Ukategorisert

Skattelister for inntektsåret 2010

Det blir snoking i skattelistene for inntektsåret 2010 selv om systemet med offentliggjøring endres.

I dag blir skatteoppgjøret offentliggjort. Det har vært vanlig praksis at borgerne kunne søke blant skattelistene på forskjellige nettsteder. Ja, nye skattelister har medført gigantisk trafikk på mange nettaviser. Snok i privatøkonomi har gitt mange ekstra sidevisninger for store aktører på internett.

De som vil se eget skatteoppgjør kan logge seg inn på Altinn fra i dag av. Søk i skatteopplysninger for andre borgere for inntektsåret 2010, skjer via Skattetaten.no fra fredag 21. oktober. Snokerne må logge seg på ID-porten med MinID for å søke i listene. Det er begrenset hvor mange søk hver enkelt av oss kan gjøre.

Ti på topp-lister
Ulike medier vil fortsatt kunne lage ti på topp-lister med offentliggjøring av opplysninger om kjendiser og samfunnstopper. Skatteetaten har tatt imot bestillinger. Ikke alle får tilgang, men materialet blir spredt nok til at det blir fluss med kjendisoppslag om tallene fra fjorårets inntekter.

Fra og med inntektsåret 2010 kan aktørene som mottar skattelister ikke lenger tilgjengelig gjøre eller legge ut hele eller deler av skattelisten for personlige skattytere i søkbar form på internett eller på annen måte. Dette innebærer for eksempel at pressen ikke kan distribuere papirlister som omfatter hele eller deler av befolkningen i et område. Denne begrensningen er et fremskritt, og kan begrense antall søk i skattelistene.

Privatøkonomi bør forbli privat
Selv om det er innstramninger, vil det fortsatt bli snoking i borgernes privatøkonomi, riktig nok tradisjon tro med ukorrekte opplysninger. Det vil også bli mange medieoppslag om inntekter og skatt de kommende dagene. Liberaleren er imot at Skatteetaten, på grunn av politiske vedtak, er pliktig til å offentliggjøre tallene. Vi sammenligner ordningen med å se inn i naboens vindu, lytte på andres telefonsamtaler eller snuse på post som er feiladressert. Offentliggjøring av helt private tall gjødsler misunnelse, gir grobunn for mobbing og skaper kriminalitet.

Mest lest

Arrangementer