Notiser

3 600 milliarder i boligformue

Norske boliger hadde en antatt markedsverdi på 3 567 milliarder kroner i 2009, viser beregninger Statistisk sentralbyrå har gjort.

Dessverre frister nok verdiene for skattekåte politikere.

Gunnar Gundersen, stortingsrepresentant for Høyre, mente i 2009 at regjeringen snikinnfører en ny boligskatt.

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Konrad
10 years ago

Dessverre er disse boligene for en stor del unntatt skatt. Det er grovt urettferdig og det gir helt gale incentiver, og det fører til nye boligbobler og gjeldskriser. Når sentralbanken er avskåret fra å bruke renta, er skattlegging eneste instrumentet.

Elementært, min kjære Solvik

Weedar
Weedar
10 years ago

@Konrad, jeg synes det er merkelig hvor mange som bruker dette argumentet. Det vil jo gå like mye penger ut av lommeboken din uansett. Hvis staten grafser til seg litt mer i skatt blir det litt mindre igjen til å betjene bolig, og noe lavere priser fordi tilbud og etterspørsel styrer priser. Men du sitter summa summarum igjen med nøyaktig like lite i lommeboka. Det du tidligere brukte på leilighet vil i steden ende opp i statskassa. Det er akkurat like enkelt å få prisbobler i en slik situasjon som uten ekstraskatten, bare at den vil sprekke på et litt… Read more »

Konrad
10 years ago

Verken Weedar eller Solvik har forstått poenget. La oss si at jeg tjener 100.000 ekstra, staten tar 30.000 i personskatt. De 70.000 kan jeg investere i Bedriften AS eller i min private hytte. Investert i Bedriften må jeg betale formueskatt og skatt på avkastningen (28 %). Investert i hytte er de 70.000 skattefrie (heller ingen formueskatt dersom jeg låner 20.000 i tillegg). Det er helt irrelevant at «pengene allerede er beskattet». Det er utbredt myte at dette er dobbelbeskatning. Det er jo ikke «de samme pengen» for å si det folkelig. Det er avkastningen som beskattes (dersom vi et øyeblikk… Read more »

Konrad
10 years ago

Skjevheter i skattesystemet er verre for økonomien og for individuell frihet enn om det generelle skattenivået er 28% eller 24%. Den agendaen dere i realiteten forfølger er en god gammel Høyre-agenda, det er ikke en liberal agenda. Dere seiler under falskt flagg.

Dersom dere er sterkt mot skatt er det bortkastet arbeid å snakke om boligformue, det er jo det minst beskattede objektet i Norge. Dere burde istedet konsentrere dere om skatt på finanskapital, mindre skatt på det området vil rette opp noen av skjevhetene.

IvarE
IvarE
10 years ago

Konrad, rent bortsett fra BMS’ kommentarer over her, og alle de motargumenter du har fått det siste året men som du ikke *vil* høre, så er altså forutsetningene i argumentet om skjevbeskatning av bolig «over alle hauger». Problemet er ikke at verdier skattes ulikt, men derimot at opparbeidede og beskattede midler re-beskattes i det uendelige. Det fornuftige, rettferdige (og for den saks skyld moralske, om vi skal blande inn tidens fremste buzz-word) er ikke å øke beskatning av bolig for å «likestille formuesobjekter», men å fjerne beskatning av formuesobjekter. Det innebærer alle former for formueskatt, boligskatt og eiendomsskatt. Og for… Read more »

Fra arkivet