omfatter hele eller deler av befolkningen i et område. Denne begrensningen er et fremskritt, og kan begrense antall søk i skattelistene.

Privatøkonomi bør forbli privat
Selv om det er innstramninger, vil det fortsatt bli snoking i borgernes privatøkonomi, riktig nok tradisjon tro med ukorrekte opplysninger. Det vil også bli mange medieoppslag om inntekter og skatt de kommende dagene. Liberaleren er imot at Skatteetaten, på grunn av politiske vedtak, er pliktig til å offentliggjøre tallene. Vi sammenligner ordningen med å se inn i naboens vindu, lytte på andres telefonsamtaler eller snuse på post som er feiladressert. Offentliggjøring av helt private tall gjødsler misunnelse, gir grobunn for mobbing og skaper kriminalitet.

0 0 vurderinger
Vurdering
2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
9 years ago

Noen sjanse for at myndighetene kunne fått de gamle listene vekk fra Google og nettavisene og inn i disse greiene også? Samme med Brønnøysund-registeret. Er ikke noe OK at personopplysningene mine er søkbare på Google, synes jeg, og kopiert av ørten forskjellige nettsteder rundt omkring slik at alle kan se hvor jeg bor.

Fra Liberalerens arkiv

 • Det er farlig å dele verden i kun toDet er farlig å dele verden i kun to
  Liberalismen er den ideologien som lider mest av å dele verden inn i to forenklede virkeligheter.
 • Bærekraftsmålene – rett til gratis skole?Bærekraftsmålene – rett til gratis skole?
  Hva skal man ha krav på av skolegang? Og likestilling, det er vel alle for? Rent vann og energi bør vel alle også kunne få? Del 2 av en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • CO2-skatt: en nødvendig inngripen?CO2-skatt: en nødvendig inngripen?
  Temperaturen stiger, og CO2-utslipp bidrar til utviklingen. Er CO2-skatt en nødvendighet for raskere overgang til fornybar energi?
 • Overlagt sløsingOverlagt sløsing
  Tenk deg et barnetog som strekker seg fra Oslo S til Slottet. Vet du hvilken fremtid politikerne har planlagt for dem?
 • En inni hampen stor feilEn inni hampen stor feil
  Føleri, antagelser, skråsikkerhet og dogmatisme - kan det være politikerne ikke alltid baserer beslutningene sine på kunnskap?
 • Inflasjon og korrupsjon i massedemonstrasjonens tidInflasjon og korrupsjon i massedemonstrasjonens tid
  De siste månedene har sett voldsomme protester i Irak, Iran, Hong Kong, Bolivia, Chile og Venezuela. Demonstrantene har ulik overbevisning, men forenes i kravet om politiske reformer.
 • I møte med fiendenI møte med fienden
  Jeg har sett en svært god film om amerikanske høyreekstreme. Jeg deler her noen av mine tanker.