Ukategorisert

Sannhetens øyeblikk for Libya

Det nasjonale overgangsrådet i Libya har utsatt all intern uenighet om maktfordeling til eksdiktator Gadhafi og hans krets var tatt. Med gårsdagens drap er sannhetens øyeblikk kommet for overgangsrådet og Libya.

Man kan si mye om USAs krigføring i Irak, men det var amerikanske styrker som fanget Saddam Hussein og fikk ham stilt for retten og dømt. I Libya har det vært en åtte måneder gammel borgerkrig hvor frigjøringsstyrkene (som medstrømsmedia insisterer på å kalle opprørere) har fremstått som mer uorganisert enn en hvilken som helst amerikansk gategjeng. Til tross for at fremtredende medlemmer av Gadhafi-regimet deserterte og stilte seg til disposisjon for Gadhafis motstandere har det ikke hjulpet på hverken strategi eller krigføring. Slik fremstod også øyeblikket da hovedmotstanderen ble arrestert; komplett kaotisk.

For Gadhafi ble arrestert. Fanget og hentet ut av et kloakkrør i hjembyen Sirte. Såret i kampene. Sønnen Mutassim ble drept i samme slengen. Mesteparten av Gadhafis indre krets ble tatt sammen med ham. Hvor mange som har overlevet er uvisst. Bildene viser en såret eksdiktator som ber om nåde og gjør motstand. Men de som er der i uniform beskytter ikke eksdiktatoren. Han ble hundset, sparket og slått, og drept. Det var visst ingen som tok kommando, ingen som tenkte på det nye regimets ansikt utad, eller på et velordnet oppgjør med diktatoren. Han ble aldri stilt til ansvar, men istedt lynsjet av noe som fremstod som en ren gatemobb. En uverdig start for det nye Libya.

Det kan sikkert stilles spørsmål ved hvor juridisk uangripelige slike rettsoppgjør er, fra den parodiske «rettssaken» mot Romanias diktator rett før han ble henrettet 2.juledag 1989, de symbolske oppgjørene med DDR-regimets bødler (med latterlig korte straffeutmålinger), til rettssaken mot Saddam Hussein. Men det hadde vært bedre om oppgjøret med Gadhafi-diktaturet, et av vår tids lengste med sine 42 år, hadde vært ryddig og velordnet – fremfor den gatejustisen han nå ble utsatt for. Slikt bygger martyrlegender. Libyerne hadde fortient å se Gadhafi og resten av den gamle eliten avkledd i en rettssal, strippet for maktens symboler – og ansikt til ansikt med sine egne ugjerninger.

Hva som skjer fremover i Libya er helt åpent. Det er ingen grunn til å glede seg til fortsettelsen. Libya har få innbyggere (seks millioner) og mye oljerikdom. Men knapt en eneste statsbærende institusjon som de nye makthaverne kan tre inn i. Et land og en samfunnsstruktur må bygges helt fra grunnen av.

Det er gode grunner til å være pessimist, hvis man skal bedømme den nye ledelsen efter de siste åtte månedene. Men det har vært en unntakstilstand. En borgerkrig.

Det er lov å håpe. Innbyggerne i Libya håper ihvertfall på en bedre fremtid. De har våknet av et 42 år langt mareritt. De tror sikkert at det ikke kan bli verre. Problemet er at det alltid kan bli verre.

Tags:

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Thomas Olsen
Thomas Olsen
10 years ago

«Men knapt en eneste statsbærende institusjon som de nye makthaverne kan tre inn i».

Etter å ha lest en del av det som skrives her, så burde jo en slik uttalelse frembringe gledestårer hos flere kommentatorer og «journalister».

Pleym
Pleym
10 years ago

Ikke helt sikker på hva du mener, Thomas, men en stat som skal fungere trenger noen funksjoner som eksisterer og opprettholdes selv ved så voldsomme maktskifter som nå.

Men når det er så kaotisk som i Libya, og knapt en eneste statsbærende institusjon, medier, etc. etc så kan det bli mye kaos, og mye lidelse, før det går bedre.

norskgoy
10 years ago

Velordnet oppgjør…er da Saddam sin rettsak som er forbilde? Tvilsomt at det kom så veldig mye nytt som belyste historien i den saken. En skal også huske på at selv om amerikanerne tok Saddam, tok de ikke akkurat sønnene med silkehansker.

Pleym
Pleym
10 years ago

Nei, det var ikke noe forbilde. Romania var summarisk, Irak et lite hakk opp. Men Libya var bare uverdig. Derimot har Milosevic og Karadcic blitt utlevert til Haag. Det tror jeg er langt bedre.

norskgoy
10 years ago

Himmel og hav. Glemte jo rettssaken mot Osama Bin Laden.

Og angående kompisene fra Balkan, så har ingen av de noen interesse av å angre og/eller gi flere opplysninger som kan belyse hva som skjedde. Så hva det hjelper bosniakene og de røde/hvite sjakkbretttilhengerene kan man undre seg over.

Fra arkivet