Ukategorisert

Håpløse regler; en helt vill historie

Vi lever i et gjennomregulert samfunn med minimalt rom for skjønn og frihet. Denne historien er fra virkeligheten.

Fra en gård i nærheten hadde elever fra Brandsøy fått et villsaulam, og noen av elevene hadde vært med da dyret ble slaktet. De hadde også vært i åkeren og hentet grønnsaker.

Under oppsyn av faglæreren satte eleven Martin i gang med å skjære ut beina og dele kjøttet i passe biter. Beina skulle brukes til å koke kraft, og så skulle elever ved skolen få servert skikkelig kjøttsuppe av lokale råvarer. Da kom Mattilsynet på rutineinspeksjon, skriver Nationen.no.

Når Mattilsynet er på besøk, er det sjelden noen nåde. Inspektøren hadde ingen innvendinger mot maten eller de hygieniske forholdene ved skolen, men kjøttet og beina ble tatt med for destruksjon. Det er nemlig ulovlig for en bonde i Norge å gi bort eller selge kjøtt som ikke er kontrollert. Riktig nok kan bonden slakte til eget hushold og bruk, men den tillatelsen hjelper lite for dem som ønsker kortreist mat. Denne gangen gikk det utover elever og lærere fra Brandsøy.

Et sett med forskrifter
Mattilsynet.no er det en nettside med forskriftene som Mattilsynet forvalter. Det er en ekstrem lang liste. Det meste er regulert og det er politikerne som har ansvaret for at matpolitikken er regulert fra A til Å.

På en god dag kan skribenten forstå at politikerne ikke er like liberale som det Liberaleren er, men det bør være en grense for hva myndighetene skal beskytte befolkningen imot. Dette skoleopplegget som Nationen.no omtaler, burde blitt applaudert av statlige byråkrater. Istedenfor applaus ble maten kastet på grunn av noen håpløse regler.

Ja til ny matpolitikk og legg ned Mattilsynet. Som et kompromiss kan Liberaleren foreslå følgende: Ja til ny politikk og la Mattilsynet være et bittelite tilsyn med svært begrenset makt.

Mest lest

Arrangementer