Ukategorisert

Nytt påbud?

Å håndheve påbud betyr i utgangspunktet en større stat. Aktører som fremmer forslag om påbud og forbud, bør snart se på konsekvensene av et samfunn der mye er ulovlig.

Det er Trygg Trafikk som fremmer forslag om reflekspåbud. Organisasjonen begrunner forslaget med en meningsmåling der 76 prosent mener at bruk av refleks burde vært påbudt i Norge.

Et reflekspåbud kan umulig håndheves av politiet, uten at det går utover noe annet. Det er så klart mulig å tilføre politiet økte skattefinansierte ressurser, men det er tvilsomt at politidistriktene vil bruke økte overføringer til å håndheve et reflekspåbud.

Troen på reguleringer er svært sterk i det norske samfunnet. Jo flere reguleringer som blir vedtatt av politikerne, desto mindre frihet får borgerne. Det er på tide å stoppe opp, bare for å se om alle forbudene og påbudene har vært vellykket.

10 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Joar Guttormsen
Joar Guttormsen
10 years ago

Kunne ikke sagt det bedre selv. Er sååå lei av storebror skal holde deg i hånda hele veien hjem. Snart også selv når en er hjemme.

Gullstandard
10 years ago

De HAR sett på konsekvensene, og de likte det de så !

Jarle Rolandsen
Jarle Rolandsen
10 years ago

Det burde være påbud å ta ansvar for egene handlinger

Konrad
10 years ago

Her går Liberaleren på autopilot igjen. Vi har både fartsgrenser og skilt for vikeplikt. Folk skal i utgangspunktet naturligvis ta ansvar for egne handlinger, men et ultraliberalt utgangspunkt der alt overlates til individet må også bety at staten ikke tar ansvar for konsekvensene: Død eller skadet i grøfta? Nei det er en privatsak! Funksjonshemmet etter trafikkulykke? Sorry, Sunnås er nedlagt, du får klare deg selv.

I en enslig hytte i skogen milevis fra folk er det lett å ha slike naiv-liberale standpunkt. I et virkelig samfunn med eksterne virkninger, kollektive goder og andre koordineringsproblemer er det praktisk umulig.

Get real.

Joar Guttormsen
Joar Guttormsen
10 years ago

Konrad, akkurat slike holdninger som du har som har skapt et iskaldt samfunn slik vi holder på å få. Når jeg ser noen som ligger halvdød i grøften så går jeg bare videre, fordi det er jo staten sin oppgave og passe på dem. Ikke individer.

Erik Sandal
Erik Sandal
10 years ago

Kant:
Mennesket er et vilt dyr som må herskes over.

Spørsmål:

Hvem skal da herske?

Blå-Knut
10 years ago

Konrad:

Forklar nærmere begrepet kollektive goder og hvorfor begrepet ikke er annet enn et påskudd for å la andre betale for seg.

Forøvrig misforstår du totalt når du mener at dersom en stat ikke nedlegger forbud vil mennesket ikke ta ansvar for egne handlinger. Alt handler om (økonomiske) insentiver, og her i et liberalistisk samfunn vil forsikringsselskaper spille en langt større rolle enn idag.

Hvorfor skal ikke sykehus/rehabiliteringssenter eksistere i samfunn der helsevesenet er organisert som et tvangsspleiselag?

norskgoy
10 years ago

For forsikringsselskaper er ikke staten i miniatyr. Men så lenge det før merkelappen «privat», perfeksjon.

Konrad
10 years ago

Det er mange ting som kan ordnes gjennom kontrakter mellom private i et marked. Men en helt elementær innsikt fra samf.økonomien er at det er mye som ikke ordnes effektivt ved kontrakter/i et marked, dette kalles markedssvikt (f.eks. at goder som folk ønsker ikke blir produsert, eller at fritt tilgjengelig goder som friskt luft blir overforbrukt, eller at tredjepart lider skade). Selv en liberaler forstår at farten på veiene ikke kan reguleres ved kontrakter mellom 2 millioner private aktører. I tillegg kommer rettferdighetsaspekter (a al Rawls). Den norske folketrygden er både mer rettferdig og mer effektiv (mindre agentproblemer) enn privat… Read more »

Fra arkivet

 • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
  Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?
 • Storflyplassen som ble et kaosStorflyplassen som ble et kaos
  Byggingen av Berlins nye flyplass skulle bevise at offentlig sektor kunne takle store prosjekter bedre enn den private.
 • 1990: Den verdiliberale høyresiden dukket opp1990: Den verdiliberale høyresiden dukket opp
  I 1990 dukket 130 liberale FpU'ere opp på Frps landsmøte. Det pekte frem mot partisplittelsen i 1994.
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • KommunazismenKommunazismen
  Den politiske avstanden mellom kommunisme og nazisme er mindre enn folk flest forstår.
 • Telling vi ikke likerTelling vi ikke liker
  Samfunnet har tatt inspirasjon fra dyrene i eventyret om den tellende geitekillingen. Lar du deg forbanne over å bli telt?
 • Godt nytt for pessimisteneGodt nytt for pessimistene
  I rapporten A World of Research presenterer Ipsos et utvalg av studier og analyser fra 2019, med innsikt om en rekke ulike temaer.